Skolēni deklarēti Pierīgā, bet mācās Rīgā. Vai Covid-19 krīzes laikā pienākas brīvpusdienas?

Mammamuntetiem.lv lasītāja mums jautā – vai daudzbērnu ģimenes 1.-4. klašu skolēniem Covid-1 krīzes laikā pienākas bezmaksas pusdienas, ja bērni deklarēti Pierīgā, bet mācās skolā Rīgā?

Vai bērni, kas deklarēti vienā novadā, bet skolu apmeklē citā, nepaliks bešā?

FOTO: Shutterstock.com

Vai bērni, kas deklarēti vienā novadā, bet skolu apmeklē citā, nepaliks bešā?

“Esam ģimene ar trim bērniem. Dzīvojam Pierīgā – 1 km attālumā no Rīgas robežas. Faktiski jūtos, ka dzīvoju Rīgā – ar vīru strādājam Rīgā, iepērkamies Rīgā, vecākie bērni mācās skolā Rīgā. Diemžēl saprotu, ka pretendēt uz Rīgas pašvaldības atbalstu pusdienu iegādei nevaru – neesam Rīgas pilsētas daudzbērnu ģimene, jo esam deklarējušies citā novadā, kur dzīvojam. Kā varu saņemt brīvpusdienu kompensāciju?”

Mammamuntetiem.lv skaidro, kādas ir iespējas šādām ģimenēm saņemt palīdzību.

Izglītības un zinātnes ministrija norāda - valsts budžeta dotācija izglītojamo brīvpusdienām pašvaldībai ir jāizlieto pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušo 1.- 4.klašu bērnu no trūcīgām, maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm ēdināšanai, neatkarīgi no šo bērnu izglītības ieguves formas vai vietas. Tātad daudzbērnu ģimeņu 1.-4. klašu skolēniem atbalsts pusdienu iegādei jāsaņem no pašvaldības, kurā ir deklarēta viņu dzīvesvieta.

Tātad daudzbērnu ģimeņu 1.-4. klašu skolēniem atbalsts pusdienu iegādei jāsaņem no pašvaldības, kurā ir deklarēta viņu dzīvesvieta.

Pašvaldības ieskatos ir lemt par to, kādā veidā šis atbalsts tiks nodrošināts. Paralēli pašvaldības sniedz arī cita veida atbalstu un pabalstus savā teritorijā deklarētajiem bērniem un ģimenēm.

Mammamuntetiem.lv aptaujātās pašvaldības pauž - katrai ģimenei, kam nav skaidrs, vai un kāds atbalsts pienākas šajā krīzes laikā, vispirms jāvēršas savā pašvaldībā ar jautājumu par pusdienu nodrošināšanu. Vairākas pašvaldības apstiprina – katrs jautājums, ja tas nav standarta, ir jārisina atsevišķi.

Reklāma
Reklāma

Kā norāda Rīgas domes Iepirkumu nodaļas vadītāja Kristīne Graudumniece, Rīgas domes prioritāte ir atbalstīt tās ģimenes, kas ir deklarētas Rīgas pašvaldības teritorijā. Rīgas dome sniedz atbalstu tām ģimenēm, kuru vecāku un bērnu deklarētā dzīves vieta ir Rīgā. Bērni no ģimenēm, kur aug 3 un vairāk bērni, kas apmeklē Rīgas izglītības iestādes, bet viņu deklarētā dzīves vieta nav Rīgas pašvaldībā, uz šo palīdzību pretendēt nevar. Viņa norāda, ka ir izveidots Rīgas pilsētas pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistrs un pēc tā arī tiek noteikti palīdzības saņēmēji. Lai ģimene klasificētos Rīgas pilsētas pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistrā, vismaz vienam no vecākiem un vismaz trim bērniem ir jābūt deklarētiem vienā dzīvesvietā Rīgas pašvaldībā.

Piemēram, Stopiņu un Mārupes novads apstiprina, ka nodrošina atbalstu pārtikas iegādē vai pusdienu nodrošināšanā arī tiem daudzbērnu ģimenes bērniem, kas nemācās novada pašvaldības iestādēs, bet ir deklarēti novadā. Babītes novada sociālā dienesta vadītājas vietniece Ināra Ļebedeka stāsta, ka Babītes novadā pagaidām nav izteiktas intereses par bērnu brīvpusdienu nodrošināšanu. Novads ir apzinājis visas trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes, un tās no palīdzības ir atteikušās. I. Ļebedeka gan norāda, ka novads seko līdzi aktualitātēm valstī, un, ja krietni pasliktināsies novadā dzīvojošo ģimeņu stāvoklis, ir iespējas saņemt dažādu palīdzību.

Lasi vēl: Par skolēnu brīvpusdienu nodrošināšanu jāinteresējas savā pašvaldībā.

 

Saistītie raksti