Kā zvērināti tiesu izpildītāji veic parādu piedziņu pandēmijas laikā

Covid-19 izraisītās un gaidāmās ekonomiskās un finanšu recesijas apstākļos valdība domā, kā atbalstīt uzņēmējus, bankas ziņo par kredītu brīvdienām, lai mēs pēc iespējas mazāk traumatiski pārdzīvotu iekrišanu finanšu bedrē. Bet vai šajos apstākļos arī nebūtu jāizsludina pārtraukums jeb brīvdienas parādu piedzinējiem – zvērinātajiem tiesu izpildītājiem?

Komunikāciju ar personām, jo īpaši piedzinējiem un parādniekiem, zvērināti tiesu izpildītāji nodrošina attālināti, atbildot uz telefona zvaniem un nodrošinot e-pasta saraksti, kā arī izmantojot citus pieejamos saziņas līdzekļus.

FOTO: Shutterstock.com

Komunikāciju ar personām, jo īpaši piedzinējiem un parādniekiem, zvērināti tiesu izpildītāji nodrošina attālināti, atbildot uz telefona zvaniem un nodrošinot e-pasta saraksti, kā arī izmantojot citus pieejamos saziņas līdzekļus.

To Jauns.lv vaicāja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju (LZTI) padomei. Tās izpilddirektore Guna Berlande teica: “Zvērināts tiesu izpildītājs atšķirībā, piemēram, no bankas nav kreditors, kas var izlemt pagaidīt ilgāk aizdotās naudas atmaksu. Zvērināti tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kas veic tiesas un citu institūciju nolēmumu izpildi aizskartās puses (piedzinēja) labā. Tādēļ zvērināts tiesu izpildītājs nevar pats vienkārši izlemt apturēt uz laiku izpildes lietvedību, jo viņš veic valsts deleģētu funkciju.

 

Tomēr zvērināti tiesu izpildītāji Ministru kabineta 12. marta rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” noteikto robežu ietvaros var lemt par amata darbības atlikšanu, ja amata darbības izpilde nav saistīta ar nozīmīgu tiesību aizskārumu vai objektīvu steidzamību un tās izpilde iesaistītajām personām var būt saistīta ar paaugstinātu risku inficēties ar Covid-19. Piemēram, zvērināts tiesu izpildītājs var izlemt atlikt nozīmētu izlikšanu vai ievešanu nekustamā īpašuma valdījumā”.

Neatliekamos gadījumos, zvērināti tiesu izpildītāji var vienoties ar personu par tās pieņemšanu klātienē, ja šī persona paraksta apliecinājumu, ka tā pēdējo 14 dienu periodā nav bijusi ārvalstīs un nav bijusi kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām.

Reklāma
Reklāma

LZTI mājaslapā publicēta informācija: “Pēc LZTI padomes norādījuma zvērināti tiesu izpildītāji turpina darbu, nodrošinot savu amata pienākumu veikšanu, bet ir aicināti pārtraukt apmeklētāju pieņemšanu klātienē savās prakses vietās. Komunikāciju ar personām, jo īpaši piedzinējiem un parādniekiem, zvērināti tiesu izpildītāji nodrošina attālināti, atbildot uz telefona zvaniem un nodrošinot e-pasta saraksti, kā arī izmantojot citus pieejamos saziņas līdzekļus. Neatliekamos gadījumos, zvērināti tiesu izpildītāji var vienoties ar personu par tās pieņemšanu klātienē, ja šī persona paraksta apliecinājumu, ka tā pēdējo 14 dienu periodā nav bijusi ārvalstīs un nav bijusi kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām.

Mainoties epidemioloģiskajai situācijai valstī, proti, ja Latvijā tiks konstatēti inficēšanās ar Covid-19 gadījumi no nezināma avota, personu pieņemšana klātienē tiks aizliegta”.

 

Avots: Jauns.lv