Drošība vannasistabā: kam pievērst īpašu uzmanību

Vannas istaba ir tā vieta, kur bērnu līdz zināmam vecumam nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Traumas vannas istabā bieži saistās ar to, ka bērnam nav nodrošināta iespēja sevi apkalpot drošā veidā – viņš nevar ērti paņemt savu zobu birsti, nomazgāt rokas, uzkāpt uz poda utt. Piemēram, ja bērnam nav sava skapīša un izlietnes, sagādā stabilu pakāpienu, krēsliņu un stāsti mazajam par nepieciešamību ievērot drošību. 

Neatstāj bērnu vannā bez uzraudzības! Foto: Pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Neatstāj bērnu vannā bez uzraudzības! Foto: Pexels.com


Bīstamākais vannas istabā:

  • sadzīves ķīmija, mazgāšanas līdzekļi;
  • slidenas grīdas flīzes;
  • slidena vanna, vannas aizkariņi;
  • karsts ūdens krānā, vannā;
  • skūšanās piederumi;
  • matu sprādzes u. tml.


Veļasmašīna. 

Ja tā ir paredzēta iebūvēšanai, tai obligāti ir jābūt iebūvētai, pretējā gadījumā veļasmašīna var uzgāzties virsū. Ja tā nav iebūvējamā, pārbaudi, vai bērns nevar aizlīst aiz tās (arī aiz trauku mazgājamās mašīnas, ledusskapja vai citām ierīcēm) – aizmugurē atrodas daudz jo daudz elektrības vadu! 
Risks: nopietni sasitumi, elektrotraumas. 

 

Ūdens temperatūra. 

Ja ir iespēja, noregulē ūdens temperatūru tā, lai no krāna negāztos karsts, bet silts ūdens. Ja ūdeni sildāt uz plīts, vispirms vannā lej auksto un tikai tad karsto ūdeni. 
Risks: applaucējums.

 

Vanna. 

Stāsti bērnam par drošību vannā – par risku paslīdēt un sasisties, par risku noslīkt un arī par risku sasisties pret ūdens krānu. Neatstāj bērnu vannā bez uzraudzības! 



Risks: sasitumi, slīkšana.

  • Vannas aizkari.
Reklāma
Reklāma

„Vannas aizkari ir lēts, tomēr bīstams risinājums. Ja gadīsies paslīdēt, aizkari būs pirmais tvēriens pēc stabilitātes. Tomēr šādi var pārvelties vannas malai,” dažādās situācijas aicina prognozēt Edgars Sīmanis. 
Risks: sasitumi, lūzumi. 

 

Risks: elektrotraumas.

  • Slēdži vannas istabā. 

Ierīkojot slēdzi pie spoguļa, rūpējies, lai tam būtu vāciņš un ūdenim nebūtu iespējas iešļakstīties slēdzī. 
 

Risks: saindēšanās, plaušu bojājumi, acu bojājumi. 

  • Bīstamie šķidrumi – šampūns, veļas pulveris, mājas uzkopšanas līdzeklis u. c. sadzīves ķīmija, kukaiņu aizbaidīšanas līdzekļi. Bērnam jāskaidro, ka tādi ir un ar ko tie ir bīstami, šiem līdzekļiem jāatrodas bērnam nepieejamā vietā – tādā, kur viņš nevar piekļūt, piestumjot arī krēslu.
  • Ķīmiskus un indīgus šķidrumus nav ieteicams pārliet dažādos pārtikas traukos – pārskatīšanās dēļ tos var iedzert arī pieaugušie. Indīgie šķidrumi var radīt neatgriezenisku plaušu bojājumu! Izlietoto indīgo vielu traukus izmet, iepriekš tos izskalojot. „Bieži redzēta kļūda: sadzīves ķīmija ikdienā atrodas bērnam nepieejamā vietā, taču izlietotā plastmasa tiek ielikta atkritumu tvertnē neizskalota un mazajam ir brīvi pieejama. Ja atkritumi tiek šķiroti, tad plastmasa tiek izmesta retāk. Tāpēc liels risks šobrīd ir nepārdomāta šķirošana. Par bīstamiem atkritumiem jārūpējas, maksimāli drīz no tiem atbrīvojoties,” piekodina neatliekamās palīdzības speciālists. 
     

Risks: galvas traumas, sasitumi, lūzumi. 

  • Grīdas flīzes. Kopš par populāru grīdas segumu mājokļos ir kļuvušas flīzes, bērnu galvas traumu skaits ir ievērojami pieaudzis. Atceries, ka mitras flīzes ir ļoti slidenas! Ja šobrīd būvējat mājokli vai veicat remontdarbus, izvēlieties tādu grīdas segumu un flīzes, kas, uzlīstot šķidrumam, nekļūst slidenas.
     

Risks: saindēšanās, ievainojumi.

  • Skaistumkopšanas līdzekļi. Pārlūko, kas atrodas tavā skaistumkopšanas līdzekļu plauktā – vai tajā nav mazu, asu sprādžu, ko iespējams norīt vai ar kurām var sadurties, skūšanās piederumu, to skaitā bārdas putu, kas izskatās garšīgi, nagu šķērīšu u. c. priekšmetu, kas līdz zināmam vecumam var izraisīt pastiprinātu interesi. Pat vecāku smaržas mazam bērnam var būt toksiskas.