Kā vecākiem palīdzēt organizēt skolēnu attālinātās mācības. 6 ieteikumi

Tuvojas mācību uzsākšana attālināti - jauna un satraucoša pieredze gan bērniem, gan skolotājiem un arī vecākiem. Kā vecākiem palīdzēt organizēt mācības, tiešraidē skaidroja un uz vecāku jautājumiem atbildēja Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Attālinātās mācīšanās pievienotā vērtība varēt būt vecāku lielāka iesaiste un atbalsts bērnu mācībās

FOTO: Shutterstock.com

Attālinātās mācīšanās pievienotā vērtība varēt būt vecāku lielāka iesaiste un atbalsts bērnu mācībās

Ministre atzīst, ka mazāko klašu un daudzbērnu ģimeņu vecākiem šis būs gana grūts un izaicinošs laiks, tomēr norāda, ka attālinātās mācīšanās pievienotā vērtība varēt būt vecāku lielāka iesaiste un atbalsts bērnu mācībās. 

1. Iekārtojiet skolēnam darba vietu
Lai darbošanās internetā bērniem būtu droša, vecākiem ir jāuzstāda datora iestatījumi, lai bērniem netiek parādīts nepiemērots saturs, neatbilstošas reklāmas. Tāpat ir jāiekārto bērnam ērta darba vieta. Šeit praktiski ieteikumi, kā sagatavot datoru, pie kura strādās bērns.

2. Ievērojiet mācību pauzes
Nevajadzētu bērnu noslogot bez pārtraukuma. Jāatceras, ka bērnam nepieciešams izkustēties - skolotāji var organizēt kopīgās sporta pauzes, lai nodrošinātu bērnu izkustēšanos. Tāpat arī šī ir aktivitāte, kurā var iesaistīties vecāki.

3. Vēdiniet telpas
Ļoti svarīgi nodrošināt veselībai atbilstošu klimatu iekštelpās - vēdināt telpas, sekot līdzi gaisa mitrumam telpās.

4. Sadarbojieties ar skolu un skolotājiem
Ja rodas kādas problēmas vai jautājumi, noteikti vajag sazināties ar skolu un informēt to par atbalsta nepieciešamību, lai rastu labāko risinājumu. Asistentu pakalpojumi arī šajā laikā ir pieejami. Pie visām problēmām vislabāk sazināties ar skolu, taču ir aicinājums arī rēķināties ar skolotāju laiku. Tomēr attālinātajās mācībās jo īpaši svarīga ir vecāku komunikācija ar skolu un skolotāju.

Reklāma
Reklāma

5. Vienoties par ģimenes dienas plānu
Svarīgi ģimenē ir vienoties par ģimenes dienas plāns, lai visi darbi pie datora netiktu plānoti vienlaikus. Ja ģimenē ir vairāki bērni, ģimenē vajadzētu vienoties un izrunāt noteikumus, kad katrs lieto ģimenes resursus un mācās. Tāpat skolotājiem ir aicinājums neplānot daudz uzdevumus, kurus nepieciešams veikt tiešsaistē, bet atvēlēt ilgāku laika posmu uzdevumu veikšanai. 

6. Iesaistieties bērnu mācību procesā
Ministre uzsver, ka šis ir laiks, kad vecākiem vajadzētu vairāk iesaistīties bērna mācību procesā, sekot tam līdzi un atbalstīt savus skolēnus. Mazākajiem skolēniem jāpalīdz lietot interneta rīkus un vietnes, noskaidrot uzdoto un pievērst uzmanību termiņiem. Šis ir labs treniņš pašvadītai mācīšanai. 

Kā rīkoties, ja ģimenē ir vairāki bērni, bet dators tikai viens, lasi šeit.