Vai veikalā nopirktie augļi un dārzeņi ir jāmazgā ar ziepēm?

Rūpīgai dezinfekcijai ir jāpakļauj ne tikai rokturi, telefoni un zvana pogas pie durvīm, bet arī augļi un dārzeņi, kurus atnesam mājās no veikala vai tirgus. Arī uz augļu un dārzeņu virsmas saglabājas kornonavīruss, kurus ir jānomazgā pirms produktu ēšanas.  

Ogas mazgā, turot tās tekošā, karstā ūdenī

FOTO: Shutterstock.com

Ogas mazgā, turot tās tekošā, karstā ūdenī

Sidnejas Universitātes virusologs, infektologs Timotijs Ņūsoms (Timothy Newsome) brīdina, ka pilnīgi katra virsma ir apdraudējums. Cilvēkiem, kas iepērkas lielveikalos, ir ļoti nopietni jāatteicas pret nopirkto produktu apstrādi mājās. 

Tā kā līdz šim veiktie pētījumi atklāj, ka koronvīruss ir spējīgs izdzīvot uz dažādām virsmām pietiekami ilgi, tad šis fakts ir jāņem vērā, arī iepērkot pārtiku, kura nav iepakota. Galvenokārt tie ir svaigi augļi, dārzeņi un ogas. Veikalā tie stāv atvērtās kastēs, kurām garāmejošie pircēji var uzklepot, uzšķaudīt vai vienkārši pieskarties. 

 

 Ir zināms, ka koronvīruss iet bojā, ka produkts tiek 10 minūtes mazgāts vismaz 56 °C temperatūrā.


"Mierinājumam varu teikt, ka risks nav ļoti augsts, jo praktiski vīruss nododas tālāk tikai tad, ja cilvēks ir bijis ilgstošā kontaktā ar to, bet piesargāties noteikti nebūs par sliktu," saka virusologs.
Praktiski veikt katra ābola vai avokado testu nebūs iespējams, bet ikviena virsma, kurai kāds pieskaras, ir potenciāli "lipīga".  Darbiniekiem, kas šobrīd strādā veikalos pie preču izlikšanas, svarīgi ir ievērot visus drošības pasākumus, valkāt cimdus, ievērot higiēnas normas. 

Reklāma
Reklāma

Pircējiem ieteikts augļus un dārzeņus mazgāt ar ziepēm maksimāli karstā ūdenī uzreiz pēc to atvešanas mājās, neatstājot to iepirkuma maisos, cerībā, ka tie uz tiem esošais vīruss pēc kāda laika ies bojā. 
 

Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore, Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta direktore, virusoloģe Modra Murovska uzsver, ka pagaidām vēl nav zinātnisku pētījumu  par pašlaik aktuālā koronvīrusa noturību un izplatību. Ir tikai laboratoriski veikti eksperimenti, kas apliecina, ka šis vīruss ir ar augstu izturību. Piemēram, gripu izraisošais vīruss uz dažādām virsmām var saglabāties salīdzinoši īsu laiku (maksikums 48 stundas), bet koronavīruss, kas izraisa Covid-19, uz gludas virsmas dzīvotspējīgs ir pat 8 dienas. Jo virsma ir poraināka un nelīdzenāka, jo labāk vīruss tai var pieķerties un izdzīvot. 

Lasi arī: Uz atsevišķām virsmām jaunais koronavīruss spēj izdzīvot pat dienām ilgi 

Tāpēc augļi, ogas un dārzeņi būtu jāizvēlas tikai iepakojumos. Atnesot mājās, tie no iepakojuma ir jāizņem, bet pats iepakojums jāizmet. Produktus var inficēt tikai tad, ja uz tiem nokļūst inficēta cilvēka siekalas. 

Pērkot neiepakotu produktu, tas noteikti ir jānomazgā. "Vai ir jāmazgā ar ziepēm? Domāju, ka nav obligāti. Ir zināms, ka koronvīruss iet bojā, ka produkts tiek 10 minūtes mazgāts vismaz 56 °C temperatūrā. Vai arī ābols vai cits uzreiz apēdams produkts tiek notīrīts ar spirta šķīdumu. Tā kā katru ogu, piemēram, katru vīnogu vai melleni, nomazgāt atsevišķi nevar, tas varētu mazgāt karstā tekošā ūdenī," iesaka profesore. 

Tas viss attiecas uz tiem produktiem, kas tiem iegādāti tirdzniecības vietās. Vasarā, kad ogas un dārzeņi augs pašu dobēs, pietiek ar tradicionālo augļu un dārzeņu nomazgāšanu, jo tad uz tiem dzīvo parazīti.  

Saistītie raksti