Speciālists: Cilvēka papilomas vīrusa infekciju nevar izārstēt, bet no tās var sevi pasargāt

Ir zināmi vairāk nekā 200 cilvēka papilomas vīrusa (CPV) tipi, ar kuriem dzīves laikā var inficēties teju jebkurš. Daļa no šī vīrusa tipiem var izraisīt onkoloģiskas saslimšanas, to skaitā dzemdes kakla vēzi, taču pastāv vakcīna, kas cilvēku var pasargāt. Sīkāk par to, kas ir CPV, ko tas var izraisīt un kā no tā sevi pasargāt, stāsta Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe-ginekoloģe Arta Spridzāne. 

Ik gadu Latvijā diagnosticē ~ 250 jaunus dzemdes kakla vēža gadījumus, un lielākā daļa gadījumu diagnosticēti vēlīnās stadijās

FOTO: Shutterstock.com

Ik gadu Latvijā diagnosticē ~ 250 jaunus dzemdes kakla vēža gadījumus, un lielākā daļa gadījumu diagnosticēti vēlīnās stadijās

CPV – vīruss, ar ko dzīves laikā inficējas astoņi no desmit cilvēkiem
CPV ir bieži sastopams vīruss, kas inficē ādas un gļotādu šūnas. Apmēram astoņi no desmit seksuāli aktīviem cilvēkiem savas dzīves laikā ir saskārušies ar kādu no CPV tipiem. Visbiežāk inficēšanās ar CPV notiek cieša ādas un/vai gļotādu kontakta ceļā - jebkādu dzimumattiecību vai intīmo attiecību laikā.
Vīrusa tipus var iedalīt divās grupās – zema un augsta riska vīrusa tipi. Zema riska CPV tipi neizraisa ļaundabīgas saslimšanas. Lielākoties tie ir kārpu iemesls, piemēram, uz kāju pēdām vai plaukstām vai kondilomu iemesls dzimumorgānu rajonā. Lielākā daļa CPV tipu pieder pie zema riska grupas. Taču augsta riska CPV tipu ilgstoša esamība ādas vai gļotādu šūnās ir saistāma ar atsevišķu onkoloģisku slimību, tai skaitā dzemdes kakla vēža, attīstību. 99% gadījumu dzemdes kakla vēzi izraisa tieši CPV infekcija. Kopumā ir zināmi 13 augsta riska CPV tipi. Lielākā daļa CPV ierosināto vēžu ir saistīti ar CPV 16. un 18. tipu. Sievietēm vīruss var izraisīt tādas onkoloģiskās saslimšanas kā dzemdes kakla, maksts un ārējo dzimumorgānu (vulvas) ļaundabīgos audzējus, vīriešiem – dzimumlocekļa vēzi, abiem dzimumiem – anālā kanāla, taisnās zarnas, mutes dobuma, rīkles, balsenes vēzi. Tā kā šiem vēža veidiem, izņemot dzemdes kakla vēzi, nav pieejamas skrīninga programmas, jāpievērš uzmanība tādiem simptomiem kā nepārejošai niezei, sāpēm, asiņošanai. Šādu simptomu gadījumā noteikti jādodas uz vizīti pie sava ģimenes ārsta.

Lielākoties paša cilvēka imunitāte vīrusu neitralizē, un tas nerada nopietnas veselības problēmas. Tomēr novājinātas imunitātes gadījumā, saskaroties ar agresīvākajiem vīrusa tipiem, laika gaitā var rasties šūnu bojājums, ko saucam par priekšvēža pārmaiņām. Šīs pārmaiņas neārstējot, gadu gaitā ir augsta iespējamība, ka attīstīsies ļaundabīgs audzējs – vēzis. 

CPV infekciju nevar izārstēt
Pašlaik joprojām nav pieejamas zāles, ar kuru palīdzību varētu izārstēt CPV infekciju. Taču no šī vīrusa izraisītām slimībām sevi ir iespējams pasargāt ar vakcīnu. Savukārt, atsaucoties valsts organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga uzaicinājumam un regulāri veicot citoloģiskās uztriepes, CPV izraisītās dzemdes kakla priekšvēža pārmaiņas ir iespējams diagnosticēt laikus un attiecīgi veikt ārstēšanu, lai novērstu dzemdes kakla vēža attīstību. Tā ir sekundārā profilakse.
Realizējot abus profilakses pasākumus, saslimstību ar dzemdes kakla vēzi iespējams samazināt par 94%. Diemžēl Latvijā sievietes samērā kūtri iesaistās profilakses programmās – vakcinēto meiteņu aptvere 2018. gadā bija 55%, savukārt atsaucība valsts organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga uzaicinājumam 2018. gadā bija tikai 43,8%. Tā rezultātā rodas drūma statistika – Latvija ir valsts, kur saslimstība un mirstība no dzemdes kakla vēža ir viena no augstākajām Eiropā. Ik gadu Latvijā diagnosticē ~ 250 jaunus dzemdes kakla vēža gadījumus, un lielākā daļa gadījumu diagnosticēti vēlīnās stadijās. Lai gan dzemdes kakla vēzis ir faktiski novēršama ļaundabīga saslimšana, Latvijā katru mēnesi no šīs saslimšanas mirst aptuveni 10 sievietes. 

Realizējot abus profilakses pasākumus, saslimstību ar dzemdes kakla vēzi iespējams samazināt par 94%. 

Uzskatu, ka arī zēniem pavisam noteikti būtu nepieciešama vakcinācija pret CPV, zinot to, ka CPV ir saistāms ne tikai ar dzemdes kakla ļaundabīgu audzēju attīstību. Vakcinējot zēnus, nākotnē būtu iespējams ievērojami samazināt saslimstību ar anālā kanāla, taisnās zarnas, mutes dobuma, balsenes un rīkles ļaundabīgiem audzējiem, kā arī ar dzemdes kakla vēzi, jo, samazinoties nēsātāju skaitam, attiecīgi samazinās arī inficēšanās iespējamība.
Šobrīd zēnus iespējams vakcinēt par personīgajiem līdzekļiem.

Reklāma
Reklāma

Valsts apmaksāta vakcinācija pret CPV infekciju pieejama meitenēm no 12 līdz 17 gadiem (ieskaitot)
Latvijā ir reģistrēti 3 CPV vakcīnu veidi, kas savā starpā atšķiras galvenokārt ar to, pret kādiem CPV tipiem vakcīna rada imunitāti. No 2010. gada Latvijā valsts imunizācijas kalendārā meitenēm no 12 līdz 17 gadiem (ieskaitot) tika iekļauta divvalentā vakcīna, kas pasargā no diviem CPV tipiem – 16. un 18. Taču no 2020. gada janvāra meiteņu vakcinācijā Latvijā tiek pielietota visefektīvākā – deviņvalentā vakcīna, kas pasargā no deviņiem CPV tipiem.
Kā onkoloģijas ginekoloģe ārstēju un novēroju pacientes, kurām diagnosticēts dzemdes kakla ļaundabīgais audzējs. Slimo gan gados ļoti jaunas sievietes (pat 25 gadu vecumā), gan sievietes cienījamā vecumā. Ārstēšana jebkurā gadījumā ir smaga – tā var būt sarežģīta operācija vai staru terapija kombinācijā ar ķīmijterapiju, kas nenoliedzami rada paliekošas sekas, ar ko turpmāk jāsadzīvo gan fiziski, gan psiholoģiski. Jāsaprot, ka, lai uzveiktu vēzi, ārstēšanai jābūt radikālai. Reizēm, neskatoties uz mediķu komandas un pacientu pūliņiem, vēzis atgriežas, un tad ārstēšanas iespējas ir ļoti ierobežotas. Redzot sekas, ko rada vēža process, redzot pacientu un viņu tuvinieku ciešanas, uzskatu, ka mums kopīgi ir jādara viss iespējamais, lai šādu gadījumu skaitu nākotnē samazinātu. Viens no šādiem soļiem viennozīmīgi ir vakcinēšanās pret CPV infekciju.  Jāatgādina, ka vakcīna pret CPV infekciju ir droša. Visas vakcīnas, tai skaitā pret CPV infekciju, pirms reģistrēšanas un licencēšanas tiek rūpīgi pārbaudītas plašos klīniskos pētījumos, kur tiek pierādīta vakcīnu efektivitāte un drošība.

Taču no 2020. gada janvāra meiteņu vakcinācijā Latvijā tiek pielietota visefektīvākā – deviņvalentā vakcīna, kas pasargā no deviņiem CPV tipiem.

Aicinu vecākus izvēlēties vakcinēt savas meitas, apzinoties to, ka vakcīna samazinās iespēju meitai saslimt ar dzemdes kakla vēzi par 90%, un apzinoties to, ka Latvijā saslimstība ar dzemdes kakla vēzi ir ļoti augsta. Tā kā šie paši vīrusa tipi daļā gadījumu izraisa arī citu lokalizāciju ļaundabīgus audzējus – ārējo dzimumorgānu, starpenes, anālā kanāla, taisnās zarnas, mutes dobuma, balsenes, rīkles ļaundabīgus audzējus, vakcinācija samazinās risku dzīves laikā saslimt arī ar šiem vēža veidiem.