Asi priekšmeti, karsti šķidrumi, elektriskās ierīces: bērna drošība virtuvē

„Bērni no virtuves nav jātur pa gabalu, bet gan jādarbojas tajā kopā ar viņiem. Ja bērns vēlas, ļauj izmēģināt arī asus priekšmetus, taču – esi klāt. Gatavošana ar bērniem ir runa ne tikai par kopā būšanu, bet arī par drošību, jo šādi mazais apgūst vērtīgas prasmes, piemēram, kā droši rīkoties ar nazi, kā droši gatavot pie plīts. Nazi vajag nevis noslēpt, bet apmācīt, kā rīkoties ar to droši. Atbildīga vecāku rīcība ir izskaidrot un ierādīt dažādu virtuves piederumu lietošanu, iesaistot bērnu darbībā, nevis kliegt un bļaut, ja mazais pietuvojas plītij, kur kaut kas vārās,” aicina Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta instruktors Edgars Sīmanis. 

Katru reizi pēc lietošanas atvieno no strāvas vai izslēdz sadzīves tehniku, piemēram, tosteri, elektrisko gaļasmašīnu, elektrisko tējkannu u. c., lai bērns to neieslēgtu.

FOTO: Shutterstock.com

Katru reizi pēc lietošanas atvieno no strāvas vai izslēdz sadzīves tehniku, piemēram, tosteri, elektrisko gaļasmašīnu, elektrisko tējkannu u. c., lai bērns to neieslēgtu.

Ņemot vērā esošo situāciju, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv veidot rakstu sēriju "Bērna drošība mājās". Rakstu sērijas izveidi atbalsta Rimi Bērniem.

Viņš iesaka jau agrā vecumā bērnam veidot ieradumus, kas veicina drošību. Piemēram, ja mikroviļņu krāsnī silda zupas bļodu, tad drošāk ir to uzlikt uz šķīvja – būs ērtāka izņemšana un samazināsies applaucējumu risks. 


Pašvērtējuma testa jautājumi 
• Vai mājās ir ugunsdzēšamais aparāts? 
• Vai mājās ir ierīkoti dūmu detektori? „Šobrīd Latvijā to uztver ar lielu skepsi, lai gan dūmu detektors maksā četrus piecus eiro un tas var būt dzīvības jautājums,” norāda speciālists. 
• Vai kopējā elektroinfrastruktūra notur tādu slodzi, kurā var saslēgt plīti, veļasmašīnu un trauku mašīnu vienlaikus?
• Vai bērnam māci, kā droši lietot asus priekšmetus?


Karsts ēdiens. Jau no mazotnes skaidro bērnam, kāda bīstamība rodas no karstiem ēdieniem un dzērieniem. Pat ja bērni jau paaugušies, nepasniedz viņiem karstu tēju, zupu vai citu ēdienu. 

Indukcijas plīts ir drošāka par gāzes plīti. Nav atklātas liesmas; ja ēdiens pārskrien pāri katla malām, plīts izslēdzas u. c. Gatavojot ēdienu, atceries vienkāršas drošības lietas – gatavo uz tālākajiem riņķiem un pannas rokturi pagriez tā, lai garāmejot nevar to aizķert. 

Bīstami šķidrumi. Lūko, lai bērnam nebūtu pieejamas pudeles ar alkoholu! Bīstamus šķidrumus nepārlej dzērienu pudelēs. Tīrīšanas līdzekļus neturi vietā, kur bērnam viegli piekļūt.
Risks: apdegumi, saindēšanās, acu bojājumi. 

 

Asi priekšmeti. Kamēr bērns ir mazs, nažus, dakšas, rīves, mizojamos nažus, šķēres, blenderi un citus asus priekšmetus glabā tādā vietā, kas bērnam nav brīvi pieejama. 
Risks: sagriešanās. 

 

Mājsaimniecības piederumi. Katru reizi pēc lietošanas atvieno no strāvas vai izslēdz sadzīves tehniku, piemēram, tosteri, elektrisko gaļasmašīnu, elektrisko tējkannu u. c., lai bērns to neieslēgtu. 
Risks: sagriešanās. 

Reklāma
Reklāma

 

Medikamenti un vitamīni. Dažkārt tieši virtuve ir tā vieta, kur atrodas medikamenti. Visdrošāk, ja tie ir skapja augstākajos plauktos un kastē, kurai ir aizdare. Nekad medikamentus neglabā ēdiena uzglabāšanas traukos, jo bērns tos var nejauši apēst. Tāpat atceries: medikamentus neturi kabatās vai somā, un par to atgādini arī vecvecākiem! Ja vecvecāku mājās esat bieži viesi, apjautājies, kur tiek glabāti medikamenti – bieži tie ir kādā bērnam viegli aizsniedzamā atvilktnē. 
Risks: saindēšanās. 

 

_____________________________________________

Reklāmas informācija 

Rimi bērniem

 

Rimi Bērniem programma sniedz iespēju vecākiem smelties idejas un uzzināt vērtīgus ekspertu padomus par to, kā aizraujošā veidā kopā ar saviem bērniem izzināt šo pasauli, spert pirmos soļus pretim jaunām lietām un radoši darboties kopā.