Karantīnas neievērotāji var tikt sodīti ar naudas sodiem un pat apcietinājumu

Pēc ceļojuma uz ārzemēm vēl ieskriet veikalā nopirkt pēdējo griķu paku, vēl pie manikīra, un mazliet šopings, jo veikali tik patīkami tukši... Tā apmēram izskatās dienas plāns daļai cilvēku, kas, neraugoties uz nemitīgajiem aicinājumiem palikt karantīnā 14 dienas un nekontaktēties ne ar vienu, demonstratīvi vai arī aiz nezināšanas pēc turpina dzīvot savu ierasto dzīvi.  

 

FOTO: Shutterstock.com

Bezkaunīgākie pat pēc atgriešanās no ārzemju ceļojuma no infekcijas skartajām zonām atzīstas, ka uzrakstīs zīmi dārziņam, ka bērns nav bijis ārzemēs. Neviens taču nepārbaudīs!
Bet, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotos normālā dzīve, pilnīgi ikvienam ir ļoti ļoti svarīgi ievērot ārkārtas situācijā  noteiktos ierobežojumus. Tas nav indivīda lēmums, kas ir bīstami vai nav bīstami tieši viņam. Tas ir sabiedrības interesēs ierobežot iespējamo saslimušo skaitu. Tāpēc aktuāls ir jautājums, kāds sods pienākas tiem, kuri turpina ignorēt ārkārtējās situācijas drošības noteikumus un neievēro noteiktos ierobežojumus vai aizliegumus. 

Vai vairāki likuma punkti, kas nosaka, ka par šādu rīcību persona var tikt sodīta līdz pat kriminālatbildībai un cietumsodam. 

Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte portālu Mammamuntetiem.lv informēja, ka pašlaik ir uzsākti 26 administratīvā pārkāpuma procesi. "Iedzīvotāji par novērotajiem pārkāpumiem var zvanīt Valsts policijai uz tālruni 110 un par to informēt. Līdz šim mēs reaģējam preventīvi. Pēdējās 3 dienās ir saņemti ap 1000 pieteikumi un veiktas preventīvas pārbaudes. Sodus pašlaik nepiemērojam, jo katrs gadījums vērtējams individuāli.  Mērķis nav sodīt, bet pārtraukt jeb ierobežot šādu rīcību.”

Vienlaikus jāatgādina, ka pārkāpējiem ir iespējams piemērot gan reālus naudas sodus, gan cietumsodu, kā to nosaka Krimināllikums. 

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss
42.pants. Epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšana

Par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu — uzliek naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz septiņsimt euro, juridiskajām personām — no simt četrdesmit līdz divtūkstoš astoņsimt euro.

Reklāma
Reklāma

Epidemioloģiskās drošības pārkāpšana
24.pants. Fizisko un juridisko personu pienākumi un tiesības epidemioloģiskās izmeklēšanas, uzraudzības un kontroles laikā
(1) Fiziskās un juridiskās personas nedrīkst traucēt epidemiologam un Veselības inspekcijas inspektoram veikt epidemioloģisko izmeklēšanu, uzraudzību un kontroli.
(2) Fizisko un juridisko personu pienākums ir sniegt epidemiologam un Veselības inspekcijas inspektoram nepieciešamās ziņas.
(21) Fiziskajām un juridiskajām personām ir pienākums pildīt epidemiologa un pretepidēmijas pasākumus veicošā Veselības inspekcijas inspektora norādījumus, lai novērstu inficēšanās risku citu cilvēku veselībai. Ārstnieciskas manipulācijas fiziskajai personai var veikt ar tās informēto piekrišanu.
(3) Fiziskajām un juridiskajām personām ir tiesības saņemt no epidemioloģiskās izmeklēšanas veicējiem informāciju par epidemioloģiskās izmeklēšanas un novērošanas pamatotību, norisi un rezultātiem.

Krinimālikums
140.pants. Sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšana
Par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi epidēmiju, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Saistītie raksti