Kā kopā ar dzīvesbiedru efektīvi strādāt no mājām - un abiem nesajukt prātā

Līdz ar jaunā koronavīrusa pandēmiju daudzi cilvēki visā pasaulē negaidīti saskaras ar pavisam jaunu un neierastu darba vides realitāti - darbs nevis no biroja vai uzņēmuma telpām, bet no mājām. Piedāvājam piecus ieteikumus, kā pielāgoties jaunajiem apstākļiem un veicināt darba produktivitāti, nebojājot attiecības ar ģimenes locekļiem.

 

Darba dienas un mājas rutīnas apvienojums

FOTO: Shutterstock.com

Darba dienas un mājas rutīnas apvienojums

Laika gaitā iekoptie darba paradumi un ritms dēļ vīrusa ierobežojumiem un karantīnas ir pilnībā mainījies. Nevarat vairs aiziet pie kolēģa uz blakustelpu, satikties un apmainīties ar jaunāko informāciju pie vadības, arī attālināto sapulču organizēšana ir jauns izaicinājums.

Brīdī, kad rīta agrumā esat svarīga biznesa zvana gaidās, jūsu bērns sāk uzstājīgi jautāt pēc saldējuma, kuru solījāt vakar vakarā. Kā saglabāt mieru un organizēt savu darbu, nekaitējot savstarpējām attiecībām ar tuviniekiem? Noderīgos ieteikumos dalās vietne huffpost.com.

5 padomi, kā vairot pacietību, sapratni un organizēt darba procesus, savus algotā darba pienākumus veicot no mājām:


Sadaliet dienu darbības blokos
Jūs nevarat kontrolēt to, kas notiek šobrīd visā pasaulē un ārpus jūsu mājas, bet varat vadīt savu dzīvi, tās ritmu un savu ikdienu un katras dienas stundas.

"Ir slikti, ja izzūd struktūra, izjūk ritms un nav robežu," komentē sociālais darbinieks Perijs Šavs Borišs (Perri Shaw Borish) Filadelfijā, kurš īpaši specializējas vecāku trauksmes ārstēšanā un profilaksē. “Ir svarīgi katru vakaru apsēsties un plānot nākamo dienu,” viņš saka.

Izriet, ka jāvelta pārdesmit minūtes, lai izveidotu sava veida darba un mājas dzīves kalendāru, kurā katras dienas vakarā atzīmēsiet - gan virtuālās tikšanās un zvanus ar biznesa klientiem un darbiniekiem, nodošanas termiņus un citus ar darbu saistītos svarīgos plānus, gan arī ar mājas soli saistītos plānotos darbus.

Ja jums mājās ir bērni, izplānojiet, kāds ir vai būs jūsu kopīgais rīta cēliens. Cikos pusdienas? Kad nodosieties sportam? Kad iesiet pastaigā? Cikos un līdz cikiem bērni velta laiku mācībām un rotaļām?

 

Plānojiet arī citas lietas - iepirkšanos, sazvanīšanos ar citiem ģimenes locekļiem, draugiem un radiniekiem.

 


Sadaliet dzīvojamo platību darba zonās

Nodaliet istabu vai atsevišķu zonu, kura strikti būs jūsu jaunā darba vieta. Vienojaties ar partneri vai citiem mājiniekiem, ka, piemēram, guļamistaba no šī brīža darba stundu laikaposmā ir kabinets jums, bet virtuves zona - darba vieta vai mācību zona kādam citam ģimenes loceklim. Ja dalāt mazu vienistabas dzīvokli, esiet iecietīgi un centieties ievērot nospraustās robežas, kuras ierobežo katra individuālo darba zonu.


 

Ja dalāt mazu vienistabas dzīvokli, esiet iecietīgi un centieties ievērot nospraustās robežas, kuras ierobežo katra individuālo darba zonu.

 

Šādas zonas var būt pat jūsu automašīna, brīvdienu kemperis, ja tāds ir pieejams, pirts vai pavisam mazs stūris guļamistabā vai pat vannas istabā. Atrodiet mājoklī pašu privātāko un nošķirtāko daļu jeb zonu, kurā ir pieejams WiFi pārklājums, laba telefona zona. Izvēlieties vietu, kur varat netraucēti sazvanīties ar citiem, kārtot svarīgas darīšanas, neapgrūtinot mājiniekus ar liekas, pat konfidenciālas informācijas apriti.

 


Strādājiet maiņās

Ja darbam no mājām paralēli jāpieskata arī savi bērni, neraisiet veltas cerības, ka spēsiet bez traucējumiem strādāt ierastajā ritmā. Nenoliedzami, šāds darba modelis prasīs daudz vairāk spēka, emociju un pārbaudīs rakstura noturību, kā arī attiecības starp abiem vecākiem.

Reklāma
Reklāma

 

Izrunājiet ar savu partneri, ar kuru dalāt vecāku rūpju pienākumus, kurā laikā katrs no jums ir produktīvāks, izveidojiet darba ritmu maiņās. Kāds labāk jūtas darbojoties no rītiem, otrs - vēlā pēcpusdiena, bet trešais - vakarā. Mirklī, kad nododaties darbam, bez ierunām bērnu pieskatīšana ir otra prioritāte un lieki traucēt nav vēlams. Sadaliet visa ģimene kopīgi arī savus mājas pienākumus - uzkopšanu, maltīšu pagatavošanu, rūpes par mājdzīvniekiem, lai ikdienas rutīna organiski piemērojas jaunajiem darba apstākļiem.

 


Fokuss uz pozitīvo

Kad ārpus mājokļa valda kas biedējošs un salīdzinoši neietekmējams, jūsu uzdevums ir izveidot ērtu, pozitīvas enerģijas piesātinātu privāto telpu jeb ģimenes mājokli, kurā lielāko daļu ikdienas pavadīsiet ar saviem ģimenes locekļiem.

 

Iespējams, ka tas nav tik viegli izdarāms mirklī, kad nopietns vīruss izjaucis darba un sadzīves ritmu praktiski visiem iedzīvotājiem, ne tikai mūsu valstī, bet globāli. Centieties saskatīt neierastajiem apstākļiem pozitīvo šķautni - uztveriet notiekošu kā vienreizēju iespēju vairāk laika pavadīt kopā ar ģimeni, bērniem, vecākiem, vecvecākiem un citiem tuviniekiem.
 

Kopīgas pusdienas, sarunas par notiekošo, savām domām un citiem svarīgiem tematiem - lielisks papildinājums darba pilnai ikdienai.

 

Šāds darba formāts ir arī unikāla iespēja ieskatīties ģimenes locekļu atšķirīgajā darba rutīnā un pienākumos, iespējams, saskatīsiet savā partnerī pavisam svaigas rakstura šķautnes un būsiet patīkami pārsteigti.

 

Iedraudzējies ar savu nemieru un  domām

Ir pavisam normāli justies nemierīgam, tas ir pieņemami, ka tāds jūtaties, iespējams, ka labākā rīcība šajā gadījumā ir necensties savaldīt nemieru, bet gan to izprast un ļaut tam būt - to akceptējot.

 

Mēs visi esam cilvēki un ir saprotams, ka baidieties no iespējas, ka varat saslimt, kā veidosies jūsu jaunā darba ikdiena, kā attālināti veiksiet pienākumus, vai jums tas izdosies, kā satiksiet vajadzīgos cilvēkus un līdzvērtīgas šaubas. Šie visi ir jautājumi, kuri izraisa satraukumu un tas nav nekas nosodāms.

Ievelciet dziļu elpu un atkārtojiet vārdus: "Šobrīd esmu satraukts, ir pilnīgi normāli, ka jūtos satraukts, es pieņemu notiekošo," iesaka krīzes situāciju eksperts Šavs Borišs (Shaw Borish).

 

 

Netērējiet savu brīvo laiku, nepārtraukti lasot satraucošas ziņas, tas tikai pastiprinās jūsu bailes un vairos nemieru, izmantojiet šo laiku lietderīgi, apgūstiet ko svaigu un jaunu, izglītojieties vai vienkārši centieties izbaudīt pavasari.
 

No Jauns.lv