Kas pusaudzei jāzina par jaunavības plēvi

Kas ir šī plēve, ko dēvē par jaunavības plēvi, kādas funkcijas meitenes ķermenī tā veic, un kāda nozīme tai mūsdienās tiek piešķirta, bezmaksas žurnālā "Mammam un tētiem. Skolēns" stāsta ginekoloģe dzemdību speciāliste, mājdzemdību vecmāte, Ģimenes veselības centra “Stārķa ligzda” idejas autore un vadītāja Dina Ceple.

Svarīgi nekaunināt meitas par vēlmi sevi izzināt, apskatīt, aptaustīt – meitene nevar sev nodarīt pāri. vai sevi sabojāt, vai pārplēst sev plēvi.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi nekaunināt meitas par vēlmi sevi izzināt, apskatīt, aptaustīt – meitene nevar sev nodarīt pāri. vai sevi sabojāt, vai pārplēst sev plēvi.

No fizioloģijas viedokļa jaunavības plēve ir gļotādas krociņa – valnītis, kurš sašaurina ieeju makstī. Jaunavības plēvei (medicīniski to sauc par himēnu) ir fizioloģiska funkcija – pievērt ieeju makstī. Šī kroka ļauj nodalīt maksti no ārējās vides un palīdz uzturēt tajā tumšu, miklu, neizžūstošu un siltu vidi. Tādu, lai tajā spētu izdzīvot maksts veselībai tik nepieciešamās pienskābās baktērijas. Ja maksts visu laiku stāvētu pavērta, tai būtu grūtāk nodrošināt sev atbilstošu un labvēlīgu vidi, un ciestu tās veselība. Ja salīdzinām ar dabu, tad jaunavības plēve izskatās līdzīgi kā zieda auglenīcas drīksnas krociņas, un tai nav nekādas līdzības ar plēvi, ko lietojam sadzīvē.


Kas mainās meitenes ķermenī pēc dzimumakta

Nereti rodas aplams priekšstats, ka jaunavības plēve ir kaut kas, kas pilnīgi aizsedz ieeju meitenes vagīnā. Ir jāsaprot, ka faktiski pēc dzimumakta meitenes ķermenī nenotiek tik radikālas pārmaiņas, kā reizēm esam pieņēmuši domāt. Ieeja meitenes makstī dabiski nav pilnīgi slēgta arī tad, ja viņa nav dzīvojusi dzimumdzīvi. Dzimumbriedumu sasniegušai meitenei šīs gļotādas krociņas jeb jaunavības plēve mēnešreižu laikā paveras un vienmēr tur ir neliela brīva ieeja – apmēram viena pirksta izmērā. Jaunavības krociņas paveras arī brīdī, kad makstī ienāk dzimumloceklis.

Ir jāsaprot, ka tā sauktā jaunavības plēve arī pēc dzimumakta turpina būt jaunietes ķermenī. Viņa neko nav pazaudējusi, tikai jaunavības plēve vēl nekad nav tikusi tik plaši iestiepta, ka dažkārt pat ieplīst pirmā dzimumakta laikā. Meitene turpina dzīvot ar savu jaunavības plēvi – uz dzimumakta brīdi tā paveras, pēc tam tā atkal pieveras. Dažām meitenēm ieeja makstī un himēna krociņas ir tik padevīgas, ka viegli iestiepjas dzimumakta laikā un nemaz neieplaisā, neieplīst. Ja meitene neasiņo pēc pirmā dzimumakta, tas nenozīmē, ka šī meitene nav bijusi jaunava.

 

  • Vai tu zināji? 
    Interesanti, ka šīs krokas – jaunavības plēve – visu sievietes mūžu saglabājas pie sievietes maksts sieniņas – pierādījums tam, ka meitene neko nav zaudējusi, uzsākot dzimumdzīvi. Arī pieaugušas sievietes šīs gredzenveida krokas var sev saskatīt un sataustīt.


Kas sāp un asiņo?

Visbiežāk meitenes, sākot seksuālas attiecības, to laikā izjūt sāpes un pēc tam mēdz asiņot. Jā, sākot dzīvot dzimumdzīvi, šīs gļotādas krokas var ieplīst vai deformēties, jo loceklis mēdz būt lielāks par atverīti jaunavības plēvē, līdz ar to dzimumloceklis šo krociņu paver un kaut kādā brīdī var mazliet ieplēst. Tas arī mēdz radīt sāpīgas izjūtas vai asiņošanu. Taču tas nenozīmē, ka tur tiek veiktas ārkārtīgi lielas izmaiņas. Tāpat dažas jaunavības plēves spēj pavērties tik daudz, ka var ielaist dzimumlocekli un nemaz neieplīst. Tāpat jāatceras, ka šādi ieplēsumi maksts krociņās var būt no intensīvas sportošanas, piemēram, no jāšanas ar zirgu, jo šīs gļotādas krociņas ir pie maksts pašas ārpuses. Var būt arī kādas traumas, kas gūtas bērnībā – krītot, kāpjot pāri sētai vai tamlīdzīgi. Tieši tāpēc mēdz būt gadījumi, ka šīs krociņas ir jau ieplīsušas pirms pirmā dzimumakta, un tas ir pilnīgi normāli.

 

Viņa neko nav pazaudējusi, viņa nav tikusi “atvērta”! Meitene turpina dzīvot ar savu jaunavības plēvi – uz dzimumakta brīdi tā paveras, pēc tam tā atkal pieveras.

 


Ņem vērā, ja audzini meitu 

  • Ir jāļauj meitenei sevi izzināt – apskatīt un aptaustīt. Meitene nevar sevi savainot vai “atplēst”!
  • Arī jaunas meitenes var lietot tamponus un atbilstošas menstruālās piltuves.
  • Mūsdienās ir iespējams ginekoloģiski pilnvērtīgi izmeklēt arī nevainīgu meiteni.
  • Meitenēm nevienam nav jātaisnojas par to, vai viņām ir plēve vai nav!
  • Ir labi, ja šos jautājumus var izrunāt ģimenē, bet vienmēr noderīga būs saruna ar speciālistu.


Kas jāievēro tām, kam nav bijušas dzimumattiecības

Mazos tamponus vai mazās menstruāciju piltuves var lietot visas meitenes. Galvenais priekšnosacījums, lai viņas justos komfortabli ar savu izvēli. Pārsvarā novērots, ka jaunās meitenes ir tik saudzīgas, ka viņas nevēlas savu starpeni lieki noslogot. Tomēr, ja ir gaidāms baseina apmeklējums vai sporta sacensības menstruāciju dienā, mazie tamponi var būt atbilstoša izvēle. Meitene pati nenodarīs sev pāri – viņa liks sev tamponus tikai tad, ja jutīsies komfortabli. Sāpes ir tās, kas padara šo atveri lietojamu vai nelietojamu.

Tāpat nav jāuztraucas, ka nevainīgu meiteni nevarētu pilnvērtīgi ginekoloģiski izmeklēt. Mūsdienās visus ginekoloģiskos izmeklējumus var veikt arī meitenei, kas nedzīvo dzimumdzīvi. Var veikt sonogrāfiju, paņemt uztriepes, uzsējumus – metodes un zondes ir pielāgotas un nav nekādu traucējumu. Tomēr nevainīgām meitenēm, cik vien iespējams, parasti izmeklējumi notiek, neievadot neko starpenē, lai pirmie pieskārieni vagīnai būtu tomēr no mīļotā puiša puses.

 

Reklāma
Reklāma

Ieplīsusi plēve var būt nevainīgai meitenei, neplīsusi plēve var būt dzimumdzīvi sākušai meitenei. 


Atmest mītiskos priekšstatus! 

No senajiem laikiem arī mūsu sabiedrībā kaut nedaudz, bet ir saglabājies uzskats par jaunavības plēvi kā rādītāju meitenes šķīstumam vai derīgumu laulībām. Protams, sabiedrība mainās un pie mums nav tradīciju, kas liek jaunajam pārim pēc kāzām izkārt palagus visu apskatei, lai, vērojot asins traipus uz tiem, ciems varētu novērtēt jaunās sievas šķīstumu un nevainīgumu. Visi mīti par šo tēmu ir radušies un tiek uzturēti vīriešiem par godu – lai viņi zinātu, ka viņš ir meitenes pirmais vīrietis, ka viņš ir konkrētā bērna tēvs. Tomēr sievietēm un meitenēm ir jāatsakās no pienākuma kādam viņām norādīt, vai viņas ir vai nav mīlējušās. Tā ir vien pašas meitenes darīšana. Šī mītiskā plēve nevienam neko nepierāda. Ieplīsusi plēve var būt nevainīgai meitenei, neplīsusi plēve var būt dzimumdzīvi sākušai meitenei, un neizglītots ir tas vīrietis, kurš to nezina. 
 

Mazos tamponus vai mazās menstruāciju piltuves var lietot visas meitenes. Galvenais priekšnosacījums ir, lai viņas justos komfortabli ar savu izvēli.


Sievietēm pamazām jākļūst gudrākām par savas sievišķības un seksualitātes jautājumiem, un vīriešiem nav daļas gar to, vai meitenei iepriekš ir bijušas seksuālas attiecības. Ja sieviete gribēs, viņa to pateiks, bet katrā ziņā jautājums par viņas jaunavības plēvi skar tikai viņu pašu. 


Meiteņu pašapziņas vairošana – māšu rokās

Ir jāapzinās – vīrietis sievietei nekad neiedos apziņu, ka meitenes jaunavība vai seksuālā pieredze ir tikai viņas pašas jautājums. Tāpēc sieviešu pašu – un jo īpaši māšu –, kas audzina meitas, ziņā ir tas, vai meita zinās gan savu fizioloģiju, gan to, ka viņai ne ar vienu, izņemot ārstu, nav jādalās savās intīmās dzīves niansēs. Tāpēc tik svarīgi ir nekaunināt meitas par vēlmi sevi izzināt, apskatīt, aptaustīt. Meitene nevar sev nodarīt pāri, sevi sabojāt vai pārplēst plēvi! Jau 2–3 gadu vecumā, šūpojoties uz zirdziņa, meitene atklāj savu seksualitāti. Un ir jāļauj tam notikt, lai meita izaugtu par veselīgu sievieti. 


Priekšādiņa – plēves analogs puišiem

Var uzskatīt, ka arī vīriešiem ir plēve – priekšādiņa ir tāda pati gļotādas krociņa, kas aizsargā locekli no apkārtējās vides. Ja puisis ilgstoši, mazgājot locekli, priekšādiņu neatvelk, ādiņa mēdz pieaugt pie dzimumlocekļa, un pie pirmā dzimumakta tā atplīst. Taču puišiem neviens neprasa, cik reizes viņš atvilcis dzimumlocekļa ādiņu, vai viņam ir veikta apgraizīšana vai ne. Sabiedrība arī nenosaka, cik dāmu ir bijis puisim pēc tā, kā viņam atvirzās ādiņa – ja labi un tālu, tātad vīrietis daudz mīlējies, ja maz – tad reti un maz. Šādi spriest ir pilnīgs arhaisms. Sabiedrības domai jāvirzās uz to, ka par meiteņu jaunavības plēvēm arī šādi neviens nespriež.


Mūsdienās visus ginekoloģiskos izmeklējumus ar veikt arī meitenei, kura nedzīvo dzimumdzīvi. Var veikt sonogrāfiju, paņem uztriepes, uzsējumus – metodes un zondes ir pielāgotas un nav nekādu traucējumu.

Saistītie raksti