Redīsu audzēšana – balkona dārzenis pavasarim un rudenim

Labas ziņas visiem redīsu mīļotājiem – šim kraukšķīgajam dārzenim lieliski klājas uz balkona! Un jums nav jābūt pieredzējušam dārzniekam, lai audzētu redīsus.
Audzējiet redīsus paši uz sava balkona!

FOTO: Unsplash.com

Audzējiet redīsus paši uz sava balkona!

Par prieku visiem dārzkopjiem, piparotais dārzenis jūtas absolūti mājīgi arī uz jumta terases vai balkona. Tāpēc atsakieties no garlaicīgās iepirkšanās lielveikalā un audzējiet savu vitamīnu bumbu paši! Jūsu redīsi nebūs apstrādāti ar speciālajām vielām transportēšanai vai ilgākai uzglabāšanai un garšos daudz labāk. Atkarībā no šķirnes, jūs varat audzēt šīs mazās lodītes savā āra oāzē gan pavasarī, gan vasarā, gan rudenī.
 

Novietojums un piemērota augsne

Ja vēlaties audzēt redīsus, jums jānodrošina šis augam saulaina vai vismaz daļēji saulaina vieta uz balkona. Trīs līdz četras stundas saules dienā ir ideāli piemērotas šiem sarkanajiem sīpoliem. Neuztraucieties, ja jūsu āra zona nav nodrošināta pret vēju un lietu – redīsi viegli tiek galā ar nepatīkamiem laika apstākļiem.

 

 Jūs varēsiet novākt savu pirmo mini redīsu ražu jau četras līdz sešas nedēļas pēc iesēšanas. 

 

Redīsiem īpaši piemērota ir ūdens caurlaidīga, ar humusu bagātināta augsne. 

 

Tāpat kā citi augi, kas dabiski nedzīvo mitrājos, arī redīsi netiek galā ar pārlieku mitrumu. Tādēļ mūsu pirmais padoms attiecībā uz redīsu audzēšanu ir – pārliecinieties, ka uzturat augsnē konstantu mitruma līmeni. Redīsi var izskatīties spēcīgi, bet pārāk daudz ūdens ir pārāk daudz laba un var izraisīt to sadalīšanos. Padoms augsnes ūdens caurlaidības veicināšanai - iemaisiet zem augsnes nedaudz smiltis, tās uzlabos ūdens aizplūšanu. Tā kā redīsi viegli barojas, tiem nav nepieciešamas papildus barības vielas. Ideālā gadījumā kā mēslojumu izmantojiet kompostu - iestrādājiet to augsnes virskārtā.
 

Priekšrocības audzēšanai uz balkona

Joprojām pastāv bažas, vai sēt puķu kastē ir laba doma? Ļaujiet mums pārliecināt ar šiem diviem argumentiem:

Sīpoli aizņem ļoti maz vietu. 100x20 cm liela puķu kaste ir pietiekami liela redīsu stādīšanai. Tas nozīmē, ka šeit paliek pietiekami daudz vietas arī citu veidu dārzeņiem un dekoratīvajiem augiem. Starp citu, pavisam nelielā dobītē jūs varat izaudzēt ap 40 šo enerģijas lādiņu.


Redīsi ienākas īsā laika posmā. Jūs varēsiet novākt savu pirmo mini redīsu ražu jau četras līdz sešas nedēļas pēc iesēšanas. Ja jūs sējat ik pēc četrām nedēļām, jūs varat saņemt svaigu redīsu piegādi no maija līdz pat oktobrim.

 

Redīsu sēšana – kā tas jādara

Parasti šos dārzeņus var sākt sēt jau no aprīļa. Augi sāk dīgt 5 °C temperatūrā. Uzskats, ka vienīgais redīsu veids ir sarkani un apaļi, ir aplams. Redīsi var būt dažādas formas un krāsas: dzelteni, violeti, iegareni, ovāli un cilindra formas. Atkarībā no sezonas jūs varat audzēt dažādas šķirnes.

Reklāma
Reklāma

 

Populārākās pavasara un vasaras redīsu šķirnes ir:

April Cross
Bunny Tail
Cherry Belle
Champion

 

Sekojošās ir piemērotas vēsākiem laikapstākļiem:

Black Spanish              
Oriental radish
Rudi
Parat
 

  • Sējot redīsus, vissvarīgākais ir pārliecināties, ka jūs ievērojat ieteicamo attālumu starp sēklām - ideālā gadījumā tas ir apmēram 4-5 cm. Un 10 cm starp rindām. Ar šādiem mērījumiem jums būs iespēja iesēt puķu kastē divas rindas, kas nav iespējams nekādā citā veidā.
  • Tā kā redīsi ir lēzeni sakņaugi, sēklas jāiesēj tikai centimetru dziļi pietiekami irdenā augsnē. Lai jūsu pūles atmaksātos, uzturiet augsni mitru. Jau pēc nedēļas jūs varēsiet pamanīt pirmos mazos dīgstus.
  • Turpiniet uzturēt augsni mitru. Redīsiem var nepatikt pārāk piemirkusi zeme, taču tie nebūs sajūsmā arī no otras galējības.

 

Redīsu novākšana īstajā laikā

Ļoti svarīgi ir šo kraukšķīgo sīpolu ražu novākt īstajā laikā. Ja pilsētas drūzmā un burzmā esat aizmirsis par saviem redīsiem un gatavojaties tos novākt tad, kad tie jau ir izziedējuši, redīsi būs zaudējuši savu garšu. Šajā posmā tiem iekšienē veidojas koka šūnas, un redīsi pieņem koksnei līdzīgu garšu. Tāpēc vislabāk būtu pagaršot dažus redīsus jau četras nedēļas pēc sēšanas.

 

Vēl viena raksturojoša īpašība garšīgiem redīsiem ir to diametrs ap 4–5 cm. Zelta likums ir – jo lielāki un vecāki šie dārzeņi, jo kokaināk tie garšo.

 

Faktiskā ražas novākšana ir tīrais nieks: vienkārši izvelciet visu stādu no augsnes un noņemiet tam zaļos lakstus - tas arī viss. Vienīgais periods, kad jums jāpārtrauc redīsu audzēšana, ir ziemā – vismaz tik ilgi, līdz nav iespējams tos audzēt uz balkona. Veselīgā krustziežu dzimta nav tik izturīga, bet varbūt tas ir pat aizraujošāk, jo maijā jūs atkal varat nodoties pašmāju redīsu audzēšanai.

 

Redīsi – veselīgi  vēderam

Starp citu, redīsi ir ļoti veselīgi. Tie satur daudz vērtīgu uzturvielu: kalciju, kāliju un dzelzi, vitamīnus A, B1, B2 un C. Sīpolos ir arī sinepju eļļa, kas atbild par unikālo, karsto redīsu garšu. Tas viss nāk jums par labu! Sinepju eļļai ir antibakteriāla iedarbība. Ja jūs dažreiz ciešat no kuņģa un zarnu trakta diskomforta, šis augs jums palīdzēs.

No šiem mazajiem, aromātiskajiem dārzeņiem jūs varat arī uzburt dažādas garšīgas receptes. Jūs varat papildināt savus salātus, pagatavot redīsu smūtiju ar kresēm vai vienkārši baudīt šīs mazās vitamīnu bumbiņas neapstrādātā veidā.

Avots: Gardena.com "Dārza žurnāls"

Saistītie raksti