Ko zinātnieki līdz šim ir atklājuši par koronvīrusa ietekmi uz bērniem

Sākumā tie bija tikai vecāka gadagājuma cilvēki, kas saslima ar koronvīrusu un skaitījās īpaša riska grupā. Pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki ar nopietnām saslimšanām; cilvēki, kas vecāki par 70 gadiem, smēķētāji... Viņus visus mudināti sociāli distancēties. 

Skolu slēgšanas var būt efektīvs veids, kā samazināt vīrusa izplatību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Skolu slēgšanas var būt efektīvs veids, kā samazināt vīrusa izplatību.

Vairāk stāsta molekulārās virusoloģijas profesors Džonatans Bāls (Jonathan Ball).

Nu ir atklājies, ka ar koronavīrusu smagi saslimt var arī jaunāki cilvēki. Jauniem cilvēkiem un bērniem šī vīrusa simptomi var izpausties pat sliktāk par parastas gripas simptomiem, taču viņi var izslimoti nemanāmi. Tas ir pats sliktākais - bērni ir neredzamie vīrusa pārnesātāji un ieņemot galveno lomu infekcijas izplatībā.

Tāpat kā daudzi mani kolēģi, arī es neredzēju acīmredzamu iemeslu, kāpēc bērni neinficējās. Tas ir vīruss, kas izplatās elpceļos. Ja ievērojams skaits bērnu ir inficējušies, slimo viegli un simptomi ir vāji pamanāmi, tad viņu vīrusa izplatīšanas iespējas bija milzīgas.

Viena no galvenajām atšķirībām starp jauno koronavīrusu, SARS un MERS ir tāda, ka cilvēkiem ar Covid-19 var būt tikai viegli simptomi, tāpēc to ir grūtāk noteikt. Ar SARS lielākajai daļai inficēto cilvēku ātri attīstījās pneimonija. Ar smagiem simptomiem cilvēku identificēšana un izolēšana ir samērā viegls uzdevums, tas padarīja saslimšanas gadījumu identificēšanu un kontaktu izsekošanu salīdzinoši vieglu.

Pieņemot, ka jauni un veseli cilvēki nav riska grupā, Lielbritānijas valdība, iespējams, ir par zemu novērtējusi koronavīrusa darbību. ASV veikts pētījums parāda, ka 38% no 508 pacientiem, kas hospitalizēti ar koronavīrusu, bija vecumā no 20 līdz 54 gadiem. 

Tāpat kā vairumā gadījumu šajā pandēmijā, ideja, ka koronavīruss apdraud tikai vecākus cilvēkus, ir pārāk vienkāršota. Maz ticams, ka jaunāki cilvēki un bērni mirs no koronavīrusa, taču viņu vieglie simptomi var padarīt viņus par lipīgiem vīrusa nēsātājiem - un tos ir visgrūtāk atpazīt.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

Informācija no: The Guardian