Kāpēc pūšas vēders? Diētas ārstes skaidrojums

Izrādās, ne mazums ir to, kas atsakās no dārzeņiem, jo pūšas vēders. Ārsti skaidro, kāpēc rodas šādas gremošanas problēmas, un kā no tām izvairīties.

Ja ir tendence uz meteorismu, pilnīgi noteikti jāsamazina tauku un cukura daudzums uzturā, vienlaikus palielinot balastvielu apjomu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir tendence uz meteorismu, pilnīgi noteikti jāsamazina tauku un cukura daudzums uzturā, vienlaikus palielinot balastvielu apjomu.

Man nepatīk pirktais kastīšēdiens, tādēļ savu kārbu no rītiem uzpildu pati. Parasti ar salātiem vai vienkārši satīrītiem dārzeņiem. Skaidrs, ka šāda barošanās apsmiekla vērta šķiet vīriešu kārtas kolēģiem, pavīpsnā arī vecāka gadagājuma kundzes, taču nebiju gaidījusi, ka glītos degunteļus nicīgi saviebs jaunas sievietes, kam veselīga uztura princips „dārzeņi un augļi” nevar būt svešs. „Fui,” nosaka kolēģe Beāte, „pēc redīsiem un kāpostiem smird mute. Un tad vēl tas vēders!” „Kas vainas vēderam?” nespēju saprast. „Man riebjas, jo tas uzpūšas. Tas ir tik neglīti!”

 

Diagnoze vai kaprīze

Vai tiešām uzpūties vēders ir kaut kas tik letāls, kā dēļ ir jēga atteikties no teju vai paša veselīgākā – dārzeņiem? „Ir cilvēki, kas tiešām nevar ēst pākšaugus – pupas un zirņus, jo vēdera uzpūšanās jeb meteorisms tiem ir pārāk izteikts. Jāņem vērā arī individuālā jutība pret sāpēm. Viens pupas un ērkšķogas ēd ar visām miziņām, cits nemūžam, jo citādi, kā smejies, „ies pa gaisu”. Apzarnī ir pietiekami daudz nervu, un, kad zarnas ir uzpūtušās, tas var būt sāpīgi. Tādēļ ne vienmēr aizbildinājumus var uzskatīt par iedomām. Taču, ja mokošu sāpju nav, tad ir pavisam cita lieta. Jautājums gan par to, cik katra sieviete ir ar mieru izjust sevi drusku piepūtušos,” skaidro diētas ārste Lolita Neimane.

 

Savukārt gastoeneteroloģe Alda Holsta domā, ka vairumā gadījumu, atsakoties no dārzeņiem vēdera pūšanās dēļ, ir mūsu pieņēmums vai aizbildinājums nekā nedarīšanai, kas var draudēt ar veselības traucējumiem: spēju reaģēt uz infekcijām un vīrusiem, uz slikto pusi mainītu zarnu mikrofloru.

 

Normāli zarnu traktā uzkrājas aptuveni 200 ml gāzu. Un, ja arī ciet no uzpūšanās, gāzu tavā vēderā nebūt nav vairāk!

 

Kas rada gāzes?

Protams, ir produkti un norises, kas rada gāzes, un no tā nevar izvairīties. Pirmkārt, tās veido gaiss, ko norij ēdot – jo ātrāk un steidzīgāk samet barību vēderā, jo vairāk gaisa sarijies. Otrkārt, gāzes zarnu traktā veidojas barības šķelšanas un gremošanas procesā. Visi augļi un dārzeņi sastāv no šķiedrvielām – ūdenī šķīstošajām un nešķīstošajām. Pirmajām, pārstrādājoties zarnu traktā, veidojas gāzes. Normāli zarnu traktā uzkrājas aptuveni 200 ml gāzu. Un, ja arī ciet no uzpūšanās, gāzu tavā vēderā nebūt nav vairāk! Diskomfortu rada nevis to daudzums, bet gan paša trakta jutīgums. Tādēļ gāzu un pārstrādājamā ēdiena masa rada hiperreakciju, kas izpaužas kā spazmas.

 

Jākošļā pat sula

Ne vienmēr, protams, vainojamas zarnas. Mēs ne tikai dažādi reaģējam uz atsevišķiem pārtikas produktiem, kas īsti nav ietekmējams, bet arī dažādi ēdam, un tas gan ir iespaidojams. Ja ierasts ēst steigā, kārtīgi nesakošļājot barību, noteikti būs problēmas. Turklāt īpaši rūpīgi jāsakošļā ogļhidrāti, kurus parasti uzskata par lielākajiem vaininiekiem vēdera uzpūšanā. „Rudenī – ābolu, bumbieru un plūmju laikā – teju visi staigājām ar uzpūstiem vēderiem. Augļi jārij tikai tad, kad tie mutē sastrādāti mīkstā putriņā. Siekalas satur speciālu fermentu amilāzi, kas šķeļ cieti. Tādēļ cieti saturošie produkti īpaši cītīgi jākošļā. Ne velti mēdz teikt, ka arī sula ir jākošļā, vispirms katru malku apmīļojot mutē,” stāsta Lolita Neimane.

 

Ir ļoti nepareizi dārzeņus un augļus aizstāt ar mazas, glītas pudelītes iztukšošanu. Jo tieši tie uztur veselīgu mikrofloras līmeni.

 

Reklāma
Reklāma

Viņa arī iesaka, ja meteorisms patiesi ir izteikts, daļu no dārzeņiem var ēst sautētā veidā; tad dārzeņi kuņģī un zarnu traktā uzvedīsies citādi un vēders pūtīsies daudz mazāk.

 

Lolitai ir vēl kāds padoms, lai tu varētu drošāk un vairāk ēst veselīgus produktus, nebaidoties no uzpūšanās: „Mūsu gremošanas sistēma izveidota tā, ka norīšanai jāpietiek ar siekalām. Parasti saku, ka, uzdzerot katram kumosam, tu darbini sevi kā tādu klozetpodu – kaut ko ieliec, nolaid ūdeni un aizskalo. Kad tad īsti dzert? Ja gribi notievēt, dzer pirms ēšanas, savukārt, ja tāda mērķa nav, nav arī jēgas pirms pusdienām piegāzt sevi ar šķidrumu – tādā gadījumā vispareizākais ir dzert starp ēdienreizēm. Ēšanas laikā – nekad!”

 

Palīdzēs līdzeklis no reklāmas?

Kādēļ gan mocīties ar burkāniem, ja var smuki ēst, ko grib, bet vēdera darbības uzlabošanai izdzert kādu no izreklamētajiem probiotiķiem. „Ne jau tikai reklāmās redzamie produkti regulē norises vēderā. Jebkurš skābpiena produkts ar probiotiskām baktērijām – jogurts, kefīrs, rūgušpiens – labi derēs disbakteriozes gadījumā, kad zarnu traktā akūti trūkst labo baktēriju,” tā Lolita Neimane. Taču tieši šķiedrvielas palīdz uzturēt zarnu baktērijas normālā stāvoklī, veicinot labo baktēriju augšanu un izplatīšanos, uzskata gastroenetroloģe: „Ir ļoti nepareizi dārzeņus un augļus aizstāt ar mazas, glītas pudelītes iztukšošanu. Jo tieši tie uztur veselīgu mikrofloras līmeni. Lakto un bifido balktērijas var palīdzēt disbakteriozes gadījumos, taču šī diagnoze nemaz nav tik bieži sastopama.”

 

Lai ārstētu vēdera pūšanos, uzturā jāizvēlas šķiedrvielām bagāti produkti, jo tie stimulē zarnu traktu un palīdz izvadīt gāzes, proti, vecie, labie dārzeņi (vārīti, tvaicēti, grilēti vai sutināti) un augļi, kā arī graudu izstrādājumi un klijas.

 

Ēdnīcas fenomens

Vairākas paziņas man sūdzējušās, ka no pašu sagatavotiem dārzeņiem vēders pūšas daudz mazāk nekā tad, ja kas līdzīgs notiesāts sabiedriskās ēdināšanas iestādē. „Tas varētu būt saistīts ar eļļu – tās daudzumu un kvalitāti. Mājās gatavotam ēdienam tomēr izvēlamies piemērotāku un augstvērtīgāku. Ja ir tendence uz meteorismu, pilnīgi noteikti jāsamazina tauku un cukura daudzums uzturā, vienlaikus palielinot balastvielu apjomu. Arī skābpiena baktērijas (probiotiķi) daudz labāk iedzīvojas zarnās, ja tiek uzņemtas kopā ar prebiotiķiem – balastvielām. Tās bagātīgi ir dārzeņos, klijās, graudos. Tādēļ īpaši veiksmīgs ir salikums, piemēram, auzas kopā ar jogurtu,” iesaka diētas ārste.

 

Diēta pret vēdera pūšanos

Paradoksāli, bet, lai ārstētu vēdera pūšanos, uzturā jāizvēlas šķiedrvielām bagāti produkti, jo tie stimulē zarnu traktu un palīdz izvadīt gāzes, proti, vecie, labie dārzeņi (vārīti, tvaicēti, grilēti vai sutināti) un augļi, kā arī graudu izstrādājumi un klijas. Taču iesākumā pati labākā izvēle būs rīsi. Samazini piena daudzumu, toties vairāk lieto kefīru un jogurtu bez piedevām. Stipra tēja, kafija un šokolāde kairina kuņģa – zarnu traktu, tādēļ ar tām piebremzē. Saki: „Nē!” arī gāzētiem, saldinātiem dzērieniem. Un izmēģini vieglu pastaigu ātrā solī tūlīt pēc ēšanas.

 

Bet, ja sāpīga vēdera pūšanās, meteorisms un arī aizcietējumi tevi pamatīgi nomoka, ir vērts apmeklēt speciālistu. Ir pietiekami daudz iemeslu, kas to var radīt: piena, graudu produktu nepanesība, alerģijas uz pārtikas produktiem, nealerģiskā hipersensivitāte pret kādām vielām, piemēram, krāsvielām, saldinātājiem. Kad īstā problēmas sakne būs atrasta, nebūs visas nebūšanas jāuzveļ uz nevainīga bumbiera vai redīsa pleciem.

Saistītie raksti