Papildināts: Ne visās Latvijas dzemdību nodaļās tētim ir aizliegts piedalīties dzemdībās

Kā Mammamuntetiem.lv uzzināja vairākās Latvijas dzemdību nodaļās – ir vietas, kur gaidāmā bērna tēvam ir atļauts piedalīties dzemdībās.

Ir dzemdību nodaļas, kurās arī šajā situācijā tēviem ir atļauts piedalīties dzemdībās

FOTO: Shutterstock.com

Ir dzemdību nodaļas, kurās arī šajā situācijā tēviem ir atļauts piedalīties dzemdībās

Jau ziņots, ka Rīgas Dzemdību nama krīzes darba grupa koronavīrusa COVID-19 izplatīšanas ierobežošanas nolūkos ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt pacientu apmeklējumus. Tāpat nav atļauts dzemdībās piedalīties pavadošajām personām (tai skaitā dzemdētājas partnerim, dūlai, mātei, draudzenei u.c.). 

 

Mammamuntetiem.lv sazinājās ar vairākām citām dzemdibu nodaļām visā Latvijā. Aptaujātās dzemdību nodaļas atzīst, ka situācija var strauji mainīties, un var tikt ieviesti papildus ierobežojumi. Tāpat vēlams pirms došanās uz dzemdību nodaļu ar to sazināties, lai būtu pārliecība, ka izvēlētās slimnīcas nodaļa ir gatava uzņemt dzemdētāju.

Ogres rajona slimnīcas dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Jūlija Mammāmuntētiem.lv pastāstīja, ka nodaļā tiek ievēroti visi piesardzības pasākumi, kas saistīti ar Covid-19 ierobežošanu, tomēr tēviem vai vienai atbalsta personai dzemdībās ir atļauts piedalīties. Ja paciente pēc dzemdībām uzturas ģimenes palātā, tēvs var palikt nodaļā visu laiku līdz bērna izrakstīšanai. Ja pēc dzemdībām paciente nav ģimenes palātā, tēvam nodaļa ir jāatstāj. Vecākā vecmāte arī norāda, ka topošajām māmiņām tas ir ļoti aktuāls jautājums un dzemdību nodaļa saņem ļoti daudz jautājumu par ģimenes dzemdību iespējām tieši pēdējo dienu laikā.

Siguldas slimnīcas dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Intra Kļaviņa stāsta, ka dzemdībās kopā ar dzemdētāju var piedalīties tikai bērna tēvs, citas atbalsta personas netiek ielaistas (dūlas, mammas, māsas utt.). Pagaidām visas dzemdētājas un jaunās māmiņas atrodas atsevišķās palātās, tāpēc starp pacientiem kontakta nav. Jāņem vērā, ka jaunajiem tēviem nav iespēja doties prom uz mājām vai uz veikalu un pēc tam atgriezties nodaļā. I. Kļaviņa uzsver, ka situācija var strauji mainīties un var tikt ieviestas izmaiņas šajos noteikumos.

Vēlams pirms došanās uz dzemdību nodaļu ar to sazināties, lai būtu pārliecība, ka izvēlētās slimnīcas nodaļa ir gatava uzņemt dzemdētāju.

Reklāma
Reklāma

Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļas vadītāja Dr. Jolanta Bārbale-Mālniece stāsta, ka ģimenes dzemdības ir atļautas, piedaloties tikai bērna tēvam. Pirms tam tēvam ir jāparaksta apliecinājums, ka nav ceļojis un nav bijis kontaktā ar Covid-19 slimnieku. Tāpat – ja bērna tēvs pēc kāda laika pamet nodaļu, tad turpmāk arī uz viņu attieksies apmeklēšanas aizliegums. Apmeklētāji nodaļā netiek ielaisti. Dr. J. Bārbale-Mālniece uzskata, ja tā ir ģimene, tad, visticamāk, ja inficēts būs tēvs, inficēta būs arī māte. Dzemdību nodaļa lūdz pirms došanās uz nodaļu sazināties ar to, lai izvērtētu nodaļas iespējas uzņemt.

Dobeles un apkārtnes slimnīcas vecākā māsa Inta Kaupiņa stāsa, ka dzemdību nodaļa arī ir atļāvusi bērna tēvam piedalīties dzemdībās, bet arī ar konkrētiem noteikumiem - tēvam ir jābūt veselam, jāuzrāda RTG izmeklējums un jāapliecina, ka pēdējā laikā nav ceļojis un nav bijis kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem. Arī šeit no nodaļas tēvi nedrīkst iziet. Īpaši jāizvērtē sava spēja uzturēties nodaļā smēķētājiem. Bērna tēviem ir iespēja saņemt ēdināšanu par maksu.

Rīgas Dzemdību namā un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dzemdību nodaļās nav atļauta atbalsta personas piedalīšanās dzemdībās. Kā Mammāmuntētiem.lv nodkaidroja, arī Liepājas reģionālās slimnīcas, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas, Kuldīgas slimnīcas, Vidzemes slimnīcas un ginekoloģijas un dzemdību nodaļā Balvos dzemdības ar atbalsta personu netiek atļautas un jaundzimušā un jaunās māmiņas apmeklējumi nav atļauti.

Atgādinām, ka Madonas dzemdību nodaļa ir slēgta līdz 29. martam darbinieku trūkuma dēļ.