Šuplinska: ja pirmā attālinātā mācīšanās nedēļa nebūs sekmīga, pagarināsim pavasara brīvlaiku un mācību gadu

Ja pirmajā attālinātās mācīšanās nedēļā tiks konstatēts, ka pedagogi nevar nodrošināt kontaktu ar skolēnu, valda neziņa un skolēnus pārslogo ar mājasdarbiem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sludinās brīvlaiku un pagarinās mācību gadu, šodien videokonferencē par attālināto mācīšanos sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Foto: shutterstock

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: shutterstock

Sakarā ar izsludināto ārkārtējo situāciju no piektdienas līdz 14.aprīlim mācībām Latvijas skolās un augstskolās jānotiek attālinātā formā. Aģentūras LETA vērojumi gan liecina, ka šodien lielākajā daļā mācību iestāžu attālinātās mācības vēl nav sākušas, jo valda gana liela neziņa, kā tās nodrošināt, attiecīgi realitātē skolēniem priekšlaicīgi ir sācies brīvlaiks. Tomēr, lai mācības varētu atsākt pēc brīvlaika, skolas apzina savu audzēkņu tehniskās iespējas.

Ministre uzsvēra, ka skolotājiem un skolu direktoriem intensīvi jānodarbojas ar skaidrošanas darbu. Šodien ministrija solīja publicēt vadlīnijas attālinātām mācībām, bet par mācību saturu informācija gaidāma jaunnedēļ.

Ministre skaidroja, ka nākamnedēļ 12.klasēm notiek svešvalodu eksāmeni un, lai kārtotu šo centralizēto eksāmenu, skolēniem izglītības iestādē būs jāiesniedz speciāls apliecinājums. Šuplinska uzsvēra, ka konsultācijām jānotiek attālināti.

Ministrija šobrīd apzina rīkus saziņai, mācību satura izklāsta un atgriezeniskās saites nodrošināšanai. Visa informācija būs publiski pieejama un jau šodien IZM solīja publicēt apkopojumu par to, kādi rīki ir skolās, bet jaunnedēļ apkopos to, kāda ir šo rīku pieejamība skolēniem.

Šuplinska informēja, ka šobrīd zināmas astoņas skolas, kas neizmanto elektronisko žurnālu. IZM pašlaik sazinās ar šīm skolām. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka esot vairāki platformu turētāji, kas izteikuši gatavību bez maksas šīs skolas nodrošināt ar elektronisko sistēmu, kā arī vairāki IT uzņēmumi izteikuši gatavību nodrošināt bezmaksas papildinājumus.

 

Izglītības ministre norādīja, ka tad, kad IZM zinās skolēnu skaitu, kas ir izslēgti no attālinātā mācību procesa, tiks risināts jautājums par to, kā palīdzēt skolēniem vismaz uz šo ārkārtējās situācijas brīdi.

Šuplinska solīja, ka IZM stingri sekos līdzi bērnu kavējumiem un tiks izstrādāta instrukcija par to, kā bērns dod ziņu, ka noteiktā dienā ir mājās un atrodas pie noteiktas elektroniskas ierīces, turklāt ir rīcībspējīgs.

Vecāku pienākums ir informēt skolotāju, ja bērns neatrodas attālinātā mācību režīmā. Ja divu dienu laikā skolai nebūs informācijas, tikšot iesaistīts sociālais dienests, bet par to sīkāka informācija vēl sekos.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktors Juris Zīvarts akcentēja, ka par informācijas slēpšanu un nenodošanu par to, ja vecāki vai bērns bijuši Covid-19 skartajās teritorijās vai saskarsmē ar inficētu personu, ir paredzēta atbildība, tāpēc vecākiem jābūt īpaši atbildīgiem un jāsniedz objektīvu informāciju.

Reklāma
Reklāma

Ministre uzsvēra, ka ārkārtējā situācijā pedagogu darba samaksa tiek saglabāta un arī projektos nodarbināto atalgojums nemainīsies.

Mācības šobrīd turpinās speciālajās skolās, ievērojot visas prasības un iesniedzot vecāku apliecinājumu. Savukārt pieaugušo apmācības notiek attālināti.

Runājot par darba vidē balstītām mācībām, ministre stāstīja, ka tās tiek novirzītas uzņēmumos un tās notiek atkarībā no tā, ko uzņēmums izlemj - nodrošināt tās klātienē vai, ja profesija atļauj, attālināti. Praksei var arī būt izmaiņas grafikā un tās var tikt pārceltas uz vēlāku laiku.

Praksi var organizēt mazākās grupās un, iespējams, organizēt praktiskās mācības maiņās, bet ir jābūt apliecinājumam, ka nav bijuši Covid-19 skartajās valstīs un nav bijuši saskarē ar sasirgušajiem.

Jau ziņots, ka piektdien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim, ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

Lai apmeklētu pirmsskolas izglītības iestādi, vecākiem šodien ir jāiesniedz pirmsskolas izglītības iestādē rakstisks apliecinājums, ka bērns un ģimene nav apmeklējuši Covid-19 skartās valstis vai teritorijas, nav bijuši kontaktā ar Covid-19 saslimušajiem vai kontaktpersonām un vecākiem nav iespēju citādi nodrošināt bērna pieskatīšanu. Tāpat tiks pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās citās izglītības iestādēs, no šodienas nodrošinot mācības attālināti, izņemot centralizēto valsts pārbaudījumu norisi.

Pārtraukta tiks visu kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesu norise, piemēram, treniņu, sacensību un mēģinājumu norise. Ar šodienu atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi, sapulces, gājieni un piketi, kuros piedalītos vairāk nekā 200 cilvēki.

No portāla http://jauns.lv