Pabalsti saglabāsies, darba iespējas mazināsies – kā ārkārtas situācija ietekmēs ģimenes Latvijā

Ģimenes ar bērniem nereti ir neaizsargātākā sabiedrības daļa dažādu krīžu situācijās. Kāda varētu būt esošās situācijas ietekme uz ģimenēm Latvijā, Mammāmuntētiem.lv skaidro Pēteris Strautiņš, Luminor ekonomists.

Eksperts:  “Ekonomiskās aktivitātes kritums 2. ceturksnī būs ļoti dziļš, bet pēc tam tā strauji atjaunosies. Tad gan atjaunosies likvidētās darbavietas, gan radīsies jaunas.”

FOTO: Shutterstock.com

Eksperts: “Ekonomiskās aktivitātes kritums 2. ceturksnī būs ļoti dziļš, bet pēc tam tā strauji atjaunosies. Tad gan atjaunosies likvidētās darbavietas, gan radīsies jaunas.”

“Noteikti ģimenēm ar bērniem nav jāsatraucas, ka valstij varētu nepietikt naudas dažādu pabalstu izmaksāšanai,” tā norāda Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš. Viņš stāsta, ka gan darba nespējas, maternitātes un paternitātes, bērna kopšanas un bezdarbnieka pabalstu izmaksa nevarētu tikt aizkavēta vai samazināta. Ekonomists spriež, ka šādās situācijās tieši otrādi – parasti valstis spriež, piemēram, par bezdarbnieka pabalsta ilguma palielināšanu.

P. Strautiņš: “Noteikti ģimenēm ar bērniem nav jāsatraucas, ka valstij varētu nepietikt naudas dažādu pabalstu izmaksāšanai.” 

Ja citu ekonomisko krīžu laikā daudzi latvieši meklēja darba iespējas ārvalstīs, tad tagad tas nav variants, jo robežas gluži vienkārši ir slēgtas. Jaunas darba vietas tik drīz neradīsies ne Latvijā, ne Eiropā. “Šādās situācijās parasti tiek izstrādāta valsts atbalsta politika uzņēmumiem, lai tie varētu turpināt darbu un tik daudz neciestu darbinieki un viņu ģimenes,” skaidro eksperts. Viņš arī atgādina ministru prezidenta K. Kariņa apliecināto gatavību palīdzēt uzņēmējiem viena miljarda eiro apjomā. 

Lasi arī: Par darbinieku un darba devēju attiecībām ārkārtējās situācijas laikā

P. Strautiņš norāda, ka valstij arī nevajadzētu būt problēmām saņemt aizdevumu, ja tāds nepieciešams. “Eiropā tiek īstenoti radikāli pasākumi uzņēmēju atbalstam, piemēram, Dānijā ir lemts par to, ka valsts maksās 75% no algām privātajā sektorā strādājošajiem, kuru darbs tiek apdraudēts koronvīrusa dēļ,” stāsta ekonomists.

Reklāma
Reklāma

"Sagaidu, ka ekonomiskās aktivitātes kritums 2. ceturksnī būs ļoti dziļš, bet pēc tam tā strauji atjaunosies. Tad gan atjaunosies likvidētās darbavietas, gan radīsies jaunas.”

Kā norāda eksperts, šī situācija, kas tagad ir radusies, ir izņēmums un visiem ir vienkārši jānogaida, kas sekos tālāk: “Protams, labāk šo situāciju pārdzīvot būs tiem, kam ir kādi uzkrājumi. Ir jānogaida, jo šī situācija noteikti kaut kad beigsies. Ķīnas piemērs rāda, ka tur situācija jau stabilizējas, ekonomika lēnām sāk atkopties un uzņēmumi atjauno savu darbību. Ir paredzams, ka tas notiks arī Eiropā un pie mums. Sagaidu, ka ekonomiskās aktivitātes kritums 2. ceturksnī būs ļoti dziļš, bet pēc tam tā strauji atjaunosies. Tad gan atjaunosies likvidētās darbavietas, gan radīsies jaunas.”