Viena laba veselības ziņa! Gripas epidēmija beigusies

Latvijā ir beigusies gripas epidēmija, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu.

SPKC trešdien pasludinājis gripas epidēmijas noslēgšanos, ņemot vērā, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringa teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Par šīs gripas sezonas sākumu uzskatāms 30.septembris, bet epidēmija tika izsludināta 11.decembrī.

 

Gripas izplatības intensitāte kopumā šajā sezonā Latvijā vērtējama kā vidēja, savukārt stacionēto pacientu skaits saistībā ar gripas infekciju, īpaši stacionēto skaits ar gripas izraisītu pneimoniju, šajā sezonā ir mazāks nekā iepriekšējās sezonās, norādīja centrā.

 

Virusoloģijas dati liecina, ka Latvijā turpina cirkulēt gan A tipa, gan B tipa gripas vīrusi. Izplatās arī citi elpceļu vīrusi, kas parasti cirkulē rudens un ziemas periodā, tostarp arī rinovīrusi, adenovīrusi, respiratori sincitiālais vīruss, sezonālie koronavīrusi un bokavīrusi.

Reklāma
Reklāma

Atbilstoši SPKC datiem uz 11.martu gripa šajā sezonā bija laupījusi kopumā 14 cilvēku dzīvības. 

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas vienmēr - bērniem vecumā līdz 18 gadiem, pirmās grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

 

Maksimāla gripas intensitāte šajā sezonā reģistrēta 2019.gada pirmspēdējā nedēļā, kad saslimstība sasniedza 310,5 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

 

Atbilstoši SPKC datiem uz 11.martu gripa šajā sezonā bija laupījusi kopumā 14 cilvēku dzīvības. Pacienti bijuši 53 līdz 92 gadus veci, no tiem deviņas sievietes un pieci vīrieši. Visiem pacientiem bija blakus saslimšanas, piemēram, hroniskas sirds, asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, hroniskas nieru un aknu saslimšanas un citas.