Kaimiņš ar COVID - 19 neievēro karantīnu. Kam par to jāziņo?

"Zinu, ka viens no apstiprinātajiem koronavīrusa gadījumiem ir mūsu pilsētā. Kamēr slimais ģimenes loceklis ir mājas karantīnā, citi mierīgi dodas uz darbu un apmeklē veikalus. Vai līdzcilvēkiem, kas šo situāciju zina, kaut kur par to būtu jāziņo?" šādu jautājumu saņēmām no kādas mūsu lasītājas. 

Visām kontaktpersonām ir jāatrodas mājās, viņiem jāievēro karantīnas noteikumi, nedrīkst iet uz darbu un apmeklēt publiskās iestādes.

FOTO: Shutterstock.com

Visām kontaktpersonām ir jāatrodas mājās, viņiem jāievēro karantīnas noteikumi, nedrīkst iet uz darbu un apmeklēt publiskās iestādes.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs skaidro, kāda ir COVID - 19 slimnieku uzraudzība.

Ja ir apstiprināts COVID - 19 saslimšanas gadījums, ar slimnieku uzreiz sazinās epidemiologs, kas veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kāds ir iespējamais inficēšanās ceļš, un kuri cilvēki ar viņu ir kontaktējušies 2 dienas pirms saslimšanas un slimošanas laikā.

Apzinot kontaktpersonu loku, ar viņiem arī tiek uzturēta saziņa, lai monitorētu, vai viņiem neparādās saslimšanas pazīmes. Visām kontaktpersonām ir jāatrodas mājās, viņiem jāievēro karantīnas noteikumi, nedrīkst iet uz darbu un apmeklēt publiskās iestādes. Ikdienas uzraudzību saslimušajam un viņas kontaktpersonām nodrošina ģimenes ārsts, kas regulāri sazinās ar visiem, lai noskaidrotu, kā klājas pacientam. Epidemiologs kontaktējas arī darba kolēģiem un pārējiem cilvēkiem, ar ko ir bijis kontakts.

Reklāma
Reklāma

Ja darba devējs vai līdzcilvēki redz, ka cilvēks, kuram būtu jāatrodas karantīnā, dodas uz darbu, par to var ziņot epidemiologiem un, iespējams, ka ir vērts sazināties arī ar policiju.
 

Lasi arī: Karantīna: Kā tā izpaužas, ko drīkst un nedrīkst mājās iesprostotie