Covid-19 ierobežojumu laikā apturēta rindas virzība pāriem, kas gaida uz valsts apmakstātu neauglības ārstēšanu

Man ir 37 gadi. Ilgi nespējām tikt pie mazuļa, tāpēc 2016. gadā par saviem līdzekļiem veicām visas pārbaudes, bet 2018. gada rudenī iestājāmies valsts apmaksātā neauglības ārstēšanas rindā. Tagad mums ir 7 mēnešus vecs bērns. Vai valsts ir finansiāli pretīmnākoša arī otra bērna radīšanas procesā? Mūsu klīnikā saldētavā ir embriji, par kura uzglabāšanu maksājam paši. 

 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Klīnikas EGV direktore, ginekoloģe reproduktoloģe dr. Zane Vītiņa.

Pacients no valsts var saņemt vairākus apmaksātus pakalpojumus. Ja ir veiksmīgs viens, tad var saņemt arī otru. Ja veiksmīgi divi, tad var saņemt trešo. Bet, ja divi ir neveiksmīgi, tad vairāk nevar veikt valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu.

Pacientei jāstājas rindā jebkurā no klīnikām, kurās veic valsts apmaksātos pakalpojumus*. Saņemot uzaicinājumu, pacienti var doties uz to klīniku, kuru izvēlas, un var neiet uz to, kur iestājušies rindā.

Pakalpojumu var saņemt, kamēr nav sagaidīta 38. dzimšanas diena. Ja paciente uzsāk procesu pirms 38. dzimšanas dienas, tad to var pabeigt pēc 38. dzimšanas dienas, bet saldēšana tad vairs netiek apmaksāta, apmaksā tikai embriju pārnesi. Šobrīd, saistībā ar COVID-19, rindas virzība ir apturēta, tādēļ gaidīšanas laiks uz šodienu ir aptuveni 1,5 gads.  Konkrēti šī paciente šo rindu gluži vienkārši var nepaspēt izstāvēt.  Tiklīdz pacientei paliek 38 gadi, viņa no rindas automātiski tiek izslēgta. 

Ar likumu var iepazīties šeit "Medicīniskās apaugļošanas organizatoriskā kārtība un neauglīgo ģimeņu reģistra, medicīniskās apaugļošanas reģistra, vienotā dzimumšūnu donoru reģistra un donoru dzimumšūnu banku izveidošanas kārtība" 
 

Reklāma
Reklāma

*Ārstniecības iestādes, kurās veic valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu: Privātklīnika Jūsu Ārsti, SIA "VASU",  SIA "Klīnika EGV",  MY CLINIC RIGA, SIA "MCRA",  SIA Reproduktīvās medicīnas centrs "Embrions",  SIA "iVFRiga",  SIA "AVA CLINIC"