Infektoloģe: Latvijā būs jauni "Covid-19" gadījumi, bet nevajag krist panikā

Latvijā būs vēl jauni saslimšanas gadījumi ar "Covid-19" vīrusu, tomēr iedzīvotājiem nevajadzētu krist panikā un maldīgi veidot, piemēram, pārtikas uzkrājumus, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Angelika Krūmiņa.

 

Lielākā bīstamība saistībā ar jauno vīrusu ir vecākās paaudzes cilvēkiem, kamēr gados jaunākie, īpaši, bērni, to izslimo viegli.

FOTO: Shutterstock.com

Lielākā bīstamība saistībā ar jauno vīrusu ir vecākās paaudzes cilvēkiem, kamēr gados jaunākie, īpaši, bērni, to izslimo viegli.

Speciāliste atzina, ka ir grūti prognozēt, cik kopumā Latvijā būs saslimušo, tomēr, viņasprāt, to nebūs "tūkstošos" vai "n-tajos simtos". Viņa arī uzsvēra, ka valsts operatīvie dienesti strādā ļoti labi.

"Nevajag liekas panikas, izbīļus, bet rīkoties droši, saprātīgi, balstoties uz informāciju," sacīja Krūmiņa.

Viņa atgādināja, ka patlaban Ķīnā, salīdzinot ar janvāri, jauni saslimšanas gadījumi vairs nav "ar tādu izrāvienu". Vienlaikus, ņemot vērā notiekošo Itālijā, situācija nav tik stabila kā gribētos, un jāņem vērā, ka Eiropā vēl būs daudz saslimšanas gadījumu, teica speciāliste.

Viņa arī skaidroja, ka vīrusu dabā ir savstarpēji konkurēt. Tuvojoties siltiem laikapstākļiem, vairāk parādīsies zarnu grupas vīrusi un infekcijas, līdz ar to varētu domāt, ka situācija varētu "laboties mums par labu". Viņa gan prognozēja, ka tas varētu notikt uz vasaras pusi.

Kā vienu no riskiem esošajai situācijai infektoloģe minēja iedzīvotāju vēlmi joprojām ceļot. Arī viņa aicināja ļoti rūpīgi vērtēt, vai šajā brīdī konkrētais ceļojums ir nepieciešams.

Tāpat speciāliste atgādināja, ka lielākā bīstamība saistībā ar jauno vīrusu ir vecākās paaudzes cilvēkiem, kamēr gados jaunākie, īpaši, bērni, to izslimo viegli.

Reklāma
Reklāma

Kā vēstīts, Latvijā līdz šim sešiem cilvēkiem apstiprināta saslimšana ar "Covid-19", no tiem pēdējie pieci sestdien, 7.martā, atgriezušies no Itālijas ar vienu reisu - "airBaltic" reisu "BT-630" no Milānas, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

 

No portāla Jauns.lv