Vai krūts barošana ir droša, kad apkārt izplatās Covid-19?

Grūtnieces un jaunās māmiņas šajā laikā, kad valstī ir ārkārtas situācija, var justies īpaši satraukti. Daudzas topošās un jaunās māmiņas interesējas - vai viņas var droši uzsākt un turpināt zīdīt savus bērnus?

Līdz šim veiktie pētījumi leiecina, ka Covid-19 ar mātes pienu netiek nodots

FOTO: Shutterstock.com

Līdz šim veiktie pētījumi leiecina, ka Covid-19 ar mātes pienu netiek nodots

Kā izplatās Covid-19
Kā ziņo organizācija Babycenter.com, nav pilnīgi precīzi zināms, vai Covid-19 var tikt nodots mazulim ar krūts pienu. Līdz šim ir veikti ierobežoti pētījumi ar sievietēm, kurām ir diagnosticēts Covid-19, un tie liecina, ka šis vīruss ar krūts pienu tālāk netiek nodots.

Arī starptautiskā organizācija CDC (Slimību kontroles un profilakses centrs) norāda, ka līdz šim zināms, ka Covid-19 pamatā izplatās gaisa pilienu veidā starp cilvēkiem, kas ir ciešā kontaktā, un krūts barošana nav starp zināmajiem ceļiem, kā šis vīruss varētu tikt nodots tālāk.

Tas nozīmē, ka jaunajām māmiņām bez slimības simptomiem nevajadzētu satraukties par šī vīrusa nodošanu savam mazulim ar krūts pienu.

Līdz šim ir veikti ierobežoti pētījumi ar sievietēm, kurām ir diagnosticēts Covid-19, un tie liecina, ka šis vīruss ar krūts pienu tālāk netiek nodots.

Ja Covid-19 analīzes ir pozitīvas
Kā norāda Babycenter.com, ja sieviete ir Covid-19 pozitīva vai ir parādījušies slimībai raksturīgie simptomi, nepieciešams konsultēties ar ārstu, vai ir iespējams uzsākt vai turpināt krūts barošanu. Jebkurā gadījumā ir jāveic visi iespējamie piesardzības pasākumi, lai izvairītos no vīrusa nodošanas mazulim gaisa plienu veidā: nepieciešama regulāra roku mazgāšana un dezinficēšana un sejas maskas lietošana bērna zīdīšanas un apkopes laikā.

Arī Amerikas zīdīšanas medicīnas akadēmija (AMB), atsaucoties uz Pasaules veselības organizācijas ieteikumiem, norāda, ka mātes ar diagnosticētu Covid-19 var zīdīt savus bērnus, vēlreiz uzsverot visus piesardzības pasākumus, lai nenodotu slimību mazulim.

Reklāma
Reklāma

Avoti: 

www.babycenter.com

www.cdc.gov

www.bfmed.org