AIZRĪŠANĀS ar sīkiem priekšmetiem un pārtiku

Zīdaiņi var aizrīties gan ar pienu, gan pārtiku, gan, kļūstot aktīvākiem, ar dažādiem sīkiem priekšmetiem, jo viņu attīstības kartē iekodēts pagaršot visu, ko vien var pagaršot. Arī to, ko jūs nekādā gadījumā nevēlētos redzēt sava bērna rokās un mutē. 

Risku rada arī mazuļa vecumam nepiemērotas rotaļlietas un dažādi priekšmeti, kurus viņš var aizsniegt.

FOTO: Shutterstock.com

Risku rada arī mazuļa vecumam nepiemērotas rotaļlietas un dažādi priekšmeti, kurus viņš var aizsniegt.

Riski un sekas

Aizrīšanās ar ēdienu ir ļoti bīstama, jo var izraisīt nosmakšanu un beigties letāli, tāpēc ir svarīgi nekad neatstāt mazuli ēšanas laikā nepieskatītu. Tas attiecas arī uz pudelīti. Risku rada arī mazuļa vecumam nepiemērotas rotaļlietas un dažādi priekšmeti, kurus viņš var aizsniegt.

 

Mammas pieredze 

“Ja godīgi, doma, ka mans bērns varētu aizrīties un es apjukumā nezināšu, kā rīkoties, mani tik ļoti bija pārņēmusi, ka kopā ar draugu nolēmām apmeklēt nodarbību, kur ārsts pastāstīja, kas darāms aizrīšanās gadījumā un kā jāveic mākslīgā elpināšana. Sākot zīdaini piebarot, aizrīšanās risks jau atkal sāka mani biedēt, tāpēc noskatījos internetā pieejamos video ar pirmās palīdzības sniegšanu zīdainim aizrīšanās gadījumā, lai atsvaidzinātu savas zināšanas. Protams, nekad neatstāju bērnu vienu ar ēdienu, ēšanas laikā telefonu nolieku malā, lai nekas nenovērstu manu uzmanību. Lai es būtu šeit un tagad, ” stāsta Ilze. 

Reklāma
Reklāma

 

Kā pasargāt: 

  • izrāpo telpu, kurā uzturas mazulis, un aizvāc visu sīko, riskanto, mutē iebāžamo;
  • pievērs uzmanību vecuma norādei uz rotaļlietām, kā arī izvērtē, vai bērnam tās ir piemērotas, īpaši, ja mājās ir arī vecāki bērni;
  • ēdini mazuli ēdināšanas krēsliņā un maltītes laikā neatstāj bērnu bez uzraudzības;
  • lai zinātu, kā bērnam sniegt palīdzību aizrīšanās gadījumā, izpēti pamācības, noskaties padomu video vai apmeklē nodarbības par bērna drošību.