Palīdzības sniegšana bērnam, ja ir bezsamaņa, apstājas elpošana un sirdsdarbība

Kā sniegt steidzamu palīdzību bērnam, ja viņš ir bezsamaņā, ir apstājusies elpošana un sirdsdarbība, Mammamuntetiem.lv stāsta un rāda ārsts Mareks Marčuks, RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra simulāciju instruktors un "Skola Mammām un Tētiem" nodarbības "Bērna drošība un pirmā palīdzība" vadītājs. Noskaties video padomu!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvija joprojām nevar lepoties ar saviem datiem, ja mēra prasmes nosargāt bērnus no traumām. Pie mums jau gadiem ilgi vairāk nekā citviet Eiropas Savienībā bērni mirst vai gūst invaliditāti traumu dēļ. Vecuma grupā līdz 4 gadiem pat vairāk nekā 80% no traumām bērni gūst tieši mājās. Turklāt parast traumu skaits palielinās, sākoties vasaras brīvlaikam, un nu mūsu bērni it kā pēkšņi tikuši brīvsolī. 

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv gatavo rakstu sēriju "Bērnu drošība mājās".


1) Sākotnēji, ieraugot, ka bērns guļ uz zemes, ir jāpārliecinās, vai vide ir droša. Skaļi apkārtējiem jāpaziņo, ka ir notikusi nelaime un jādodas palīgā. 

2) Sākumā uzrunā bērnu, tam nepieskaroties: “Kas noticis? Kāpēc tu guli?”. Ja atbildes nav, jānoliecas tuvāk, jāpapurina viņu aiz pleca un jāuzrunā vēlreiz: “Kas noticis? Vai viss ir kārtībā?”. Atkārtoti nesaņemot nekādu reakciju, konstatēju, ka bērns ir bezsamaņas stāvoklī. 
3) Šajā brīdī ir svarīgi atšķirt, vai elpošana ir normāla vai arī tās nav. Ja bērna ķermeņa augšdaļa ir apģērbta ar brīvi evakuējamu apģērbu, jaku vai kreklu, to vajag novilkt. 
4) Pēc tam, novietojot vienu plaukstu bērnam uz pieres, ar otru fiksējot apakšžokli, jāatver muti un jāpārbauda elpošanu ar trim maņām – es redzu, es jūtu un es dzirdu – desmit sekundes.
5) Auss pielikta bērnam pie deguna un mutes, un acu skatiens vērsts uz bērna krūškurvi. Ja desmit sekunžu laikā nedzird elpošanu, apliecinu otru ļoti svarīgu faktu: bērns elpo.
6) Tajā brīdī bērnam ir jānodrošina stabilā sānu pozīcija.
7) Ja bērns atrodas pozīcijā uz muguras, roku, kas ir tuvāk man, es novietošu saliektā stāvoklī uz bērna pretējā vaiga. Otru, tālāk no manis esošo roku, saliekšu deviņdesmit grādu leņķī elkoņa locītavā.
8) Kāju, kas ir tuvāk man, saliekšu saliektā stāvoklī celī un rotēšu bērnu uz sānu. 
9) Pēc tam apakšējā kāja atradīsies taisni, augšējā saliekta celī, fiksējot pozīciju.
10) Apakšējā roka saliekta deviņdesmit grādu leņķī elkonī. Augšējā – saliekta vēl šaurāk. 
11) Augšējās rokas plauksta atradīsies bērnam zem vaiga. Galvu koriģēšu atliektā stāvoklī ar atvērtu muti, lai stabilizētu elpceļus un nenotiktu mēles aizkrišana.
12) Ik pa laikam pārbaudīšu, vai bērns nav mainījis šo stāvokli un poza ir stabila, vai bērna vispārējais veselības stāvoklis nav izmainījies, vai viņš joprojām elpo stabili un nav nepieciešams pāriet pie elpināšanas un sirds masāžas.
13) Ja ir aizdomas par traumu, būsim piesardzīgi, jo var būt notikusi mugurkaula trauma, tad šo stabilo sānu pozīciju, mainot bērna stāvokli, panākt ir bīstami. Tādā situācijā atstāsim bērnu tādā pozā, kādā viņš ir, bet ik pēc mirkļa pārbaudīsim, vai ir saglabājusies efektīva elpošana, vai stāvoklis nav pasliktinājies un nav nepieciešama elpināšana un sirds masāža.

Reklāma
Reklāma

NOSKATIES ARĪ: Pirmās palīdzības sniegšana, ja bērns ir aizrijies. Video pamācība

Ja sniedzat bērnam palīdzību un apkārt ir citi līdzcilvēki:

Ja konstatējat, ka bērns ir aizrijies un neizdodas no svešķermeņa atbrīvoties, mudinot bērnu klepot vai klepus ir neefektīvs: vispirms  novērtējiet bērna apziņu un elpošanu. Lūdziet līdzcilvēkam zvanīt 113, izstāstīt, ka bērns ir aizrijies, obligāti pieminot apziņas un elpošanas stāvokli. Tad piekodiniet atgriezties pie jums. Pēc tam nekavējoties uzsāciet muguras uzsitienus un vēdera grūdienus.