KRITIENI no lielāka vai mazāka augstuma

Kritienu radītās sekas ir visbiežākā trauma, kuras dēļ vecāki spiesti vērsties medicīnas iestādēs, turklāt risks pastāv jau no pirmās jaundzimušā dzīves dienas. Diemžēl riski pieaug, mazulim kļūstot stiprākam un kustīgākam. 

FOTO: Shutterstock.com

Riski un sekas 
Mazulis bīstamu traumu var gūt, nokrītot arī no neliela augstuma. Visbiežāk ārstiem nākas palīdzēt bērniem, kuri krituši no pārtinamā galda, ratiņiem, gultiņām un ēdināšanas krēsliņiem, tāpēc nākamais teikums ir jāiegaumē kā likums: visdrošākā vieta mazulim visos vecumos ir grīda. Latvijas mediķu pieredze un statistika liecina, ka kritienu dēļ mazuļi visbiežāk gūst sasitumus, zilumus, kaulu lūzumus un smadzeņu satricinājumu. 


Komentē ārsts. “Būtībā visu ķirurga darba laiku veltu apdegumiem, bet esmu pamanījis, ka dežūrārstiem pietiekami bieži darbu sagādā galvas traumas, jo pašlaik ir tāda tendence, ka vecāki bērnus ņem savā gultā, un nereti mazuļi no tās “izbirst”, saka Rozītis, piebilstot, ka bērni krīt arī no pārtinamajiem galdiem. Ārsts norāda uz fizioloģisku īpatnību – bērna galva ir smaga, tāpēc ar to viņš krīt pa priekšu, un traumas var būt dažādas, tostarp asins izplūdums smadzeņu vielā, kas no mediķiem prasa jau nopietnākas darbības.”



Mammas pieredze. “Ar vīru vēl grūtniecības laikā vienojāmies, ka no pirmās bērna dzīves dienas nekad neatstāsim viņu uz gultas pat pakaviņā vai nepieskatītu ratu kulbā, lai gan patiesībā viņš vēl nebija tik kustīgs un spēcīgs, lai izkristu. Dēliņš dzima ziemā, grīdas bija vēsas, tāpēc uz zemes vienā kārtā noklāju puzles tepiķi, bet pa virsu – attīstošo paklājiņu. Ja vajadzēja aizskriet uz tualeti vai atbildēt uz telefona zvanu, noliku bērnu tur, vienalga, vai viņš bija aizmidzis vai nomodā, un mierīgu sirdi uz mirkli varēju iziet no istabas. Tas, ka mūsu izvēle bija pareiza, pierādījās laikā, kad mazais sāka velties. Vēl dienu iepriekš nekas neliecināja, ka mana mazā “pagalīte” jau rīt būs tik veikla, lai no muguras apmestos uz vēdera. Iegādājāmies arī uz zemes liekamu pārtinamo virsmu. Rezultātā gan ietaupījām, gan radījām drošus apstākļus savam puisītim,” stāsta Katrīna. 


Kā pasargāt: 

    • atceries, ka visdrošākā vieta mazulim ir uz grīdas; vienmēr lieto drošības jostas autosēdeklīšos, ēdināšanas krēsliņā, sēžamajos ratiņos;

    • galvenais – mazuli neatstāj bez uzraudzības uz pārtīšanas galda, gultas u. c. virsmas, nenovērs no bērna uzmanību un neatlaid roku no viņa ne uz mirkli, arī tad, ja jāpasniedzas pēc autiņbiksītēm. Ja tās ir pārāk tālu, tad mazulis jāpaņem rokās;

    • saliec drošības barjeras un spilvenus, ja bērns spēlējas uz dīvāna vai gultas;

    • norobežo kāpnes;

    • nodrošini logus ar drošības mehānismiem, lai tos nevarētu atvērt.
 

Reklāma
Reklāma

 



 


Latvijas vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" ir izstrādājusi un īsteno programmu “Žurnāls seko bērnam”. Programmas ietvaros izdod žurnālu vecākiem, kam ir bērni bērnudārznieka vecumā. Žurnāla mērķis uzlabot vecāku zināšanas par bērna vecumposma īpatnībām no 1,5 līdz 6 gadu vecumam, bērnu audzināšanu un disciplinēšanu bez vardarbīgām metodēm un emocionālo audzināšanu, bērnam piemērotu uzturu un sporta aktivitātēm, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un pirmsskolas izglītības iestādēs.

 

 lejuplādēt PDF formātā

 Atvērt lasīšanai online