Āfrikas sajūtas latviešu virtuvē. Kuskuss apēšanai salātos, desertos un siltajos ēdienos

Viegli pagatavojams, apēdams gan desertos, gan kā piedeva siltajiem ēdieniem, viegli piemērojas visām garšas niansēm - tā var teikt par klasisku Āfrikas produktu kuskusu. Latvieši virtuvēs tā vairs nav eksotika, bet arī ne ikdienas produkts.  Vēl to dēvē par pundurmakaroniem, bālo prosu un mākslīgajiem graudiem, jo dabā kuskuss neaug. To gatavo āfrikāņu sievietes pašas.  

Graudiņš ar Ziemeļāfrikas noskaņām

FOTO: Unsplash.com

Graudiņš ar Ziemeļāfrikas noskaņām

Kuskusu gatavo no dažādu graudaugu miltiem, visbiežāk – no kviešiem. Skrotētus un samaltus kviešu graudus samitrina, saveļ sīkās lodītēs, pēc tam, lai atdalītu citu no citas, apkaisa ar sausiem miltiem. Lodītes izsijā, tvaicē un izkaltē. Katras granulas diametrs ir aptuveni viens milimetrs.

Kuskuss cēlies Alžīrijā. Joprojām tas ir iecienīts ēdiens vairākās Āfrikas valstīs, piemēram, Tunisijā, Ēģiptē, Marokā, to bauda arī Spānijā, Francijā, Grieķijā u. c.

Veikalos nopērkamais kuskuss nav jāvāra, tikai jāuzbriedina. Ņemot vērā, ka graudiņi ļoti uzsūc šķidrumu, attiecībai jābūt 1:1. Nevajadzētu pārcensties arī ar daudzumu, jo var izrādīties, ka uzbriedinātā kuskusa apmērs ir krietni lielāks, nekā spējat notiesāt. 

Kuskusam nepieciešamas vien 5 minūtes, un tas būs uzsūcis visu šķidrumu, tāpēc nevajag to pievienot katliņam priekšlaicīgi. Uzvāri ūdeni, noņem katliņu uz mirkli no uguns, iemaisi šķidrumā kuskusu, ļauj 1-2 minūtes pastāvēt, un tad uzliec katliņu atpakaļ uz plīts, virs lēnas uguns. Kuskusu karsē vien 1-2 minūtes, un pēc tam ņem nost.

 

Kuskuss ļoti labi pārņem blakusproduktu un mērču garštas, tātad tā garšu noteikts tas, kāds būs šķidrums, kurā to uzbriedināsiet.

 

Var rīkoties šādi: katliņā uzkarsēt olīveļļu, tajā apcept sīki sagrieztu vienu sīpolu, daiviņu ķiploka, nedaudz paprikas un tējkaroti ķimeņu. Visu apcep apmēram minūti, tad pielej klāt vistas buljonu. Uz 200 gramiem kuskusa ņem apmēram 400 gramus buljona. Kuskusu ielej bļodā, pārlej ar šo garšvielu šķidrumu un ļauj apmēram desmit minūtes uzbriest. Ja pāris reizes kuskusu apmaisīsiet ar dakšiņu, produkts sanāks gaisīgāks.

Reklāma
Reklāma


Mērce kuskusam:  Katliņā izkausē sviestu, iejauc miltus un uz lēnas uguns maisot viegli apbrūnina. Mērcē ierīvē nomizotu ābolu un pievieno sasmalcinātu banānu. Pielej pienu, iejauc karija pulveri un pieber šķipsniņu sāls.


Uzbriedinātu kuskusu pasniedz ar vārītiem vai sautētiem dārzeņiem, dažādi sagatavotām gaļām vai mērcēm. Var pasniegt gan atsevišķi, gan samaisītus kopā.

Svarīgi atcerēties, ka ar garšvielām kuskusa ēdienos nevajag skopoties. Gatavojot desertu, kuskusu var samaisīt ar rozīnēm, riekstiem, žāvētiem augļiem. Marokā un Alžīrijā kā delikatesi pasniedz kuskusu, kam pievienotas mandeles, kanēlis un cukurs. Šo desertu ēd kopā ar pienu. 

 

Sastāvdaļas

Saistītie raksti