Valstīs, kurās vakcinē pret tuberkulozi, ir vairākas reizes zemāks mirstības līmenis Covid-19 dēļ

Valstīs, kurās plaši pielieto vakcināciju pret tuberkulozi, ir vairākas reizes zemāks mirstības līmenis cilvēkiem, kas inficējušies ar jauno koronavīrusu Covid-19, ziņo Dailymail.

 

Valstīs, kurās vakcinē pret tuberkulozi, ir vairākas reizes zemāks mirstības līmenis Covid-19 dēļ

FOTO: Shutterstock.com

Vakcīna pret tuberkulozi BCG tika izgudrota pirms gadsimta. Tā izveido imunitāti pret tuberkulozi, tomēr novērots, ka tai ir arī citas priekšrocības.

Pasaules Veselības organizācija jau iepriekš atzinusi, ka vakcīna pret tuberkulozi palīdz arī novērst citas smagas elpošanas slimības.

Samazinoties saslimstībai ar tuberkulozi, ārsti daudzviet pasaulē šobrīd atteikušies no plašas vakcīnas izmantošanas, to pielietojot tikai atsevišķos gadījumos. Piemēram, Vācijā ir maz tuberkulozes saslimšanas gadījumu, tādēļ vispārēja vakcinācija cilvēkiem tur netiek veikta. Savukārt Latvijā saslimstība ir salīdzinoši augsta, tādēļ BCG vakcinācija tiek veikta visiem jaundzimušajiem, šo vakcīnu iekļaujot potēšanas kalendārā.

Salīdzinot valstis, kur piedzīvots augsts mirstības līmenis Covid-19 saslimšanas dēļ, konstatēts, ka tajās mazāk veiktas vakcīnas pret tuberkulozi. Piemēram, Japānai un Dienvidkorejai ir vispārēja BCG vakcinēšanas programma un tās ir uzrādījušas labākus rezultātus cīņā ar jauno koronavīrusu.

 

Salīdzinot valstis, kur piedzīvots augsts mirstības līmenis Covid-19 saslimšanas dēļ, konstatēts, ka tajās mazāk veiktas vakcīnas pret tuberkulozi.

 

Tika arī konstatēts, ka vidējais mirstības līmenis ievērojami atšķiras atkarībā no valsts ekonomiskās situācijas.

Reklāma
Reklāma

Pētījumi uzrāda, ka mirstība valstīs ar ekonomiski zemāku dzīves līmeni ir zemāka nekā valstīs, kur ir augstāki ienākumi. Akadēmiķi nespēj rast citu izskaidrojumu, kāpēc tā. Viņuprāt, tieši BCG vakcinēšanas programmas pielietojums varētu būt viens no iemesliem.

Šobrīd medicīnas sektorā jau tiek veikti izmēģinājumi, lai noskaidrotu, vai BCG vakcīna var palīdzēt cīņā ar Covid-19. Pagājušajā mēnesī Austrālijā, iesaistot 4000 medicīnas darbinieku, tika uzsākti nopietnāki pētījumi, lai noskaidrotu BCG vakcīnas efektivitāti.

Tuberkuloze ir infekciju slimība, ko klepojot, šķaudot un runājot gaisā izdala plaušu tuberkulozes slimnieki – mikrobaktēriju veidā. Infekcija izplatās pa gaisu. Nonākot plaušās, baktērijas sāk vairoties un izraisa iekaisumu.

Visā pasaulē jaunā koronavīrusa pandēmijā miruši vairāk nekā 80 000 cilvēku, bet inficējušies - gandrīz 1,4 miljoni.

Covid-19 saslimšanas simptomi ir paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, kā arī apgrūtināta elpošana. Līdzīgi kā tuberkuloze arī Covid-19 izplatās pa gaisu, tādēļ cilvēki aicināti sociāli distancēties, ievērot divu metru distanci vienam no otra un iespēju robežās – palikt mājās.

 

Saistītie raksti