TOP 9 zīdainim bīstamākie objekti mājās

Visbiežāk bērni līdz viena gada vecumam traumas gūst, krītot no augstuma, apdegot un applaucējoties, kā arī saindējoties. 

Ja mājās izmanto pagarinātājus, arī tos pārklāj ar izolācijas lenti.

FOTO: Shutterstock.com

Ja mājās izmanto pagarinātājus, arī tos pārklāj ar izolācijas lenti.

Tomēr šos nelaimes gadījumus mājās ir iespējams novērst, jau iepriekš tos paredzot un traumu gūšanas riskus samazinot līdz minimumam. Apkopojam idejas un padomus, kā savu māju padarīt bērnam drošu.


Pārtinamās virsmas – neatstāj bez uzraudzības!

Arī gadījumos, kad bērns šķietami atrodas drošā vietā – uz pārtinamā galda, gultā, dīvānā, ēdināšanas krēslā vai staigulī –, viņu nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Jāņem vērā, ka arī dažu mēnešu vecumā bērns ir ļoti kustīgs, kādā brīdī iemācās pagriezties, līst, rāpot, spert pirmos soļus. Kritieni šajā vecumā pat no šķietami neliela augstuma ir ļoti bīstami. Vienmēr jāatceras, ka visdrošākā vieta mazulim ir uz grīdas vecāku uzraudzībā.

 

Karsts ēdiens, dzēriens un citi karsti priekšmeti – noliec nesasniedzamā vietā! 

Karstus ēdienus un dzērienus nevajadzētu novietot uz galda, kas pārklāts ar galdautu, – bērns to var uzraut sev virsū. Turklāt karsto pannu un katlu rokturi jāpagriež pret sienu, bet paši trauki jānovieto tuvāk sienai un tālāk no plīts malas tā, lai bērns tos neaizsniegtu un neuzgāstu sev virsū. Tāpat nedrīkst ēst vai dzert karstu, turot bērnu klēpī, – viena neveikla un negaidīta kustība var smagi applaucēt mazuli. Pievērs uzmanību arī tam, lai elektriskās ierīces (tējkanna, gludeklis, matu veidotājs), kas arī pēc lietošanas ir karstas, mazulim nebūtu pieejamas.


Kontaktligzdas – aizsedz!

Kontaktligzdu caurumi mazulī nereti rosina vēlmi tajos kaut ko iebāzt, un tas var radīt smagas elektrotraumas. Ir svarīgi novietot drošības pārsegus uz kontaktligzdām vai arī bloķēt piekļuvi tiem ar mēbelēm vai citiem šķēršļiem. Kā kontaktligzdas pārsegus var izmantot izolācijas lenti, plāksteri, caurspīdīgu līmlenti vai veikalā nopērkamos kontaktligzdu spraudņus. Ja mājās izmanto pagarinātājus, arī tos pārklāj ar izolācijas lenti. Atceries, ka, bērnam augot, šie piesardzības pasākumi būs jāpārvērtē atkārtoti, jo kādā brīdī viņš noteikti iemācīsies to atplēst vaļā.


Mēbeles, televizors un citi smagi priekšmeti – nostiprini!

Bērnam rotaļu brīdī var šķist interesanti rāpties uz mēbelēm, kāpt uz plauktiem un citiem paaugstinājumiem, tāpēc ir ļoti svarīgi visus skapjus, TV, kumodes, plauktus un citas mēbeles, kas var apgāzties, piestiprināt pie sienas.


Asi mēbeļu stūri un malas – nosedz! 

Asi galdu un plauktu (īpaši, ja izgatavoti no stikla, metāla u. c. materiāliem), kā arī kamīnu stūri un malas ir tie, pret kuriem bērni visbiežāk mēdz atsisties, tāpēc ir ļoti svarīgi tos aizsegt ar speciāli paredzētiem stūru aizsargiem vai izmantot citu mīkstu materiālu to aizsegšanai. Salīdzinoši lēti risinājumi ir atrodami būvniecības preču veikalos, kur konsultants palīdzēs ar risinājumu, ja izstāstīsiet, kādu virsmu, stūri vai malu vēlaties nosegt.


Atvilktnes, skapji, durvis un logi – nobloķē!

Nereti bērni gūst traumas, nejauši ieverot durvīs, logos vai atvilktnēs pirkstus. No tā pasargās durvju spraugu aizsegi, atvilktņu, logu un durvju fiksatori vai bloķētāji. Tos var meklēt, piemēram, būvniecības preču veikalos, vai tikpat labi var izmantot stingru gumiju vai plastmasas savilcējus. 


Potenciāli bīstami priekšmeti – neatstāj pieejamus!

Lai palūkotos uz apkārtējo vidi ar bērna acīm, pieaugušajam burtiski ir nepieciešams nolaisties uz zemes – sava mazuļa līmenī – un censties saskatīt, kas izskatās mazulim pietiekami saistošs un izmēģināšanas vērts. Pārliecinies, ka bērna rotaļu zonā un aizsniedzamā attālumā ir tikai viņa vecumam un spējām atbilstošas, drošas spēles un priekšmeti, bez sīkām detaļām, asumiem un auklām, nevis tālruņa lādētājs, magnētiņi, šūšanas piederumi, atstāta rokassomiņa ar kosmētiku, baterijas vai saspraudes. Noslēp visus mazos priekšmetus mazulim nepieejamās vietās. 


Sadzīves ķīmija, medikamenti un citas vielas – glabā nepieejamā vietā! 

Sadzīves ķīmija un citas ķīmiskās vielas var izraisīt ļoti nopietnas un pat letālas sekas. Izzinot apkārtējo pasauli, izgaršojot to, bērns var pamēģināt jebkuru viņu uzrunājošu šķidrumu vai priekšmetu (piemēram, veļas mazgāšanas kapsulas) izdzert vai apēst. Tualetes tīrīšanas līdzekļus, balinātājus un citas veselībai bīstams vielas, tostarp medikamentus, alkoholu, etiķi, kā arī istabas augus noliec bērnam nepieejamā vietā. Piemēram, drošības kastē, kuru spēj atvērt tikai pieaugušais, skapī ar slēdzeni, bērnam nepieejamā plauktā. 


Bīstamās zonas – norobežo!

Novērs mazuļa piekļuvi potenciāli bīstamai zonai, piemēram, kāpnēm, balkonam, terasei, krāsnij, kamīnam. Lai to izdarītu, šajās vietās ierīko drošības vārtiņus, kurus var izmantot arī durvīs, lai neļautu bērnam izkļūt no telpas nepieskatītam. Atceries, ka kāpnes jānorobežo no abām pusēm. Tāpat pārliecinies, lai zem palodzēm nav mēbeļu, uz kurām mazulis var uzrāpties.

Lai arī biežāk sastopamās situācijas, kurās mazi bērni gūst traumas, ir labi zināmas, tomēr jāņem vērā, ka visus potenciālos riskus ir teju neiespējami paredzēt – visi mazuļi, līdzīgi kā mēs un mūsu mājas, ir atšķirīgi. Tāpēc būtiski ir neatstāt mazuli bez uzraudzības arī tad, ja esi vienā telpā ar viņu. Īpaši svarīgi ir pārliecināties par drošību arī reizēs, kad atvasi uztici pieskatīt kādam citam, piemēram, saviem vecākiem vai draugiem. Jānovērtē gan vide, kurā atstāsi bērnu, gan arī jāatgādina pieskatītājiem par svarīgākajiem drošības aspektiem, kam jāpievērš uzmanība, ņemot vērā jūsu bērna vecumu un paradumus, kas gan mēdz ļoti strauji mainīties. Pirms pāris mēnešiem viņš tikai rāpoja, tagad jau skrien. Un tā jau ir pilnīgi cita pasaule ar daudz un dažādiem jauniem riskiem, jauniem augstumiem, jaunām telpām, skapjiem, atvilktnēm un bīstamiem priekšmetiem.