Arī tu vari palīdzēt: brīvprātīgie par ziedojumiem mediķiem nodrošina siltas pusdienas

Kamēr daudzi ir spiesti sēdēt mājās, mediķi ir pārslogoti. Lai viņus atbalstītu, Hospiss LV brīvprātīgie par ziedojumiem nodrošina mediķiem siltas, garšīgas un daudzveidīgas pusdienas. Iniciatore ir Hospiss LV brīvprātīgā Ilze Neimane-Nešpora.

Ziedot mediķu pusdienām tu vari, pa raksta beigās norādīto tālruni vai, pārskaitot naudu uz ziedojumu kontu. Attēltā projekta Galds savējiem iniciatore Ilze Neimane-Nešpora un brīvprātīgais, restorāna Hercogs viesmīlis Pēteris Mičulis atveduši siltu maltīti mediķiem, kuri pieņem analīzes mobilajās teltīs. (Foto: Juris Rozenbergs)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ziedot mediķu pusdienām tu vari, pa raksta beigās norādīto tālruni vai, pārskaitot naudu uz ziedojumu kontu. Attēltā projekta "Galds" savējiem iniciatore Ilze Neimane-Nešpora un brīvprātīgais, restorāna "Hercogs" viesmīlis Pēteris Mičulis atveduši siltu maltīti mediķiem, kuri pieņem analīzes mobilajās teltīs. (Foto: Juris Rozenbergs)

Ilze ir uzņēmēja, daudz ceļojusi un redzējusi citās valstīs, tāpēc var salīdzināt. Viņas svētīgais darbs aizsākās pirms pāris gadiem, kopā ar kolēģi Ilzi Zosuli un biedrības Svētās Ģimenes Māja valdes locekli Inesi Švekli izveidojot nodibinājumu Hospiss LV ar mērķi nākotnē Latvijā atvērt hospisu – vietu, kur neārstējami slimi cilvēki mājīgā atmosfērā var pavadīt mūža pēdējo posmu.

Sākās ar rūpēm par smagi slimajiem
“Es interesējos par garīgām lietām un uzskatu, ka dzīves nobeigums ir tikpat svarīgs kā tās sākums. Austrumos cilvēks pēdējās dienas un stundas pavada ģimenes lokā, sirsnīgā gaisotnē, tiek mīlēts un cienīts. Pie mums diemžēl aiziešana citā saulē notiek bezpersoniski, slimnīcas palātā, pansionātā vai mājās, vientulībā, jo slimais cilvēks nevienam nav vajadzīgs,” "Kas Jauns Avīzei" stāsta Ilze Neimane-Nešpora.

“Sociālās aprūpes centros ir stingrs režīms. Piemēram, vecais cilvēks pat brīvdienā nevar ilgāk pagulēt, jo astoņos ir brokastis. Nedrīkst aiziet uz virtuvi un pats kaut ko pagatavot.

Pirmais solis, lai mainītu attieksmi pret smagi slimiem cilvēkiem un sagādātu viņiem prieku, bija janvārī sāktais projekts Svētku galds slimnīcā. Protams, slimnieki ir nodrošināti ar ēdienu, taču te viņiem piedāvāts cienasts – garšas un acu baudījums. 

Darbiniekiem ir dienesta pienākumi un instrukcijas, tāpēc cilvēciski tuvas attiecības neveidojas. Attiecības faktiski ir hierarhiskas, darbinieks ir priekšnieka lomā, bet iemītnieki – viņa padotie. Ne velti daiļliteratūrā ir aprakstīti gadījumi, kad vecie ļaudis saceļas, protestē un mūk no pansionātiem, jo viņiem pietrūkst katram cilvēkam nepieciešamās brīvības,” atgādina Ilze.

Turpretim hospisos valda mājīgāka atmosfēra, ārsti nodrošina atsāpināšanu, 80% darba uzņemas brīvprātīgie, kuriem ir laiks mierīgi aprunāties ar senioriem, izpildīt viņu vēlmes, kaut vai ar visu gultu izvest ārā svaigā gaisā. “Arī iemītnieku starpā veidojas draudzīgas attiecības, viņi kopā muzicē, glezno, tērzē, dzīvo brīvu cilvēku dzīvi,” Ilze atceras redzēto.

proekts galds

Gardas pusdienas no restorāna "Hercogs". Šoreiz sarūpēts jēra gaļas cepetis, štrūdele, biešu-kāpostu salāti. (Foto: Juris Rozenbergs)

Svētku galds slimnīcā
Pirmais solis, lai mainītu attieksmi pret smagi slimiem cilvēkiem un sagādātu viņiem prieku, bija janvārī sāktais projekts Svētku galds slimnīcā. Protams, slimnieki ir nodrošināti ar ēdienu, taču te viņiem piedāvāts cienasts – garšas un acu baudījums.  

“Sarūpētas restorānā pagatavotas delikateses, kuras ir viegli sakošļājamas, ar izteiktu garšu, eleganti noformētas. Piemēram, vistas gaļas kroketītes, mazi kartupelīši ar siļķes gabaliņu, kanapē maizītes ar lasi, mazas šokolādes kūciņas, aveņu muss mazās glāzītēs un citi gardumi. Ēdiens skaisti servēts uz ratiņiem, ar kuriem brīvprātīgie iebrauc palātā. Ratiņi rotāti ar puķēm podiņos un baloniem, arī to visu dāvinām slimniekiem,” stāsta Ilze.

Svētku galds slimnīcā klāts divreiz mēnesī. Sāka ar Latvijas Onkoloģijas centra Paliatīvās aprūpes nodaļu un Rīgas 1. slimnīcas Īslaicīgās sociālās aprūpes nodaļu, tad pievienojās stacionāra Biķernieki Gerontoloģijas nodaļa. Pie slimniekiem devās Svētās Ģimenes Mājas brīvprātīgie, kuri arī aprunājās ar pacientiem, uzklausīja un uzmundrināja, pajokojās, ienesa dzīvesprieka lādiņu.

Pozitīvas enerģijas lādiņš

“Cienastu ēda pat tie, kuri trīs dienas neko nebija ēduši slimības izraisītā apetītes trūkuma dēļ,” novērtēja Onkoloģijas centra Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs Vilnis Sosārs. “Kad piebrauc tādi skaisti ratiņi, nevar atteikties!” teikuši slimnieki. Uzlabojās garastāvoklis, efekts bija jūtams vairākas dienas.

Cienastu dāvināja restorāni, no to puses tā bija labdarība. Pirmais uz aicinājumu atsaucās "Hercogs", pievienojās "Kaļķu vārti", itāļu virtuves restorāns "Portofino" un citi. Protams, salīdzinot ar tagadējām ārstu pusdienām, apjomi bija nesalīdzināmi mazāki, tomēr katra slimnieku cienāšanas reize restorānam izmaksāja 500 līdz 600 eiro. Ziedus, vienreizlietojamos traukus un galda piederumus Ilze pirka par savu naudu.

brīvprātīgie

Desertā torte no veikalu tīkla "Dabas dimanti". (Foto: Juris Rozenbergs)

Ideju īstenoja dienas laikā
“Kārtējais Svētku galds slimnīcā bija paredzēts 19. martā, bet dažas dienas pirms tam valstī pasludināja ārkārtas situāciju. Domāju, ko darīt, un 17. martā man ienāca prātā doma atbalstīt mediķus. Piezvanīju draugiem, viņi ziedoja naudu, un jau 18. martā mediķiem aizvedām pirmās piecdesmit pusdienu porcijas,” atklāj Ilze.

Reklāma
Reklāma

Patlaban, pateicoties ziedotāju atsaucībai un restorānu čaklajam darbam, ik dienu nodrošināts vairāk nekā 1000 maltīšu. Katru dienu laikā no plkst. 12 līdz 13 pusdienas saņem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes un dispečerdienesti Rīgā, Jelgavā, Ogrē, Liepājā, Jūrmalā un Daugavpilī; mediķi uzņemšanas nodaļās Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Stradiņa slimnīcā, Rīgas Austrumu slimnīcā, Slimību profilakses un kontroles centrā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Rīgas 2. slimnīcā un Centrālajā laboratorijā.

Analīžu ņemšanas vietās mobilajās teltīs, kur mediķi strādā ārā, viņiem atved arī vakariņas. Mediķi ietaupa laiku un mazāk kontaktējas ar citiem cilvēkiem, jo siltu ēdienu viņiem piegādā tieši darba vietā.

 

Vairāk nekā 20 restorānu
Akcijā Galds savējiem piedalās vairāk nekā divdesmit restorānu, kafejnīcu un krodziņu. “Mēs pārbaudām, kā viņi strādā, un pēc tam vienojamies par pusdienu piegādi. Restorāns no ziedotās naudas saņem 3,50 eiro par porciju, kas sedz produktu un benzīna izmaksas, arī minimālo algu darbiniekiem. Daži dienā sarūpē trīsdesmit porciju, citi – simt,” teic Ilze.

Katru dienu Hospiss LV lapā "Facebook" parādās atskaite – cik porciju izsniegts, kādām slimnīcām aizvestas pusdienas, kuri restorāni strādājuši. Piedalās "Hercogs", "Restaurant Naples", "KadagiPiens", "36. līnija", "BriedīšKrogs", "Teci Teci", Liepājas "ROMA Restorāns", "NB Hotel", "Tex-Mex Republic", krodziņš "Istaba" Jelgavā, "Centrālais Gastro Tirgus", "Senjorita Kukū" no Ogres un citi.

brīvprātīgie covid

Pirms pusdienām aizsargtērpi būs jānovelk. (Foto: Juris Rozenbergs)

Pusdienas ar pārģērbšanos
Klātienē "Kas Jauns Avīze" vēroja pusdienu piegādi koronavīrusa analīžu ņemšanas vietā mobilajās teltīs pie Biķernieku trases, Eizenšteina ielā 16. Šiem mediķiem pusdienas ir nopietns pasākums, jo pirms ēšanas jānovelk baltais aizsargkombinezons. Tas kopā ar cimdiem un respiratoru, kura kalpošanas laiks ir tikai sešas stundas, nonāk bīstamo atkritumu konteinerā.

Mediķi ēd pusdienas, var padzert kafiju un apmeklēt tualeti. Kad maltīte pabeigta, uzvelk jaunu kombinezonu un vairs nevar ne ēst, ne dzert, ne uz labierīcībām iet līdz pat vakariņu laikam!


Ēdienkartē 26. martā restorāns Hercogs bija sarūpējis jēra gaļas cepeti (gaļu ziedoja uzņēmums Reaton), biešu-kāpostu salātus, strūdeli un deserta kūku no veģetāro veikalu tīkla Dabas dimanti. Diemžēl nevarējām dzirdēt mediķu pateicības vārdus, jo drošības nolūkos viņus drīkstēja vērot no liela attāluma.

Milzīgs paldies
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā pusdienu piegādi un daudzus citus jautājumus koordinē Gunta Valenika. Viņa pateicas mediķu vārdā: “Mēs jūtamies ļoti lutināti, esam priecīgi, ka mūs atbalsta jebkādā veidā. Mums vajag daudz enerģijas, un šīs pusdienas liecina par cilvēku sirsnību un atbalstu, jo dalīties ar ēdienu ir draugu privilēģija.”

“Bezmaksas pusdienas savu dežūru laikā esmu ēdis jau trīs reizes,” piebilst Jelgavas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta feldšeris Armands Āre. “Pirmajā reizē tas bija negaidīts pārsteigums. Mūsu brigādei krodziņš Istaba atveda lielu karbonādi ar apceptiem vārītiem kartupeļiem un salātiem, bija garšīgi. Citā reizē bija pildītas kotletes, tad vēl kas cits. Tagad mums ir diezgan liela slodze. Nav bail inficēties, taču zemapziņā gruzd doma par iespēju noķert vīrusu. Milzīgs paldies par atbalstu!”

Patlaban Ilze Neimane-Nešpora visu laiku veltī šim projektam: “Strādāju sešpadsmit stundas dienā, ir iesaistīta visa mana ģimene un draugi. Mērķis ir katru dienu sagādāt ap 1000 porciju un turpināt šo atbalstu mediķiem līdz 14. aprīlim.” Hospiss LV katram ziedotājam saka milzīgu paldies par sirds siltumu un aicina arī tālāk atbalstīt akciju Galds savējiem, jo mediķu darbs ārkārtas apstākļos turpinās.

Atbalstām mediķus!

Ziedot iespējams:
pa ziedojumu tālruni 90067001 (maksa par zvanu 1,42 eiro);
portālā Ziedot.lv;
Hospiss LV kontā LV45HABA0551047755702,
"Swedbank", akcijai "Galds savējiem".

 

Autore: Sniedze Smilga, Kas Jauns Avīze

Avots: Jauns.lv