Pavasara darbi dārzā: kā augsni sagatavot sezonai

Ja zeme uzrakta jau rudenī, vari ķerties pie nākamā soļa, bet, ja zemi gatavosi tagad, ar kociņiem nospraud iecerēto vietu un apvelc ar auklu, lai neaizraktos šķībi.

Ja zeme ir liesa, tai jāuzber kūdras substrāts, komposts vai satrūdējuši kūtsmēsli.

FOTO: Shutterstock.com

Ja zeme ir liesa, tai jāuzber kūdras substrāts, komposts vai satrūdējuši kūtsmēsli.

Rakšanas darbi. Roc zemi lāpstas dziļumā un apvel otrādi. Ērtāk rakt, kāpjoties atpakaļ, nevis ejot uz priekšu. Dur lāpstu zemē tuvu pie iepriekš raktā, lai starp izceltās zemes gabaliem nepaliek neaiztikta zeme; tas būtu paviršs darbs. Ja šogad sāksi iekopt dobes velēnā, tā vispirms jānoņem un, ja nav vajadzības ielabot zālienu kādā citā vietā, jāliek kompostā, pa priekšu izkratot zemi, cik vien iespējams. Šis būs smags darbs, tāpēc ņem palīgā vīrus.

Nezāles prom! Ar grābekli pārstaigā rakumus, izcilājot zemi, nolīdzinot to un izlasot daudzgadīgo nezāļu saknes.

Bagātini augsni. Ja zeme ir liesa, tai jāuzber kūdras substrāts, komposts vai satrūdējuši kūtsmēsli. Tad jāierok ar lāpstu, vēlreiz apgriežot zemes kārtu tā, lai labums būtu ierakts. Virspusē atstāti mēsli var sacietēt gabalos un traucēt sēt vai stādīt. Ja nelietosi mēslus, izvēlies universālos minerālmēslus tādā daudzumā, kā ieteikts uz iepakojuma.

Piepucē. Ja zeme veido dārza skatāmo daļu un robežojas ar zālienu, ar lāpstu atdur malas, izravē tās un starp zālienu un dobi izveido nelielu (apmēram 15 cm dziļu) grāvīti. Tā aizkavēsi zāles ieaugšanu dobē. Vari ierakt arī kādu no veikalos nopērkamajiem dobju apmaļu materiāliem, ko vēlams ierakt tā, lai nevar redzēt. Vēlreiz nolīdzini sagatavoto zemi.

Reklāma
Reklāma

 

Avots:  Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"