Svarīgi! Kā iemācīt kucēnam palikt vienam, lai pēc ārkārtas stāvokļa izbeigšanās vienatne nesagādātu grūtības

Parasti kucēna apmācības procesā īpašu uzmanību pievērš suņa spējai pavadīt laiku vienatnē. Šobrīd, kad suņu īpašnieki pavada teju visu laiku mājās, attālināti strādājot vai mācoties, ģimenes mīlulis faktiski visu laiku ir kopā ar saimniekiem. Lasi padomus, kā dzīvniekam nodrošināt regulāru vientulību, lai, dzīvei atgriežoties ierastajās sliedēs, suns spētu būt mājās viens. 

Sunim ir jāiemācās pavadīt laiku būrī vai kastē, kas paredzēta dzīvnieku pārvadāšanai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sunim ir jāiemācās pavadīt laiku būrī vai kastē, kas paredzēta dzīvnieku pārvadāšanai.

Arī tad, ja kucēns pirms ārkārtas stāvokļa izsludināšanas ir spējis palikt mājās viens un sagaidīt saimniekus no darba, šobrīd, piedzīvojot cilvēku nemitīgu būšanu mājās, šis ritms var būt nojucis, līdz ar to apgūstams no jauna. Kā to izdarīt, iesaka vietne shopuk.furbo.com.

 

1. Pirmie vientulības brīži – īsu brīdi

Iespējams, liekas pašsaprotami, kad katru reizi, kad ej ārā, mazo ģimenes mīluli ņemat līdzi. Tomēr pareizi būtu suņuku kādu brīdi, piemēram, uz stundu vajadzētu ieplānot atstāt vienu. Tas varētu izskatīties šādi – izved kucēnu ārā, lai viņš izstaigājas un nokārto dabiskās vajadzības. Tad ieved viņu mājoklī,kur atstāj uz stundu, kamēr paši dodaties pastaigā vai izdarīt nepieciešamo ārpus mājas. 

 

2. Arī dzīve bez saimnieka klātbūtnes var būt interesanta

Atstājot kucēnu vienatnē, pārliecinies, ka viņam būs, ar ko nodarboties. Kaut kas jautrs, protams! Lai saimnieku prombūtnē viņu nodarbinātu, tu vari iegādāties dažas rotaļlietas. Ir arī tādas rotaļlietas, kas ik pa laikam izsniedz kārumu. Šādas rotaļlietas nav obligāti jāpērk, internetā var atrast idejas, kā tādu uztaisīt pašam. Vērts zināt, ka suņu radinieki savvaļā lielu dienas daļu pavadītu barības meklējumos. Mēģini savā prombūtnē šo instinktu to stimulēt kucēnam, paslēpjot kārumus dārzā vai dzīvoklī (ja iespējams). Vari kucēna izklaidei atstāt košļājamās rotaļlietas. Galvenais – šīs īpašās lietas dot īsi pirms atstāj viņu vienu, tādā veidā viņš tavu prombūtni saistīs ar pozitīvu un patīkamu pieredzi. Būtībā tu viņam māci, ka, paliekot vienam, notiek labas lietas.

Kad plāno doties ārpus mājas un kucēnu atstāt vienu, emocionāli nesakāpini situāciju. Vienkārši saglabā pozitīvu noskaņu, iedod kucēnam rotaļlietu un saki, ka tagad dosies prom, bet pēc brīža atgriezīsies. 

3. Kucēns “kastē”

Reklāma
Reklāma

Mājsaimniecībās vajadzības un risinājumi ir dažādi. Mājai ar pagalmu mēdz būt sunim paredzēts voljers, dažkārt arī dzīvoklī saimnieki mēdz ierīkot norobežotu zonu sunim. Tāpat sunim ir jāiemācās pavadīt laiku būrī vai kastē, kas paredzēta dzīvnieku pārvadāšanai. Ir svarīgi iemācīt, lai šī vieta sunim asociētos ar kaut ko patīkamu. Sākotnēji  svarīgi, lai gan voljerā, gan pārvadāšanas kastē suns tiek iekšā un ārā brīvi, neradot iesprostotības sajūtu. Kad kucēns ir šajā vietā, paslavē viņu un apbalvo. Nekad neiesprosto, ja kucēns ir nogrēkojies. Kad kucēns pie vietām pieradis, sākotnēji durvis vai vārtiņus var aizvērt uz 10 līdz 15 minūtēm, pamazām laiku pagarinot. Jā mājoklī nav speciālas sunim paredzētas vietas, atšķirtību var veicināt atstājot mīluli vienu citā telpā. 

 

4. Atvadīšanās – mierīgi un ar prieku

Kad plāno doties ārpus mājas un kucēnu atstāt vienu, emocionāli nesakāpini situāciju. Vienkārši saglabā pozitīvu noskaņu, iedod kucēnam rotaļlietu un saki, ka tagad dosies prom, bet pēc brīža atgriezīsies. Arī, pārnākot mājās, esi pozitīvs, bet ne vētraini laimīgs. Kucēns tāpat jau priecāsies, tevi redzot, līdz ar to pārlieku liels uzbudinājums četrkājainajam draugam var veicināt nelāgus ieradumus. Daži kucēni tik ļoti uzbudinās, kad viņu īpašnieki atgriežas mājās, ka tie urinē, pārmērīgi lēkā augšā vai izklausās skaļi kaucoši un riešanas skaņas. Mierīgi sasveicinies ar kucēnu. Tev ir atlikušais vakars, lai parādītu viņam, cik laimīgs esi mājās un pavadītu tik ļoti nepieciešamo kvalitatīvo laiku kopā.

 

5. Esi klāt arī tad, ja neesi

Viens veids, kā būt klāt, ir ieklāt vienu no saviem vecajiem t-krekliem  kucēna guļasvietās, lai viņi jūs varētu sajust blakus. Ir pierādīts, ka kucēniem tas tiešām var būt mierinājums saimnieka prombūtnē.  


Ievērojot šīs vienkāršās stratēģijas, kucēni parasti diezgan viegli pielāgojas tam, lai viņš paliktu viens pats, kamēr saimnieks ir ārpus mājas.