TERMISKIE IEVAINOJUMI jeb applaucējumi ar ikdienā lietotiem šķidrumiem

Šis ir sāpīgs temats visiem – gan mediķiem, kuri cīnās ar apdegumu sekām, gan vecākiem, kuriem nācies ar to saskarties, bet jo īpaši mazuļiem. Ja mums, lielajiem, apdedzināt roku ar karstu tēju tāds sīkums vien ir, ar mazuļiem viss ir citādi – pat pirms 30 minūtēm uzvārīts ūdens var applaucēt mazuļa ādu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija. 

Apdegumu un applaucējumu radītās sekas jāārstē ilgstoši, turklāt rētas var palikt uz mūžu.

FOTO: Shutterstock.com

Apdegumu un applaucējumu radītās sekas jāārstē ilgstoši, turklāt rētas var palikt uz mūžu.

Apdegumu un applaucējumu radītās sekas jāārstē ilgstoši, turklāt rētas var palikt uz mūžu. Un jūs pat nespējat iedomāties, cik ļoti tās mazajam sāp!


Riski un sekas

Applaucējumus un apdegumus visbiežāk rada pārāk karsts ūdens vannā (pat ja ūdens ir 45 °C grādu karsts), karsti ēdieni un dzērieni, kurus bērns var veikli aizķert un uzgāzt sev virsū, piemēram, paraujot karstas tējkannas vadu vai galdautu, mikroviļņu krāsnī sildīta pārtika, kā arī pieskaršanās karstai plītij, krāsnij, gludeklim. Pat nelieli apdegumi var radīt šoku un dzīvībai bīstamu šķidruma un sāļu zudumu organismā. Ja tu apdedzini pirkstu, tas ir nieks, bet apdegums pat viena tava pirksta lielumā ir liela daļa no mazuļa ķermeņa.


Komentē ārsts: Vistipiskākais šīs traumas gūšanas vecums ir tad, kad bērns sāk staigāt un var kaut ko pagrābt. Visbiežāk šīs traumas tiek gūtas ar karstiem šķidrumiem: tēju, kafiju, ūdeni, retāk – zupu, buljonu, kā arī situācijās, kurās pieaugušais, turot klēpī bērnu, dzer karstu šķidrumu. 

 

Rīcības plāns!

Ja tā ir gadījies, ka bērns uzgāž karstu dzērienu, tad pirmkārt, noteikti skarto vietu vajag atvēsināt ar vēsu, bet ne ledainu ūdeni; ūdens var būt arī istabas temperatūrā. Atvēsināšanai vajadzētu ilgt vismaz 10, 15 un pat 20 minūtes. 

Reklāma
Reklāma

Vienīgais, kad no tā jāizvairās, – ja apdegums ir ļoti plašs, piemēram, ja bērns iekritis verdoša ūdens spainī, jo tas var radīt ķermeņa atdzišanu. 

Tāpat mazulim vajadzētu iedot pretsāpju sīrupu vai lietot svecīti. 
Jāatgādina, ka mazam bērnam bīstams ir jau tāds termiskais ievainojums, kas ir viņa plaukstiņas izmērā! 


Tēta pieredze: “Kamēr esmu darbā, ar mazuli ikdienā paliek sieva. Nopirku viņai labu termokrūzi ar aizskrūvējamu vāku, no rīta uzvāru kafiju sev un viņai. Atrisinājušās vairākas problēmas: to samērā droši var lietot bērna tuvumā vai pastaigājoties ārā, un sievai nav jādzer atdzisuši dzērieni, par ko tik bieži sūkstās jaunās māmiņas,” stāsta Rinalds.

 

Kā pasargāt:

  • visu, kas karsts (matu veidotāji, gludeklis, tosteris u. c.), novieto bērnam nepieejamā vietā, tāpat pārliecinies, vai tējkannas un gludekļa vads bērnam nav aizsniedzams;
  • neļauj bērnam spēlēties vietās, kur tiek gatavots vai nolikti karsti ēdieni, dzērieni, tostarp ciemojoties laukos, kur nereti uz grīdas tiek atstāti dzesēties karsti putras katli;
  • turot bērnu klēpī, neēd un nedzer neko karstu;
  • vispirms vannā ielej auksto un tikai pēc tam – karsto ūdeni;
  • iegādājies termometru, kas piemērots pārtikas un ūdens temperatūras mērīšanai, un vienmēr to lieto; 
  • pagatavojot maisījumu vai biezeni mazulim, samaisi un pagaršo to, pārliecinoties par ēdiena temperatūru, īpaši, ja biezenis tiek sildīts mikroviļņu krāsnī;
  • nekad nesildi mikroviļņu krāsnī zīdaiņa pudelīti;
  • nepārklāj galda virsmu ar galdautu, lai bērns to nevar paraut;
  • mājā izvieto dūmu detektorus.