Zīdaiņa ģērbšana ziemā soli pa solim, ievērojot hendlinga principus

Lai zīdaiņa apģērbšana ziemas drēbēs nebūtu mokoša, ir vērts ieklausīties sertificētas bērnu fizioterapeites, Rimi Bērniem ekspertes Jekaterina Bovtramovičas padomos, kā to darīt, veicinot mazuļa fizisko attīstību un labsajūtu.

Bērna apģērbšana ir ne tikai fiziskas darbības ar mērķi saģērbt bērnu, bet tā ir arī iespēja veidot un stiprināt psihoemocionālo kontaktu ar mazuli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērna apģērbšana ir ne tikai fiziskas darbības ar mērķi saģērbt bērnu, bet tā ir arī iespēja veidot un stiprināt psihoemocionālo kontaktu ar mazuli.

Kā saģērbt bērnu, izturoties pret viņu ar cieņu un saskaņā ar Emijas Pikleres metodi, konsultē sertificēta fizioterapeite un Rimi Bērniem eksperte Jekaterina Bovtramoviča. 


Lai arī gada tumšākais laiks nav tas patīkamākais brīdis pastaigām, svaigs gaiss ir nepieciešams kā mazulim, tā māmiņai. Jāņem vērā, ka bērna apģērbšana ir ne tikai fiziskas darbības ar mērķi saģērbt mazo, bet tā ir arī iespēja veidot un stiprināt psihoemocionālo kontaktu ar mazuli. Ģērbšana var kalpot kā mācību process (bērnam var stāstīt par krāsām, ķermeņa pusēm un daļām, apģērba gabaliem u. c.), un ar to var veicināt simetrisku attīstību, kā arī vingrināt bērnu.

 


Ģērbšanas process:

 

Laikus sagatavo visas nepieciešamās drēbes un pastāsti bērnam (neatkarīgi no viņa vecuma!), kāpēc ir jāģērbjas un kur jūs iesiet. Pirms katra apģērba uzvilkšanas parādi to mazajam un izstāsti, ko darīsiet un kas notiks tālāk.

 

 

Ģērbjot bērnu, kustību veic ar drēbi – nemēģini kustināt vai vilkt bērnu. Jaciņas piedurkni saņem cieši un virzi to pāri mazuļa rokai.


 

Vispirms uzvelc jaku no vienas puses, tad, pārveļot mazuli, no otras puses.



 

Ja bērnam izmanto apaļā tipa šalli, to velc, mazulim guļot uz vēdera.



 

Cepuri velc, bērnu saveļot uz sāna un virzot cepuri, nevis mēģini ievietot galvu cepurē. Noteikti nedrīkst celt bērnu aiz pakauša, lai uzmauktu cepuri! Cepure jāsasien vienā sānā.



 

Reklāma
Reklāma

Pēc iespējas plašāk atver kombinezonu un uzliec mazuli uz tā. Atceries visas kustības izdarīt, veļot bērnu caur sānu.

 
 

Lai ievilktu kombinezonā kājas un rokas, saņem apģērba daļas ciešā satvērienā un virzi audumu pāri kājām un rokām. Nekādā gadījumā nevelc mazuli aiz ekstremitātēm!


 

Ja nepieciešams, pēdējos uzvelc zābakus. Paslavē bērnu, ka jums ir veiksmīgi izdevies saģērbties. Novieto mazuli vēsākā telpā un apģērbies pats.

 


Bērnu noģērb, ievērojot tos pašus principus!

 

 

Ņem vērā:


    • Bērna apģērbšana nav tikai drēbju kārtu uzvilkšana vai novilkšana. Ar šim vienkāršajām darbībām notiek emocionāla kontakta veidošana ar bērnu, viņa audzināšana un ķermeņa attīstīšana.
    • Bērna ģērbšana ir mijiedarbība – pieaugušais ar mazuļa akceptu sadarbojas ar viņu, nevis tikai veic noteiktas kustības.
    • Nereti bērni ģērbšanas laikā raud, jo process ir pārāk saraustīts un sasteigts. Ģērbjot mazo, ievēro viņa tempu un nesteidzies!

 

 

Svarīgi!


    • Bērna ģērbšanu vienmēr veic vienā un tajā pašā vietā – tas viņam radīs drošības sajūtu, un viņš zinās, kas gaidāms tālāk.
    • Pirms ģērbšanās pastāsti bērnam, kur jūs iesiet un ko darīsiet.
    • Pirms katra apģērba uzvilkšanas parādi to bērnam un pasaki, kas tas ir un ko ar to darīsi, piemēram: “Tagad es tevi savelšu uz sāniņa un uzvilkšu zaļo cepurīti!”
    • Dod bērnam izvēles iespēju – piemēram, parādi viņam divas jakas un pajautā, kuru šodien mazais izvēlas – zaļo vai zilo? Bērns ar acu skatienu vai rociņām norādīs, kura viņu vairāk interesē.
    • Visu ģērbšanās laiku veido acu kontaktu ar mazuli. 
    • Aicini bērnu uz sadarbību, sakot: “Padod man savu labo kāju!” Tā ne tikai stiprināsi kontaktu ar mazo, bet arī mācīsi viņam apzināties savu ķermeni.
    • Maini puses, uz kurām vel bērnu, lai netiktu stimulēta tikai viena no tām.


Ģērbšanos demonstrē trīs mēnešus vecais Māris.
 

 

Latvijas vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" ir izstrādājusi un īsteno programmu “Žurnāls seko bērnam”. Programmas ietvaros izdod žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi. Žurnāls bez maksas  pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.