Seksuālā tuvība Covid-19 pandēmijas laikā. Vai mēs drīkstam nodarboties ar seksu?

Laikā, kad tik daudzi cilvēki visā pasaulē spiesti dzīvot izolācijā Covid-19 izplatības dēļ, gan brīvie, gan cilvēki, kuri ir attiecībās, prāto, ko tas varētu nozīmēt viņu seksuālajai dzīvei.

Nav pierādījumu, ka Covid-19 varētu izplatīties vagināla vai anāla seksuāla sakara ceļā, tomēr skūpstīšanās ir ļoti izplatīta darbība seksa laikā, tāpēc vīruss var tikt pārnests ar siekalām.

FOTO: Shutterstock.com

Nav pierādījumu, ka Covid-19 varētu izplatīties vagināla vai anāla seksuāla sakara ceļā, tomēr skūpstīšanās ir ļoti izplatīta darbība seksa laikā, tāpēc vīruss var tikt pārnests ar siekalām.

Britu medijs “The Guardian” aptaujāja trīs ekspertus, uzdodot viņiem visaktuālākos jautājumus par seksuālu tuvību pandēmijas laikā.

 

Vai Covid-19 ir seksuāli transmisīvs?
Ārste Džesika Džastmena: “Mēs neredzam pazīmes, kas norādītu uz seksuālu transmisiju. Primāri tas izplatās ar gaisa pilienu palīdzību, bet sekundāri – aiztiekot virsmas, uz kurām ir vīruss.

Ārsts Karloss Rodrigess-Diazs: “Nav pierādījumu, ka Covid-19 varētu izplatīties vagināla vai anāla seksuāla sakara ceļā, tomēr skūpstīšanās ir ļoti izplatīta darbība seksa laikā, tāpēc vīruss var tikt pārnests ar siekalām."

 

Tas nozīmē, ka ar seksu var nodarboties?

Džastmena: “Ja jūs vai jūsu partneris ir inficējies ar Covid-19, būtu jāturas pa gabalu vienam no otra.”

Ārste Džūlija Markusa: “Taču cilvēkiem, kuriem nav simptomu un kuri nav saskārušies ar inficētajiem, un palikuši mājās, es domāju, ka vienas mājsaimniecības ietvaros tas ir cits stāsts. Ja jūs dzīvojat kopā ar savu partneri, jums nav nekādu simptomu vai bijusi saskare ar vīrusa nēsātāju, sekss patiesībā varētu būt lielisks veids, kā atbrīvoties no trauksmes šajā potenciāli stresa pilnajā laikā.”

 

Reklāma
Reklāma

Bet kā ir ar jauniem partneriem?
Markusa: “Šī brīža ieteikumi paredz, ka mēs cenšamies palikt mājās, cik vien tas ir iespējams, un satiekam citus cilvēkus tikai pamatnepieciešamību nodrošināšanas laikā, piemēram, iepērkoties. Un arī darot to, ir jāievēro aptuveni 1,8 metru distance vienam no otra. Tas nodarbošanos ar seksu varētu padarīt sarežģītu.”

Rodrigess-Diazs: “Seksa daudzums turpmākajās nedēļās samazināsies, bet aizvien ir iespēja veikt citādākas erotiskas darbības, tādas kā sekstings [intīma sarakste], videozvani, erotiskas literatūras lasīšana un masturbēšana.”

 

Kā uzturēt tīras savas seksa rotaļlietas?
Rodrigess-Diazs: “Vienkārši lietojiet ziepes un ūdeni.”

 

Mēs nezinām, cik vīruss ilgs? Ko pateikt tiem brīvajiem, kuri negrib gaidīt?
Rodrigess-Diazs: “Ja jūs satrauc pārāk ilgas sociālās distances ieturēšana, esiet droši, ka gan jūs, gan cilvēki, kurus jūs pazīstat, ietur sociālo distanci šobrīd. Jo ātrāk mēs to darīsim, jo ātrāk redzēsim jaunu gadījumu skaitu samazinājumu, un jo ātrāk varēsim atsākt socializēties. Tā vietā, lai domātu par nākotni, mums būtu jādomā par tagadni.”

“Izmanto šīs dažas nedēļas, lai iepazītu sevi, labāk saprastu, ko tieši tu meklē. Un to tu vari izdarīt viens pats. Tā arī ir laba iespēja izprast, kā citādāk var iesaistīties sakaros ar jauniem un internetā iepazītiem partneriem, piemēram, ar sekstinga vai videozvanu palīdzību.”

 

Avots: Jauns.lv