Laiks paplašināt mazuļa ēdienkarti: uztura speciālistes ieteikumi

Piebarošana un jaunu garšu atklāšana ir nozīmīgs brīdis ikviena mazuļa attīstībā. Arī vecāki šo mirkli visbiežāk gaida ar satraukumu – reizē pozitīvu un reizē pārdomu pilnu – kā neapjukt, kā izvēlēties labāko, kas mazajam garšos, no kā izvairīties? Bērnu bioloģiskās pārtikas zīmola “Rūdolfs” uztura speciāliste un fizioloģe Baiba Grīnberga dalās pāris vērtīgos ēdienkartes izveidošanas ieteikumos un izskaidro piebarošanas perioda svarīgākos pieturpunktus.

Izvēloties piemērotākos produktus savam mazulim, īpaša uzmanība ir jāpievērš produktu kvalitātei

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izvēloties piemērotākos produktus savam mazulim, īpaša uzmanība ir jāpievērš produktu kvalitātei

Vispirms pats svarīgākais ir apzināties, cik būtisku lomu mūsu ikdienā veido uzturs. Lai piebarošanas laikā nodrošinātu mazulim maksimāli labāko pārtiku, jāpievērš rūpīga uzmanība produktu kvalitātei un sastāvam. Baiba Grīnberga rekomendē uzturā lietot dzīvesvietai atbilstošā ģeogrāfiskā reģiona augļus un dārzeņus, kā arī izvēlēties bioloģisku pārtiku. Tādējādi mazulis saņems vairāk vērtīgu uzturvielu, vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu, kas stiprina organismu. 

Kad mazulis ir gatavs piebarošanai?
Uztura speciāliste apliecina, ka katra bērnu augšana un attīstība noris dažādi un individuāli, tāpēc atšķiras arī laiks, kad katrs mazulis ir gatavs pirmajām papildu maltītēm – ne tikai mammas pienam vai piena maisījumam. “Tā ir katras māmiņas atbildība novērtēt brīdi, kad mazulis ir gatavs līdzās mātes pienam uzsākt cita veida ēdiena lietošanu uzturā. Ja mazulis ir dzīvespriecīgs, vesels, ar labu ēstgribu, un aktīvi izrāda interesi par to, ko ēd mamma, tas var liecināt par to, ka viņš ir gatavs pagaršot arī kaut ko jaunu jau pirms sešu mēnešu sasniegšanas, taču vēlams ne ātrāk par četriem mēnešiem,” stāsta B. Grīnberga. Jebkādu jautājumu gadījumā viņa iesaka sazināties ar savu ģimenes ārstu, pediatru vai bērnu uztura speciālistu.

Lai pārbaudītu, vai mazulim nav alerģiskas reakcijas, uzsākot piebarošanu ieteicams izvēlēties biezenīšus, kuros ir tikai viena sastāvdaļa

“Rūdolfs” produktu klāsts nodrošina mazulim pilnu ēdienkarti sākot jau no četru mēnešu vecuma – tie ir bioloģiski dažādu augļu un dārzeņu biezeņi, putras, deserti, biezeņi ar gaļu un biezsulas. Jāizceļ, ka “Rūdolfs” ir vienīgie bērnu pārtikas ražotāji Latvijā, kas piedāvā zīdaiņu pārtiku no BIO lauksaimniecības izejvielām, kas turklāt atbilst bērnu pārtikas nekaitīguma prasībām. Tā ir kvalitatīva, ekoloģiski tīra, pilnvērtīga pārtika ar augstu uzturvērtību un bez mākslīgām piedevām, kas piemērota pirmo garšu baudīšanai jau no četriem un sešiem mēnešiem (atkarībā no produkta).

Lai pārbaudītu, vai mazulim nav alerģiskas reakcijas, uzsākot piebarošanu ieteicams izvēlēties biezenīšus, kuros ir tikai viena sastāvdaļa, un pēc tam tos pakāpeniski kombinēt ar citām sastāvdaļām. “Pirmajos piebarošanas soļos ieteicams izvēlēties augļu vai dārzeņu biezeņus un putras bez piedevām – ābols, ķirbis, bumbieris, kartupelis, ziedkāposts, pilngraudu auzu pārslu putra, rīsu biezputra. No septiņu mēnešu vecuma mazulītim var sākt piedāvāt augļu un dārzeņu biezeņus ar piedevām, piemēram, dārzeņu biezenīšus ar gaļu un rīsiem, makaroniem vai griķiem, savukārt desertā piemēroti būs augļu un ogu biezenīši ar cepumiem, biezpienu, saldo krējumu vai jogurtu,” skaidro B. Grīnberga. “Rūdolfs” sortimentā ir atrodami arī produkti bez glutēna un bez laktozes, kas var īpaši noderēt, ja bērnam ir ārsta konstatēti uztura jeb diētas ierobežojumi, papildina speciāliste.

Kā top “Rūdolfs” produkcija
Izvēloties piemērotākos produktus savam mazulim, īpaša uzmanība ir jāpievērš produktu kvalitātei. Piemēram, “Rūdolfs” ražošanas procesā tiek veiktas regulāras kvalitātes kontroles pārbaudes gan Latvijas, gan ārvalstu akreditētās laboratorijās, lai pārliecinātos par produktu drošību un atbilstību zīdaiņu pārtikas nekaitīguma prasībām, kas regulē dažādu vielu pieļaujamo koncentrāciju. Produktu kontrole sākas jau no izejvielu piegādātāja izvēles un turpinās līdz pat gatavam produktam (skat. attēlā). Turklāt “Rūdolfs” produkti ir ražoti uzņēmumā, kas sertificēts atbilstoši starptautiskās kvalitātes sistēmas BRC (British Retail Consortium) prasībām, saņemot augstāko A+ novērtējumu. 

“Rūdolfs” ražošanas kvalitātes process

Izvēloties BIO produktus, svarīgi ir pievērst uzmanību arī produkta marķējumam, lai pārliecinātos par 100% bioloģisku sastāvu. Uz produkta etiķetes ir jābūt norādītai bioloģiski sertificēta produkta atpazīšanas zīmei – zaļajam karodziņam. Ja redzi zaļo karodziņu, tad zini, ka sastāvā esošie lauksaimniecības produkti tiek audzēti un ražoti saskaņā ar dabiskajiem augu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot sintētiskos minerālmēslus, pesticīdus un antibiotikas. 

Uzzini vairāk: www.latekofood.lv
Seko: facebook.com/latekofood; instagram.com/rudolfsorganic