Mācāmies no vēstures, kāpēc mums ir jāievēro sociālā distancēšanās

Laikā, kad 1918. gadā strauji izplatījās Spāņu gripa, Amerikā bija plānotas parādes pēc Pirmā pasaules kara. Tajās pilsētās, kuras ātrāk noreaģēja un slēdza publiskas vietas - teātrus, skolas un baznīcas - mirstības līmenis bija daudz zemāks.

1- sociālā distancēšanās; 2-roku mazgāšana; 3-virsmu tīrīšana.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1- sociālā distancēšanās; 2-roku mazgāšana; 3-virsmu tīrīšana.

Nedaudz vairāk kā 100 gadus vēlāk, pasaule saskaras ar citu pandēmiju - Covid-19 koronavīrusu.

Mūsdienās pasaules iedzīvotāju skaits ir par 6 miljardiem lielāks nekā tas bija 1918. gadā. Lai gan Covid-19 daudzējādā ziņā atšķiras no Spāņu gripas, ir ļoti svarīgi mācīties no tās tieši sociālās distancēšanās ziņā. Tas joprojām varētu būt viens no labākajiem šīs pandēmijas apkarošanas veidiem.

Daudzās pasaules valstīs šobrīd tiek veikti dažādi sociālās distancēšanās pasākumi, lai ierobežotu vīrusa izplatību. Sākot ar pulcēšanos grupās aizliegšanu, atpūtas centru, klubu un bāru slēgšanu, skolu slēgšanu un citviet spēkā ir aizliegums pat iziet ārpus sava mājokļa.

Foto: Samaksas veikšana pie kases, ievērojot sociālo distancēšanos. (Foto: Getty Images)

Bet kāpēc tieši sociālā distancēšanās? Kā zināms, cilvēkam, kurš ir saslimis ar šo vīrusu, sākotnēji var neuzrādīties nekādi simptomi, tādā veidā, turpinot doties savās ikdienas gaitās, viņš nodod vīrusu vēl vismaz 2-3 (un vairāk) cilvēkiem. Taču, ievērojot sociālo distancēšanos, ir iespējams no tā izvairīties.

Arī Ķīnā, Hubei provincē pierādījās, jo ātrāk tiek uzsākta sociālā distancēšanās un spēkā stājas publiski pulcēšanās aizliegumi, jo ātrāk vīruss tiek apturēts. Ķīnā kopš ceturtdienas ir 55 jauni koronavīrusa gadījumi, taču saslimušie ir ieceļotāji, tāpēc Ķīna pārplāno ieceļošanas aizliegumu sarakstu, lai vīrusu apturētu pavisam.

Reklāma
Reklāma

Jo vairāk cilvēki ievēro sociālo distancēšanos, jo mazāk saslimšanas gadījumu un arī situācija slimnīcās stabilizētos - tās nebūtu pārpildītas, būtu pietiekami daudz resursu ārstēšanai un ārsti nebūtu pārslogoti.

Protams, nav viegli atturēties no draugu vai ģimenes satikšanas, apciemošanas, taču mēs nedrīkstam pakļaut  ne tikai sevi un savus tuvos riskam, bet arīdzan apkārtējos. Sociālā distancēšanās arī nenozīmē komunikācijas pārtraukšanu. Atšķirībā no Spāņu gripas uzvirmojuma laikiem, mūsdienās ir daudz iespēju kā sazināties - mums ir tehnoloģijas, sociālie tīkli, pieejami arī video zvani un ziņu apmaiņas lietotnes.

 

Informācija no: BBC