COVID - 19 izplatības dēļ grūtnieces vairāk pievēršas mājdzemdībām

Bažās par jaunā koronavīrusa izplatību aizvien vairāk sieviešu apsver iespēju nedzemdēt slimnīcā, atsaucoties uz vecmātēm, dūlām un dzemdību namu darbiniekiem, ar kuriem sazinājušies The Daily Beast  (Amerikāņu ziņu portāls). Bailes no inficēšanās, cilvēku pūļi slimnīcās, kā arī stingrāki apmeklētāju ierobežojumi liek aizvien vairāk sieviešu apsvērt iespēju dzemdēt mājās.

Foto no The Daily Beast.                        Bailes no inficēšanās, cilvēku pūļi slimnīcās, kā arī arvien stingrāki apmeklētāju ierobežojumi liek aizvien vairāk sieviešu apsvērt iespēju dzemdēt mājās.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no The Daily Beast. Bailes no inficēšanās, cilvēku pūļi slimnīcās, kā arī arvien stingrāki apmeklētāju ierobežojumi liek aizvien vairāk sieviešu apsvērt iespēju dzemdēt mājās.

Kāda topošā māmiņa, kura vēlas palikt anonīma, ir pamanījusi, ka pēdējās nedēļas vairāk koncentrējusies uz bailēm par koronavīrusu nevis uz gaidāmo bērniņu un dzemdību plānu. Šonedēļ viņa izlēmusi, ka dzemdības notiks mājās, tāpēc sazvanījusies ar savu vecmāti par dzemdību plāna izmaiņām. ‘’Es jūtu, ka, apsverot mājdzemdības, es ņemu vērā to, ko koronavīruss var nodarīt mūsu sabiedrībai, tāpēc šī izvēle man ļauj justies komfortabli, ka pati kaut nedaudz varu kontrolēt savu situāciju,’’ viņa stāsta. ‘’Tas arī nav vienīgais, par ko jāuztraucas - man ir sajūta, ka resursi kļūst diezgan ierobežoti un daudziem cilvēkiem nepieciešama palīdzība,’’ topošā māmiņa piebilst. ‘’Ja man norit veselīga, zema riska grūtniecība, kāpēc neatdot savu vietu slimnīcā kādam, kuram neklājas tik labi?’’

Vairākas vecmātes un dūlas sacīja, ka ir topošās māmiņas, kuras ir pieteikušās viņu pakalpojumiem jau grūtniecības vidus un beigu posmā, vēloties pāriet uz mājdzemdībām. Dūla Ališa Fišbaina no Kalifornijas Santa Klara apgabala, kur ir vismaz 66 apstiprināti Covid-19 gadījumi, stāsta, ka viņai nesen bijusi kliente, kura grūtniecības pēdējā nedēļā izlēmusi, ka vēlas mājdzemdības. Pudžetas Dzemdību Centrs (Puget Sound Birth Center) ir sācis veidot ārkārtas mājdzemdību komplektus tām grūtniecēm, kuras pēdējā brīdī nolemj par labu mazuļa sagaidīšanai mājās.

Ja man norit veselīga, zema riska grūtniecība, kāpēc neatdot savu vietu slimnīcā kādam, kuram neklājas tik labi?

 

Reklāma
Reklāma

Slimnīcas visā valstī ir sākušas limitēt cilvēku skaitu, kuri drīkst būt klāt dzemdībās, un, skatoties pēc situācijas, aizliedz arī dzemdībās piedalīties ģimenē jau esošajiem bērniem. Šīs pārmaiņas uztrauc Amerikas dūlas, jo bailes par aizliegumu būt klāt savam klientam dzemdību brīdī ir pamatotas. Tas raisa problēmas arī ģimenēm ar maziem ienākumiem, kuri nespēj atļauties atstāt jau ģimenē esošos bērnus kāda aprūpē vai vienkārši vēlas klātesošu ģimenes atbalstu šādā svarīgā brīdī. Šie aizliegumi arī ir viens no iemesliem, kāpēc grūtnieces izlemj par labu mājdzemdībām.

Liela daļa dūlu ir pārgājušas uz tiešsaistes konsultācijām, atceļot klātienes tikšanās ar klientiem. Viņas saka, ka ir jāgatavojas nākotnei, kurā arī dzemdības nāksies pieņemt tiešsaistē.

No portāla The Daily Beast