Ārzemēs no Covid - 19 miris bērns. Latvijas infektoloģe iesaka katru gadījumu tomēr vērtēt individuāli

Jaunā koronavīrusa slimība Covid-19 ASV ir prasījusi pirmo bērna dzīvību, kas bija pusaudzis ar iepriekš labu veselību. 

FOTO: Shutterstock.com

Sīkākas ziņas par upura dzimumu un identitāti netika sniegtas. Pusaudzis bija no Losandželosas apgabala Lankasteras pilsētas. Par šo nāves gadījumu pavēstīja veselības aizsardzības darbinieki, un tas noticis par spīti tam, ka gados jauniem cilvēkiem Covid-19 parasti nav smagā formā. “Covid-19 nediskriminē pēc vecuma, rases vai ienākumu līmeņa,” sacīja Losandželosas apgabala veselības aizsardzības direktore Bārbara Ferera.

Profesore, infektoloģe Ludmila Vīksna raidījumā "Kā labāk dzīvot" norāda: "Man ir informacija, ka kopumā miruši ir mazāk par 10 bērniem. Grūti ir komentēt, kāds ir bijis konkrētais bērniņš, kādi bija apstākļi, kāda bija inficējošā deva un tā tālāk... Katrs gadījums ir inividuals." 

Lai arī šis koronavīruss ir zināms ar to, ka bīstams ir tieši vecākiem cilvēkiem, šobrīd ir miruši jau trīs bērni. Pārējie divi gadījumi reģistrēti Ķīnā.

Savukārt izdevumā "The Independent" daktere Kofmane stāsta, ka pagājušajā nedēļā viņas slimnīcā tika ārstēti seši vardarbības gadījumi, ieskaitot vienu gadījumu, kurā mira pirmsskolas vecuma bērns. Šis bērns bija otrais pirmsskolas vecuma bērns divu nedēļu laikā, kurš slimnīcā miris, aizdomās par vardarbību ģimenē: ‘’Es nevaru droši apgalvot, ka tas ir saistīts ar Covid-19, bet mēs zinām, ka tad, kad ir paaugstināts stress...ģimenēs ir paaugstināts vardarbības risks pret bērniem.’’

Reklāma
Reklāma

‘’...simtiem miljonu bērnu visā pasaulē, iespējams, saskarsies ar arvien lielākiem draudiem savai dzīvībai, tai skaitā sliktu izturēšanos, sociālo atstumtību, vardarbību pret bērnu viņa dzimuma dēļ, jo tiek veikti piesardzības pasākumi (karantīna un pašizolācija), lai ierobežotu Covid-19 pandēmiju.’’

Ne tikai ieroči, bet arī dažādi medikamenti ir jātur pēc iespējas tālāk no bērniem aizsniedzamām vietām. Vislabāk ieslēgti nepieejamās vietās, plauktos, saimniecības ēkās. Vecākiem iesaka pārzināt to, kas atrodas jūsu mājas zāļu skapītī - nepieciešamības gadījumā būs vieglāk ievērot, ja kas pazudis un ir aizdomas, ka bērns ir paņēmis kādu medikamentu.

 

Saistītie raksti