Vai suņi un kaķi var pārnēsāt Covid-19 un paši ar to inficēties?

Veterinārārsti ir atklājuši koronavīrusa SARS-CoV-2 pazīmes vienam dzīvniekam, kopš Covid-19 epidēmijas sākuma. Sākot no 16. marta nevienam citam sunim vai kaķim nav atklātas koronavīrusa pazīmes.

Ķīnā arī suņiem tiek izmantotas maskas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ķīnā arī suņiem tiek izmantotas maskas

Pasaules Dzīvnieku Veselības Organizācija ziņo: ‘’Nav pierādījumu, ka suņi būtu iesaistīti šīs slimības izplatībā vai ka viņi paši slimotu ar to.’’

Vienam sunim, Pomerānijas špicam, Hongkongā februāra beigās tika atklāta pozitīva SARS-CoV-2 pārbaude. Veselības organizāciju amatpersonas izmantoja reāllaika polimerāzes ķēdes reakciju (PCR), lai atrastu vīrusa ģenētiskā materiāla pazīmes. Tomēr suns neuzrādīja vīrusa izraisītās slimības Covid-19 simptomus. Rezultāti tika nosaukti par ‘’vāji pozitīviem’’.

Veterinārā Medicīnas Asociācija (American Veterinary Medical Association) uzsvēra, ka tas joprojām paliek neskaidrs - vai dzīvnieki patiešām var inficēties ar Covid-19, jo tam nav pierādījumu. Arī Pasaules Veselības Organizācijai nav pierādījumu, ka dzīvnieki var būt SARS-CoV-2 vai Covid-19 pārnēsātāji.

Neraugoties uz to, ārsti iesaka mazgāt rokas arī tad, ja mājdzīvnieks pirms tam bijis kontaktā ar citiem cilvēkiem, no kuriem dzīvnieka spalvās var būt palikušas vīrusa daļiņas.


Par inficēto suni
26. februārī, kad Hongkongā tika hospitalizēts cilvēks ar Covid-19, karantīnā nokļuva arī viņa mājdzīvnieks. Veterinārārsti apstiprināja, ka suns ir inficējies ar koronavīrusu no sava saimnieka. Taču  dzīvniekā tika konstatēta SARS-CoV-2 klātbūtne, kurš ir atbildīgs par Covid-19 izraisīšanu. 

Suns, kuram uzrādījās ‘’vāji pozitīvs’’ tests, šonedēļ nomira. Jāpiebilst, ka dzīvniekam bija 17 gadi. Saimnieks nu jau ir izārstējies.

‘’Pārbaudes, kuras izmanto vīrusa noteikšanai, var atklāt gan dzīvotspējīgu, gan nedzīvu vīrusu, un jebkurš atklātais vīruss var būt arī tikai tāds vīruss, kas atrodas suņa degunā vai uz kažoka,’’ stāsta Kalifornijas Universitātes veterinārās medicīnas profesore.

Reklāma
Reklāma

 ‘’Es domāju, ka, ja kāds dzīvnieks būtu inficēts ar Covid-19, tad šobrīd visā pasaulē tas jau būtu zināms,’’ teica Džerijs Kleins, American Kennel Club galvenais veterinārais darbinieks.

Ja saimnieks ir slims vai izjūt Covid-19 simptomus, ir ieteicams ieturēt pašizolāciju arī no dzīvnieka, ja tas ir iespējams. Ja tas nav iespējams, dzīvnieka klātbūtnē jālieto sejas maska un jāmazgā rokas, pirms un pēc kontakta ar mājdzīvnieku.

Runājot par mājdzīvnieka satikšanos ar citiem suņiem, jāatceras, ka šobrīd jācenšas izvairīties no visu veidu iespējama kontakta, tas attiecas arī uz dzīvniekiem. 

 

 

Informācija no: HUFFPOST un PetfoodIndustry