Kad uztrauc katrs šķaudiens veikalā: racionāli padomi, kā Covid-19 laikā sevi pasargāt no panikas

Covid-19 pandēmija ir globāla nelaime, bet dažas lietas ir jāpatur prātā, lai neiekristu panikā. Eksperti uzsver, ka galvenais, runājot par koronavīrusa uzliesmojumu, ir uztvert visas ziņas racionāli. To ir vieglāk pateikt nekā darīt, vai ne? Žurnāliste Lindsija Holmsa portālam huffpost.com sagatavojusi rakstu, kurā atspēkoti daži mīti par vīrusu, kas var viest lielāku skaidrību un mazināt cilvēku bažas.

Covid-19 pandēmija ir globāla nelaime, bet dažas lietas ir jāpatur prātā, lai neiekristu panikā

FOTO: Shutterstock.com

Covid-19 pandēmija ir globāla nelaime, bet dažas lietas ir jāpatur prātā, lai neiekristu panikā

Var būt grūti saglabāt mieru, ja mums pāri gāžas statistika par Covid-19 uzliesmojumu. Biedējošs jau sāk šķist katrs veikalā vai sabiedriskajā transportā dzirdētais šķaudiens. Kur nu vēl bažas par senioriem un citiem cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, kuriem var arī nebūt pa spēkam izslimot šo vīrusu… Ir pilnīgi normāli šādos apstākļos just bailes un bažas. Taču eksperti norāda, ka satraukums neko diži daudz nepalīdzēs – nedz pieņemt labākus lēmumus, nedz stiprināt imunitāti.  

Cilvēki izveseļojas no koronavīrusa
Hārvarda veselības dienests ziņo, ka “vairums cilvēku, kas saslimuši ar koronavīrusu, izveseļojas”. Kā liecina Džona Hopkinsa (Johns Hopkins) sniegtie dati, no šīs slimības pasaulē ir izārstējušies vairāk nekā 82 000 cilvēku (precīzai statistikai var sekot šeit https://www.worldometers.info/coronavirus/).

 

Slimības simptomi var būt - augsta ķermeņa temperatūra, klepus, nespēks un dažkārt slikta dūša, caureja. Vēl smagākos gadījumos novērojams elpas trūkums, sāpes krūtīs un plaušu karsonis.


Daudzi cilvēki to izslimo viegli
Eksperti vēsta, ka saslimšanas gadījumi var būt gan viegli, gan smagi. Daži var būt pat vīrusa pārnēsātāji, bet paši nesaslimt. “Slimības simptomi var būt - augsta ķermeņa temperatūra, klepus, nespēks un dažkārt slikta dūša, caureja. Vēl smagākos gadījumos novērojams elpas trūkums, sāpes krūtīs un plaušu karsonis", iepriekš portālam HuffPost sacīja medicīnas doktore Linda Anegava. 

 

Galvenais veids, kā slimība izplatās, ir fiziska kontakta veidā, ar cilvēkiem, kuri ir ciešā saskarē ar slimību.


Tu, visticamāk, nevari inficēties no sava ēdiena
“Šajā laikā mēs neesam saņēmuši nevienu ziņu, kas liecinātu, ka šis vīruss var tikt pārnests ar pārtikas produktiem vai pārtikas iepakojumu,” HuffPost iepriekš norādīja Amerikas Pārtikas nekaitīguma un kontroles dienesta pārstāvis. Galvenais veids, kā slimība izplatās, ir fiziska kontakta veidā, ar cilvēkiem, kuri ir ciešā saskarē ar slimību. 

 

Pētījumi liecina, ka suņiem un kaķiem var būt pozitīva reakcija uz koronavīrusu, bet maz ticams, ka viņi to spēs nodot tālāk saviem cilvēkiem.


Covid-19 nevar iegūt no mājdzīvniekiem 
Pētījumi liecina, ka suņiem un kaķiem var būt pozitīva reakcija uz koronavīrusu, bet maz ticams, ka viņi to spēs nodot tālāk saviem cilvēkiem. Tāpēc ej un droši samīļo savu ķepaini, tas palīdzēs mazināt tavu stresu! 


Vīruss var izgaist, kad kļūst siltāks
Mēs joprojām neko daudz nezinām par šo vīrusu, jo tas ir jauns, tāpēc nav skaidrs, kad uzliesmojums varētu beigties. Neviens nevar droši apgalvot, ka koronavīrusa izplatība palēnināsies vai būs mazāk izplatīta, kad pienāks pavasaris vai vasara. Tomēr daži eksperti ir teikuši, ka pastāv liela iespēja, ka siltie laikapstākļi mazinās vīrusa izplatību. 

Reklāma
Reklāma


Zinātnieki strādā pie vakcīnas
Iespējams, ka vakcīna pret šo slimību netiks atklāta tuvākajā laikā un nespēs apturēt pandēmiju, taču tiek prognozēts, ka tuvāko 12 līdz 18 mēnešu laikā zinātnieki radīs risinājumu. Lai gan tas nevar nekavējoties novērst krīzes situāciju, taču tas dod cerību, ka pētnieki izstrādās vairākus risinājumus, lai cīnītos pret to nākotnē.

 

Ārsti iesaka rūpīgi mazgāt rokas ar siltu ūdeni un ziepēm 20 sekundes vai ilgāk.


Vislabākā aizsardzība - mazgāt rokas
Tieši tik vienkārši, ja gribi būt vesels - mazgā rokas! Ārsti iesaka rūpīgi mazgāt rokas ar siltu ūdeni un ziepēm 20 sekundes vai ilgāk. Mazgā tās obligāti pēc vannas istabas lietošanas, pirms ēdiena gatavošanas, pēc tam, kad esi bijis sabiedriskās vietās un pēc tam, kad esi pieskāries potenciāli netīrām virsmām.


Turklāt izvairies ar rokām pieskarties sejai, kad rokas ir nemazgātas, jo vīruss var viegli izplatīties, pieskaroties acīm un degunam. Dezinfekcijas salvetes vai šķidrums ir arī lielisks līdzeklis, lai priekšmeti, kurus ikdienā bieži lieto, būtu tīri. Dezinficē savu naudas maku, telefonu, atslēgas un citus ikdienā bieži lietotus priekšmetus. 

 

Turklāt izvairies ar rokām pieskarties sejai, kad rokas ir nemazgātas, jo vīruss var viegli izplatīties, pieskaroties acīm un degunam.


Tev ir iespēja ietekmēt to, kas pašlaik notiek
Ja tas palīdz mazināt tavu paniku, tad apzinies, ka šajā situācijā rūpēm par sevi jābūt prioritātei. Ļoti daudzus cilvēkus šī slimība neskars, bet ir pietiekami daudz cilvēku, kam tā var būt liktenīga, tas attiecas uz senioriem, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, piemēram, tiem, kas slimo ar onkoloģiskajām, sirds un plaušu slimībām un diabētu. Higiēnas ievērošana, sociāla distancēšanās, palikšana mājās, ja esi slims, ir veidi, kā tu personīgi vari kaut ko mainīt. Mēs esam atbildīgi viens pret otru. Labākais veids, kā palīdzēt sev un citiem, ir rūpēties par savu veselību un ievērot valdības un ārstu ieteikumus. 

 

Higiēnas ievērošana, sociāla distancēšanās, palikšana mājās, ja esi slims, ir veidi, kā tu personīgi vari kaut ko mainīt.

No portāla: Jauns.lv

Saistītie raksti