Kā no konfekšu, cigāra vai konjaka kastes pagatavot bērniem ģitāru. Tēta fotopamācība

Divu bērnu tētis Ivars ar portāla Mammāmuntētiem.lv lasītājiem dalās savā pieredzē – kā no metāla kārbas pagatavot oriģinālu ģitāru, kas lieliski skan!

Mazliet zināšanu, mazliet meistarības un – gatavs!

FOTO: no personīgā arhīva

Mazliet zināšanu, mazliet meistarības un – gatavs!

Cigāru kastes ģitāra ir vienkāršs instruments, kura korpuss tradicionāli tiek izgatavots no tukšas cigāru kastes. Instruments ir radies 19. gadsimta beigās ASV un lielā mērā sekmēja blūza attīstību. Savas vienkāršās uzbūves un lēto materiālu dēļ, cigāru kastes ģitāra bija pieejama muzicēt gribošiem ļaudīm, kuri nevarēja atļauties īstus instrumentus. Sava īpatnējā skanējuma dēļ cigāru kastes ģitāra joprojām tiek izmantota rokmūzikā un kinofilmu muzikālajā pavadījumā. 21. gadsimta sākumā cigāru kastes ģitāru izgatavošana ir kļuvusi par izplatītu hobiju. Ģitāras korpusa izgatavošanai ir pieļaujams izmantot ne vien koka kasti, bet jebko, kas attālināti atgādina stīgu instrumenta korpusu, piemēram, pannas, kannas, cepumu kārbas vai kaut ko līdzīgu. Es vēlējos izgatavot šādu instrumentu un ar lepnumu varu paziņot – man izdevās! Bērni bija stāvā sajūsmā.

Pēc dzīvokļa remonta uz mana balkona joprojām mētājas vecas koka durvis un vairāki dēļi. Atbilstoša izmēra dēlis tika atbrīvots no naglām un apstrādāts ar smilšpapīru. Dēļa izmērs ir jāņem ar aprēķinu, lai pietiek vietas stīgām, stīgu novilcējiem un stiprinājumiem. Manā gadījumā dēlis ir 80 cm garš un aptuveni 4 cm plats. Ja mājās nav atbilstoša dēļa, tad pieļauju, ka būvmateriālu veikalos ir pieejamas vajadzīga izmēra brusas. No dēļa tiks izgatavots ģitāras grifs (garais stienis pa vidu).

Ģitāras korpusam es izmantoju metāla “cepumu” kārbu, kuru atradu savā saldumu plauktiņā. Stīgas garums starp augšējo un apakšējo slieksnīti ir 63 cm. Akustisko ģitāru uzbūvē tiek izmantots stīgu garums (angl: scale length) no 61cm līdz 65cm, bet ir pieejami arī citi varianti. Veidojot pašdarinātus instrumentus, noteikumiem ir tikai rekomendējošs raksturs.

 

Zem apakšējā vāka es izgriezu divus caurumus, katru savā pusē, kuriem cauri izvilku grifa dēli un pieskrūvēju to pie korpusa ar metāla skrūvēm. Ģitāras apakšējo slieksnīti es izgatavoju no koka sprunguļa, kuru apstrādāju ar nazi un smilšpapīru. Sprungulim piestiprināta metāla plāksnīte, kuras izcelsme man nav zināma. Mētājās krāmu kastītē un rūsēja, līdz beidzot atrada sev pielietojumu. Slieksnīša izgatavošanai var izmantot arī skapīša eņģes, kuras var iegādāties mēbeļu veikalā. Jāpaseko, lai skrūvju caurumi ir gana mazi, lai stīgu uzgaļi nekrīt cauri.

No otras puses ģitāras slieksnītis pieskrūvēts dēlim, kurš savukārt pieskrūvēts pie grifa. Cepumu kārbai nepietiktu stingrības lai izturētu stīgu radīto spiedienu.

Reklāma
Reklāma

Man paveicās, ka mājās mētājās vairākas nevajadzīgas “kolkas”, īstajā vārdā – stīgu novilcēji. Man nepaveicās ar iepriekšējo ģitāru, kurai viens stīgu novilcējs bija sācis grabēt, līdz ar to nācās pasūtīt internetā aizvietojumu. Atnāca vesels komplekts. Vienu nomainīju, pieci palika rezervei. Stīgu novilcējus var nopirkt mūzikas preču veikalā, tikai jāpievērš uzmanība, lai stīgu novilcēji ir priekš dažādām pusēm – kreisās un labās. Grifa galvā tika izurbti 5 mm caurumi, kurās tika ievietoti stīgu novilcēju puļķi.

Ģitāras augšējam slieksnītim izmantoju mēbeļu skrūvi, kura palika pāri no skapja salikšanas. Skapis stāv mazliet sašķiebies, taču ģitārai tika nepieciešamā detaļa. Lai stīgas negrab un ir pareizi novilktas, ir jāseko, lai stīgu novilcēju puļķi ir zemāk, nekā slieksnītis, tā lai stīgas spiež slieksnīti uz leju. Stabilitātei slieksnīti var pielīmēt ar līmes pistoli. Savai cigāru kastes ģitārai es izmantoju vecas stīgas no akustiskās ģitāras. Es izmantoju piekto stīgu (la), ceturto (re) un trešo (sol) stīgu. Augšējo (la) stīgu es noskaņoju toni zemāk uz sol, līdz ar to, cigāru kastes ģitāra ir noskaņota, virzienā no augšas uz apakšu - sol, re, sol (G, D, G). Tādā veidā aizspiežot visas stīgas vienlaicīgi veidojas ausij tīkams kvintakords. Sākotnēji ģitāra diezgan ātri atskaņojās, taču pēc pāris dienām regulāras spēlēšanas, stīgas iesēdās, korpuss mazliet izliecās un pārstāja tālāk deformēties, un ģitāra sāka turēt skaņojumu.

Es izmantoju specializētu ģitāras skaņotāju, taču tikpat labi var izmantot telefona aplikāciju. Iesaku pamēģināt “BOSS Tuner”, bezmaksas programma, ar kuras palīdzību var noskaņot ģitāru izmantojot viedtālruni. Ir lērums līdzīgu programmu, pamēģināju dažas, taču ne visas spēj saprast tieši cigāru kastes ģitāras skaņas. Ar skaņotāja palīdzību var noteikt vietu, kur uz grifa atrodas arī citas notis. Šīs vietas var atzīmēt ar marķieri. Šāda tipa instrumentu spēlē ar īpašu uzparikti – slaidu. Slaids ir stikla vai metāla cilindrs, kuru uzliek uz pirksta un ar kuru šļūc pa stīgām, radot atpazīstamu slaida skaņu. Parastajām ģitārām stīgas tiek piespiestas pie grifa un tāpēc stīgu augstums ir salīdzinoši zems. Spēlei ar slaidu stīgu augstumam nav īpašas nozīmes. Slaidu var iegādāties mūzikas veikalos vai arī izgatavot pašam. Slaida vietā var izmantot arī šķiltavas vai ko līdzīgu.

 

Paklausies, kā skan! 

 

https://www.youtube.com/embed/OwEGNRzMSek