Vai ārkārtas situācijā iedzīvotājiem ļaus kavēt komunālos un elektrības maksājumus

Vai, ņemot vērā ārkārtas situāciju un iespējamo algu kavēšanos iedzīvotājiem, Ekonomikas ministrija varētu ļaut atlikt komunālos un citus ikdienas maksājumus iedzīvotājiem?   

FOTO: Shutterstock.com

Ministru kabineta rīkotajā preses konferencē atbild Ekonomikas ministrijas  valsts sekretāra vietnieka Edmunda Valanta

Lielā mērā risinājums, kas saistās ar uzņēmumu dīkstāvēm*, ir tieši vērsts uz iedzīvotāju maksātspējas nodrošināšanu šinī posmā.  Tas ir viens no veidiem, kā Ekonomikas ministrija palīdz gan komersantiem pārdzīvot šo krīzi, gan izmaksājot šo dīkstāves finansējumu darbiniekiem, nodrošinot naudas pieejamību iedzīvotājiem, lai viņi tālāk var nodrošināt maksājumus pakalpojumu sniedzējiem.  Saprotams, ka atbalsts finanšu instrumentu veidā ir veids, kā uzņēmumiem  pārvarēt naudas plūsmas pārrāvumu un  samaksāt darbiniekiem. 

Arī Elektrum un Latvenergo jau ir nākuši pretī. Ir panākta vienošanās, ka, ņemot vērā ārkārtējo situāciju un tās iespējamo ietekmi uz klientiem, pašlaik un līdz situācijas beigām AS “Latvenergo" zīmola "Elektrum" klientiem nodrošinās elektroenerģijas piegādi, neveicot elektroapgādes atslēgšanu kavētu maksājumu dēļ. Kas attiecas uz siltuma pakalpojumiem, tad tie pārsvarā ir pašvaldību akcionāru pārziņā un tas ir jālemj viņiem.  

 

Reklāma
Reklāma

*Ministru kabinets ceturtdien, 19.martā, atbalstīja likumprojektu Covid-19 seku mazināšanai, kurā minēts, ka gadījumā, ja krīzes skarto nozaru darba devējs darbinieku nenodarbina vai arī neveic darbinieka saistības izpildījuma pieņemšanai nepieciešamās darbības, tiek kompensēta darbinieka atlīdzība, kas ir līdz 75% no darbiniekam noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāro mēnesi.  Šis tiek formulēts kā dīkstāves pabalsts, kas netiks aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātam iemaksām.