9 gudrības auto krēsliņa lietošanā. Mammu, tēti, izlasiet!

Autokrēsliņa esamība mūsdienās ir obligāta prasība, lai ģimene droši varētu pārvadāt bērnu. Tomēr vecākiem jāzina ne vien tas, kā krēsliņu pareizi ievietot automašīnā – ir vēl virkne būtisku ieteikumu krēsliņa lietošanā, lai brauciens būtu drošāks.

Arī veicot mazus attālumus, braucot pa lauku ceļiem un braucot pavisam lēni, ir jālieto auto krēsliņi

FOTO: Shutterstock.com

Arī veicot mazus attālumus, braucot pa lauku ceļiem un braucot pavisam lēni, ir jālieto auto krēsliņi

Latvija joprojām nevar lepoties ar saviem datiem, ja mēra prasmes nosargāt bērnus no traumām. Pie mums jau gadiem ilgi vairāk nekā citviet Eiropas Savienībā bērni mirst vai gūst invaliditāti traumu dēļ. Vecuma grupā līdz 4 gadiem pat vairāk nekā 80% no traumām bērni gūst tieši mājās. Turklāt parast traumu skaits palielinās, sākoties vasaras brīvlaikam, un nu mūsu bērni it kā pēkšņi tikuši brīvsolī. 

 

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv gatavo rakstu sēriju "Bērnu drošība mājās", tās izveidi atbalsta Rimi Bērniem.

 

Kas jāņem vērā, lai auto krēsliņš pilnīgi veiktu savas funkcijas? Mammamuntetiem.lv apkopo padomus drošākai auto sēdeklīša lietošanai.

 

1. Nekādas atkāpes!

Braucot auto, bērniem jālieto vecumam, svaram un augumam atbilstoši auto krēsliņi. Šis ieradums ir jāievieš katrā ģimenē jau no bērna dzimšanas un tam jābūt nerakstītam likumam kā bērniem, tā vecākiem, vecvecākiem un citiem bērna aprūpētājiem. Nav pieļaujams, ka, braucot ar vecākiem, bērns sēž krēsliņā, bet tad, kad bērnu ved kāds cits, krēsliņš netiek lietots. Arī veicot mazus attālumus, braucot pa lauku ceļiem un braucot pavisam lēni, ir jālieto auto krēsliņi. Ieviešot šo ieradumu bērna dzīvē, bērns pie tā pieradīs, nepretosies un pat iebildīs, ja kāds cits pieaugušais mēģinās bērnu vest bez sēdeklīša (radinieks, draugu vecāki). 

Mazuļa raudāšana reizēm tiek minēts kā aizbildinājums, lai mazo no krēsliņa izņemtu un turētu rokās. Tomēr ja svaru kausos tiek ielikta bērna dzīvība vai mammas un mazuļa īstermiņa diskomforts, šaubu nav, ka uzvar dzīvība. Tātad arī mazuļa raudāšana auto krēsliņā nav iemesls viņā pārvadāšanai bez tā – īpaši jāņem vērā, ka mazuļi nesapratīs, ja vecāki atļaus tikai vienu reizi nepiesprādzēties, bet nākamajā atkal liks sprādzēties. Šeit jāievēro stingra konsekvence. 

 

2. Zīdaiņi un mazi bērni – ar skatu pretēji braukšanas virzienam

Zīdainis un bērns līdz vismaz 15-18 mēnešu vecumam, bet ieteicams pat līdz 3 gadu vecumam - jāpārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam. Zīdaiņa galva sver gandrīz trešdaļu no viņa kopējās ķermeņa masas, kamēr pieauguša cilvēka galva – tikai vienu četrpadsmito daļu. Mazuļa kakla cīpslas un muskuļi nav pilnībā izveidojušies. Tādējādi, ja notiek frontāla sadursme vai strauja bremzēšana, kakls nespēj noturēt galvu, kas tiek spēcīgi triekta uz priekšu, bērnam sēžot ar skatu braukšanas virzienā. Ja bērns šajā situācijā sēž atmuguriski un ir pareizi piesprādzēts, trieciens vienmērīgi sadalās uz muguras daļu, mazinot iespēju gūt traumas.

 

3. Sēdeklīša jostu pareizs lietojums

Viena no biežākajām kļūdām ir nepareiza auto sēdeklīša integrēto jostu pievilkšana un pozicionēšana. Parasti vecāki šīs jostas atstāj pārāk vāji pievilktas vai neievēro, ja jostas mēdz nošļukt no pleciņiem, jo krēsliņš ir vai nu par mazu vai jostas nav pārliktas uz nākamo, augstāko pozīciju. Ja sēdeklītī iekļautās jostas atstātas pārāk vaļīgi vai noslīdējušas no pleciem, trieciena brīdī bērns var no tām izslīdēt un izkrist no auto sēdeklīša.

Jostas ir pievilktas pareizi, ja zem tām plecu daļā var pabāzt tikai vienu pieauguša cilvēka pirkstu. Jāskatās arī, lai integrētās jostas būtu bērnam uz pleciem, tuvāk kaklam nevis zem plecu līnijas.

 

4. Piemērots apģērbs

Īpaši svarīgi tas ir aukstajā laikā, kad bērns tiek ģērbts biezās, pufīgās drēbēs – lai auto krēsliņš spētu pasargāt bērnu auto sadursmes, pirms došanās ceļā bērns ir jāatbrīvo no biezajām drēbēm. Ja tas netiek darīts, trieciena laikā apģērbs saplok, jostas mazina fiksāciju un rodas brīva telpa bērna kustībai. Tāpat ir ļoti grūti fiksēt lences uz biezajiem audumiem – tās viegli noslīd no pleciem, tādējādi nepildot savu funkciju.

Aukstajā laikā braucieniem var izvēlēties plānākas drēbes, iepriekš sasildīt mašīnu un brauciena laikā pārklāt bērnu ar segu.

 

Reklāma
Reklāma

5. Galvas balsta nodrošināšana

Svarīgi ir sekot līdzi tam, lai krēsliņa atzveltnes augšējās mala ir apmēram 3 cm augstāk nekā bērna galva. Nereti vecāki šo piemirst – bērnam augot, nepieciešams to uzraudzīt, lai galva būtu pietiekami balstīta no aizmugures.

 

6. Sēdēšana priekšējā sēdeklī – labāk nē!

Dažādos pētījumos iegūtie dati rāda, ka visdrošākā vieta bērnam auto ir automašīnas aizmugurē, konkrētāk – aizmugurējā sēdekļa labajā pusē. Tāpēc drošības apsvērumu dēļ bērnus līdz 13 gadu vecumam ieteicams sēdināt automašīnas aizmugurējā sēdeklī. Tomēr, ja priekšējā sēdeklī tiek pārvadāts zīdainis, tad viņam jāsēž ar skatu pretēji braukšanas virzienam un obligāti jāatslēdz drošības spilvens jeb air bag.

 

7. Bez paliktņa – tikai no 1,5 metriem

Tikai tad, kad bērna augums ir vismaz 1,5 metri, bērns drīkst braukt bez paliktņa. Novērots, ka šo noteikumu vecāki bieži pārkāpj, pārvadājot bērnu draugus – no ballītēm, treniņiem, skolas. Paliktņa neesamība nav attaisnojums bērna pārvadāšanai bez tā.

 

8. Jāvadās pēc instrukcijas

Latvijas likumdošanā nav noteikts, tieši kādi krēsliņi ir jāizvēlas bērnu pārvadājumiem. Vecāki var izvēlēties sev tīkamākos un pieejamākos modeļus, tāpēc ir ļoti svarīgi pirms krēsliņu lietošanas rūpīgi izlasīt to lietošanas instrukciju, uzstādīt un lietot krēsliņus saskaņā ar to

 

9. Lietotus krēsliņus – drīkst, bet jāievēro piesardzība

Tiek rekomendēts nepirkt auto sēdekļus, kas ir vecāki par 10 gadiem – vecāki krēsliņi, iespējams, nevarēs nodrošināt pietiekamu aizsardzību jūsu bērnam, turklāt var nesakrist auto stiprinājumu sistēmas. Iegādājoties lietotu krēsliņu, jāseko līdzi, lai uz tā būtu uzlīme ar ražošanas gadu, lai ir visas nepieciešamās detaļas. Īpaši jāpārbauda, vai kāda no krēsliņa detaļām nav ielūzusi un bojāta – nekādā gadījumā nedrīkst vairs lietot krēsliņu, kas ir cietis avārijā.

Ir vērtīgi izpētīt lietotāju atsauksmes par konkrēto modeli un pirms iegādāšanās pārliecināties, vai sēdeklītis atbilst jūsu bērna svaram un izmēram. Ja par lietoto auto krēsliņu rodas kaut mazākās aizdomas — nelieto sēdeklīti!

 

Ņem vērā! 
Lai braucieni ar auto mazulim netraucētu pareizi attīstīties, būtiski ir ievērot katram bērna vecumam noteikto laiku, ko vbūtu pieļaujams pavadīt auto krēsliņā. Jo mazāks bērns, jo īsāks būs laika posms, ko viņš varēs atrasties krēsliņā – zīdainim pirmajos mēnešos tas ir apmēram 30-45 minūtes.  Attiecīgi, ja ģimenei ir plānots garš brauciens, tad noteikti jāieplāno pauzes ar apstāšanos un mazuļa izņemšanu no krēsliņa. Lielākam bērnam, kas jau sēž un veic kontrolētas kustības, šo laiku pakāpeniski var palielināt līdz 2 stundām.

 

 

Reklāmas informācija :

Rimi bērniem

 

Rimi Bērniem programma sniedz iespēju vecākiem smelties idejas un uzzināt vērtīgus ekspertu padomus par to, kā aizraujošā veidā kopā ar saviem bērniem izzināt šo pasauli, spert pirmos soļus pretim jaunām lietām un radoši darboties kopā.