Vai video zvans ar bērna tēvu dzemdību laikā ir laba doma?

Šobrīd vairumā dzemdību iestāžu Latvijā nav atļauta atbalsta personu (bērna tēva, dūlu u.c.) piedalīšanās dzemdībās. Diskusijā par to, kā labāk sagatavoties dzemdībām bez atbalsta personas līdzdalības, skatītāja jautā – vai video zvans ar bērna tēvu dzemdību laikā ir laba doma? Vai tas var kalpot kā attālinātas klātbūtnes atbalsts dzemdību procesā?

Sievietei ir jākoncentrējas uz sevi, savām sajūtām, uz to, kā bēbītis iet pa dzemdību ceļiem. Tam būtu jābūt svarīgākam par to, kur nolikt kameru, lai vīrietis labi varētu vērot šo procesu

FOTO: Shutterstock.com

Sievietei ir jākoncentrējas uz sevi, savām sajūtām, uz to, kā bēbītis iet pa dzemdību ceļiem. Tam būtu jābūt svarīgākam par to, kur nolikt kameru, lai vīrietis labi varētu vērot šo procesu

Uz jautājumu atbild Inga Babure, sertificēta dūla.

Dzemdību sākumā tas var noderēt
I.Babure norāda, ka dzemdības ir dažādas un dažāda ir arī grūtnieču reakcija uz sāpēm un visu dzemdību procesu. Dzemdību sākumā, ja sieviete ir jau dzemdību iestādē un viņai ir garlaicīgi, sāpes un dzemdību darbība nav izteikta, protams, saziņa ar vīru var palīdzēt un kliedēt garlaicību. Tomēr dūla vedina dzemdētājas pēc iespējas ilgāku laiku uzkavēties mājās un doties uz stacionāru tikai tad, kad ir regulāras kontrakcijas.
Tomēr domājot par video zvaniem dzemdību laikā, mammai jādomā vairāk par sevi un bērniņu nevis par to, vai tētis redzēs, kā piedzimst bērns un to, kā mammai gāja dzemdībās.

Tomēr domājot par video zvaniem dzemdību laikā, mammai jādomā vairāk par sevi un bērniņu nevis par to, vai tētis redzēs, kā piedzimst bērns un to, kā mammai gāja dzemdībās.

Dzemdējot vajadzētu domāt par sevi un bērnu
Dūla norāda: “Brīdī, kad dzemdības ir pieņēmušās spēkā un tad, kad ir jau pietiekami liels dzemdes kakla atvērums, sieviete sāpēs ieiet sevī, viņa ieiet savā pasaulē. Sieviete dzemdē kopā ar bērnu un, manuprāt, tur varētu būt noderīgs vīrieša klātienes fiziskais kontakts, nevis tik ļoti palīdzēt tas, ka kāds uz mani skatās.” I. Babure norāda, ka viss, ko redzēs vīrs no šāda telefona zvana, ir sievietes galva. Aktīvajā fāzē sievietes starp kontrakcijām mēdz iemigt. Tāpat, ja kontrakcijas laikā sieviete maina pozu un ieņem četrrāpus pozu uz grīdas, vīram sieviete no telefona ekrāna pazūd. Viss, ko vīrietis redzēs, būs sievietes galva, kas te ir, un te – pazūd. Tas vīrieti var uztraukt, jo viņš nezina, kas notiek, kā jūtas sieviete.
Sievietei dzemdību laikā ir jādomā par savu kontrakciju un bērniņu nevis vēl jāmēģina nodot vīram ziņa – ar mani viss ir kārtībā! Sievietei ir jākoncentrējas uz sevi, savām sajūtām, uz to, kā bēbītis iet pa dzemdību ceļiem. Tam būtu jābūt svarīgākam par to, kur nolikt kameru, lai vīrietis labi varētu vērot šo procesu. I. Babure uzsver, ka aktīvajā dzemdību fāzē sievietei būtu jābūt vairāk uz sevi vērstai – gatavai dzemdēt, gribēt dzemdēt.

Viss, ko vīrietis redzēs, būs sievietes galva, kas te ir, un te – pazūd. Tas vīrieti var uztraukt, jo viņš nezina, kas notiek, kā jūtas sieviete.

Reklāma
Reklāma

Vai man vajag atbalstu vai skatītājus?
Tāpat dūla stāsta par bērniņa izspiešanas procesu: “Kad sieviete spiež, viņas galva, kas būs tā, ko redzēs vīrs, neizskatās visai pievilcīgi. Katrai mums ir savs īpašais spiešanas skats. Un tētis otrā pusē, redzot tikai sievietes galvu, nespēj uztvert to, kas patiesībā tur notiek. Viņš var sajust neziņu par to, kas notiek sievietes ķermenī. Viņš var uztraukties par to un viņš sajūt diezgan lielu bezspēcību, ka viņš nekādi nespēj palīdzēt sievai. Ne viņš var pieskarties sievai, ne sniegt ķermenisku atbalstu, klātbūtnes spēku. Manuprāt, tas vīrietim varētu būt vairāk traumatiski nekā vērtīgi.”

Sazvanīties, kad bērniņš ir piedzimis
Noteikti daudzām sievietēm, kad bēbītis jau būs piedzimis, gribēsies piezvanīt vīram. Un tā gan ir lieliska iespēja, ko var izmantot. Dūla stāsta: “Jā, tad, kad bēbītis ir jau piedzimis un ir mammai uz punča, var palūgt, lai vecmāte piezvana un šo emocionālo brīdi var parādīt vīram. Jā, tas ir lieliski, jo process jau ir noticis un parādīt, ka viss ir kārtībā.”

Vai arī Tev ir pieredze izmantot tehnoloģijas dzemdību laikā? Pastāsti par to mums, rakstot uz: redakcija@mammam.lv