Covid-19: Kad beigsies karantīna? Atbildi var sniegt antivielas

Kopš pandēmijas sākuma ir pagājuši trīs mēneši, tomēr joprojām tās patiesie izmēri precīzi nav zināmi. Globālas izmeklēšanas ietvaros Pasaules Veselības organizācija (PVO) grasās veikt masveida asins paraugu pārbaudes, meklējot vīrusa antivielas. Programmas mērķis ir iegūt pilnāku ainu par Covid-19 izplatību un palīdzēt valdībām pieņemt adekvātus lēmumus saistībā ar karantīnu, raksta www.lsm.lv.

Vairāki valstu uzņēmumu laboratorijās steidzami strādā pie tādu testu izstrādes, kas ļauj noteikt Covid-19 antivielu klātbūtni asinīs.

FOTO: Shutterstock.com

Vairāki valstu uzņēmumu laboratorijās steidzami strādā pie tādu testu izstrādes, kas ļauj noteikt Covid-19 antivielu klātbūtni asinīs.

Jaunā PVO programma saucas “Solidaritāte II”, un tajā piedalās vairāk nekā 10 valstis. Programma sāksies tuvākajās dienās, atsaucoties uz PVO eksperti, amerikāņu epidemioloģi Mariju Van Kerkhovu, ziņo žurnāla ''Science'' interneta izdevums.


Nepieciešamas pareizās atbildes
Daļa inficēto, kuras apjoms šobrīd precīzi nav zināms, Covid-19 izslimo bez simptomiem. Tai pašā laikā vīrusa nēsātājs, nezinot, ka ir inficēts, var turpināt aktīvu sociālo dzīvi un inficēt apkārtējos. Var būt arī tā, ka slimība norit vieglā formā kā saaukstēšanās, un arī šai gadījumā ir liela iespēja, ka nēsātājs pat nenojauš, ka viņam ir bijis Covid-19.
Precīzāki statistikas dati par saslimšanas gadījumiem palīdzēs noskaidrot par patieso vīrusa izplatību dažādās vecumu grupās. Iegūstot šādu informāciju, valstu valdības un veselības aizsardzības iestādes varēs efektīvāk lemt par karantīnas režīmu – atstāt to spēkā vai atcelt.


Masveidā pielietojamu antivielu testu pagaidām nav
Vairāki valstu uzņēmumu laboratorijās steidzami strādā pie tādu testu izstrādes, kas ļauj noteikt Covid-19 antivielu klātbūtni asinīs. Specializētās laboratorijas jau pielieto precīzas antivielu noteikšanas metodes, tomēr plašāks šo metožu pielietojums šobrīd vēl nav pieejams.
Tāpat šo testu precizitāte un uzticamība vēl ir jānovērtē Pasaules Veselības organizācijas ekspertiem.


Kad gaidīt rezultātus
 Kā skaidro Marija Van Kerhova, šī programma ieplānota uz gadu, tomēr pirmie rezultāti būs jau tuvāko mēnešu laikā. Kā ziņo izdevums “Science”, skaidrība saistībā ar antivielu testēšanas rezultātiem var parādīties pat agrāk – pāris nedēļu laikā, jo šādi pētījumi daudzās valstīs tiek veikti jau tagad, lai arī ne tik vērienīgos apmēros.

Reklāma
Reklāma

Iegūtie dati palīdzēs arī noskaidrot slimības izplatību bērnu un pusaudžu vidū. Šajā grupā saslimšana parasti notiek viegli un bērnus reti pārbauda.
Epidēmija vēl nav sasniegusi savu augstāko punktu, tomēr speciālisti jau brīdina par atkārtotu uzplaiksnījumu iespējamību. Saistībā ar šo apstākli “Solidaritāte II” sniegs vēl vienu svarīgu atbildi – kādai sabiedrības daļai jau ir izstrādājusies imunitāte.

 

Avots: www.lsm.lv