Vai pandēmijas laikā ir droši plānot grūtniecību

Vai šobrīd būtu jāplāno grūtniecības iestāšanās, ņemot vērā pandēmijas apstākļus un iespēju saslimt ar Covid-19? 

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Atbild Klīnikas EGV direktore, ginekoloģe reproduktoloģe dr. Zane Vītiņa.

Pašlaik ir ļoti maz zināms par COVID-19 ietekmi uz reproduktīvo funkciju un grūtniecību. Ir ziņojumi, ka sievietes ar pozitīvu COVID-19 testa rezultātu dzemdējušas bērnus bez kādām slimības pazīmēm un neinficētus ar jauno koronavīrusu. Šie ASV Reproduktīvās medicīnas asociācijas dati vieš optismu, taču, ņemot vērā nelielo novērošanas gadījumu skaitu, to interpretācijā nepieciešama piesardzība.

Citas koronavīrusa formas bija saistītas ar nelabvēlīgu grūtniecības iznākumu pastiprināšanos, taču datu par COVID-19 specifisku ietekmi pagaidām nav.

Jāuzsver, ka koronovīrusi nav saistīti ar ZIKA vīrusu, kuram kā uz grūtniecību, tā uz augļa attīstību ir acīmredzamas sekas. Lai arī personām, kurām apstiprināta inficēšanās ar COVID-19 vai arī ir aizdomas par to, būtu ieteicams no grūtniecības izvairīties, tomēr,  ņemot vērā pašreizējo informāciju, tām personām, kurām grūtniecība jau iestājusies, pamata satraukumam nav.

Tomēr piesardzības nolūkos pacientiem, kuriem ir augsts COVID-19 iespējamības risks (drudzis un/vai klepus, aizdusa un bijis jebkāds kontakts ar apstiprinātu COVID-19 slimnieku apmēram 2 metru attālumā pēdējo 14 dienu laikā, kopš pozitīva COVID-19 testa apstiprināšanas), ieteicams no grūtniecības izvairīties.

Reklāma
Reklāma

Saistītie raksti