Latviete Inga pastāsta par dzīvi Covid-19 smagi skartajā Spānijā

Spānija ir viena no valstīm, kuru Covid-19 ir skāris vissmagāk – vairāk nekā 11 000 saslimušo, ap 500 mirušo, tikai diennakts laikā nāk klāt ap 2000 jaunu inficēto. Kas notiek valstī, "Kas Jauns Avīzei" sīkāk stāsta mūsu tautiete Inga, kura jau vairākus gadus dzīvo Valensijā.

Spānijā nekādi būtiski ierobežojumi uzreiz nesekoja, katru dienu izskanēja, ka Valensijas svētki Fallas Festival notiks, vēl marta sākumā pilsētā ieveda un sāka montēt milzīgās skulptūras, kuras svinību izskaņā bija paredzēts sadedzināt.

FOTO: Shutterstock.com

Spānijā nekādi būtiski ierobežojumi uzreiz nesekoja, katru dienu izskanēja, ka Valensijas svētki "Fallas Festival" notiks, vēl marta sākumā pilsētā ieveda un sāka montēt milzīgās skulptūras, kuras svinību izskaņā bija paredzēts sadedzināt.

Liktenīgs šai trešajai lielākajai Spānijas pilsētai (ar pieciem miljoniem iedzīvotāju) un reģionam bijis 19. februāris, kad uz UEFA Čempionu līgas futbola spēli Itālijā starp "Valencia" un  Bergamo "Atalantu" komandai līdzi devās sporta žurnālisti un apmēram 2400 līdzjutēju. Viens no pirmajiem inficētajiem bija sporta žurnālists – šī informācija detalizēti uzreiz publiskota.

 

Vēl gatavojās festivālam
Brauciens bija visai bezatbildīgs, jo Itālijā pirmo inficēšanos konstatēja jau 31. janvārī, un 19. februārī inficēto skaits jau sniedzās tūkstošos. Turklāt Spānijā nekādi būtiski ierobežojumi uzreiz nesekoja, katru dienu izskanēja, ka Valensijas svētki "Fallas Festival" notiks, vēl marta sākumā pilsētā ieveda un sāka montēt milzīgās skulptūras, kuras svinību izskaņā bija paredzēts sadedzināt.

Svētki ilgst vairākas nedēļas jau no marta sākuma, tāpēc notika liela gatavošanās, tajā iesaistās liela daļa iedzīvotāju. Kulminācija bija paredzēta no 15. līdz 19. martam.

Tagad jau Spānijā ieviests ārkārtas stāvoklis – slēgta sauszemes robeža, ārpus mājas drīkst doties tikai uz darbu, pie ārsta, pārtikas veikalu vai aptieku.

“Ielas tiek īpaši izrotātas un gatavotas arī tūristu pieplūdumam – katru gadu iebrauc apmēram viens miljons. Pēc statistikas, ik gadu šajā laikā pilsētā faktiski nav bezdarba, ir aizņemti gandrīz 90% tūristiem domāto mājokļu, tādējādi daudziem atceltie svētki nozīmē finansiālu krahu,” teic Inga.

Krīzei sākoties, viņas dēla skola katru dienu sāka sūtīt paziņojumus vecākiem ar atgādinājumiem ievērot higiēnu un detalizētiem skaidrojumiem, kā tas darāms. Marta sākumā jau norādīja katru vakaru ņemt līdzi uz mājām grāmatas un skolas elektroniskās ierīces, kuras lieto mācību procesā – ja nu pēkšņi jāpāriet uz attālināto apmācību.

Tagad jau Spānijā ieviests ārkārtas stāvoklis – slēgta sauszemes robeža, ārpus mājas drīkst doties tikai uz darbu, pie ārsta, pārtikas veikalu vai aptieku, ja ļoti nepieciešams, finanšu vai apdrošināšanas iestādi un citos pilnīgi neatliekamos gadījumos, uzpildīt degvielu un, protams, atgriezties savā dzīvesvietā. Par noteikumu neievērošanu paredzēts liels naudas sods, par nepakļaušanos – arests.

Kaimiņi izmanto pat atkritumu iznešanu, lai mazliet lēnākā gaitā varētu iziet uz ielas, un arī suņus pastaigās izved varbūt biežāk nekā parasti.

Bez bučām un apskāvieniem
“Spāņu mentalitāte, šķiet, mainījusies līdz ar valdības paziņojumu – nav vairs nekādu apkampšanos un sabučošanās, tiek sekots distancei citam no cita, dodoties atļautajās gaitās. Ierobežojumi iet ārā uz ielas tiek apzinīgi pildīti, jo uz ielām redz tikai pa retam gājējam. Kaimiņi izmanto pat atkritumu iznešanu, lai mazliet lēnākā gaitā varētu iziet uz ielas, un arī suņus pastaigās izved varbūt biežāk nekā parasti,” novērojusi Inga.

Veikalā piektdienas vakarā gandrīz pilnībā izpirktas visas preces, taču pirmdienā tas atkal bija pilns – bez problēmām nopērkama visu veidu gaļa, svaigas zivis, maize, dārzeņi, zemenes un, protams, Valensijas simbols – apelsīni.

Reklāma
Reklāma

Pircēji iepērkas atbilstoši pirmdienai – mazliet ar rezervi. Iztrūkst tikai roku dezinfekcijas līdzekļi, bet tie pārtikas veikalos nebija atrodami jau pirms tam. Tos gan var nopirkt aptiekās, kur farmaceiti aktīvi piedāvā arī imunitāti stiprinošus līdzekļus.

 

Uz veikalu pa vienam
“Pārdevējas veikalā vairs neaprunājas vai ar katru pircēju, dažu brīdi iztiekot tikai ar vieglu smaidu, un visi ir mazliet saspringti. Pie veikalu ieejām kontrolē pircēju plūsmu un ir novietoti roku dezinfekcijas līdzekļi. Pārdevēji apgādāti ar maskām un cimdiem, arī atsevišķi pircēji uzlikuši maskas. Uz veikalu drīkst doties tikai viens ģimenes pārstāvis, lūgums ievērot vismaz viena metra distanci,” turpina Inga.
“Braucot uz veikalu, redzu, ka uz ceļiem ļoti maz vieglo automašīnu, pārsvarā kravas transports, arī pa kādam servisu busiņam. Bankas, pasts un citas iestādes noteikušas īsāku darbalaiku.”

Lielākais pārtikas veikalu tīkls Mercadona šobrīd palielinājis algas par 20 procentiem.

Uz balkoniem aplaudē dienestiem
Publiski pieejamā informācija ir ļoti plaša, tas neļauj izplatīties baumām. Katra nepatiesā ziņa tiek zibenīgi atsaukta un tenkas oficiāli skaidrotas. Piemēram, skola atsūtījusi paziņojumu, ka vīruss konstatēts diviem skolēniem, norādot klases, kurās viņi mācās, un izskaidrojot, kas tiek veikts, lai noskaidrotu iespējamo izplatību.

Vispārēji plaši pieejama informācija par saslimušo, hospitalizēto un intensīvajā terapijā esošo skaitu, norādot slimnieku vecumu vai profesiju vai konkretizējot vietu. Spāņus nekavējoties informē par inficētajām amatpersonām un viņu ģimenes locekļiem.

No politiķiem pieprasa lēmumus par iespēju atlikt nodokļu un banku maksājumus, jo lielākais trieciens ir tieši mazajiem uzņēmējiem un tirgotājiem. Lielākais pārtikas veikalu tīkls Mercadona šobrīd palielinājis algas par 20 procentiem.

“Cilvēki cits citu ļoti atbalsta. Skolas vecāku, sporta un cita veida čatu grupas ievieto norādes par šajos apstākļos pieejamām izklaidēm vai vienkārši uzmundrinošus saukļus,” priecājas Inga. Un vēl kāda neparasta izpausme – valensieši iesākuši tradīciju vakaros iziet uz balkoniem un aplaudēt operatīvo dienestu darbiniekiem.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti