5 pazīmes, kas liecina, ka matrača mūžs ir beidzies!

Matracim ir svarīga loma Tavā dzīvē, jo uz tā pavadi lielu daļu sava mūža un atgūsti spēkus jaunai dienai. Lai arī matrači ir tā lieta, ko cilvēki pērk uz ilgāku laiku un tas nav jāmaina bieži, pienāk brīdis, kad līdz šim klātesošais miega komforts ir zudis un matracis ir jāmaina pret jaunu, taču kā zināt kad tieši?

Laiks aplūkot savu matraci!

FOTO: Shutterstock.com

Laiks aplūkot savu matraci!

 

Šajā rakstā aplūkosim piecas pazīmes, kuras vēsta par to, ka pienācis laiks mainīt matraci!

 

1. Izsēdējumi un izgulējumi

Viena no redzamākajām indikācijām tam, ka matracis būtu jāmaina ir izgulējumi. Šāda tipa nolietojuma pazīmes piemeklē praktiski jebkura tipa matračus – atsperes lūzt vai zaudē formu, atmiņu putas (memory foam) matracī kļūst mīkstas un citu materiālu šķiedras sapresējas zaudējot savu sākotnējo formu. Šādos gadījumos nav jāgaida līdz matracī izveidosies krāteris – pat dažus centimetrus dziļš izgulējums var nopietni samazināt atbalstu vārīgām ķermeņa zonām un radīt diskomfortu.

 

2. Iespiedumi

Šī nolietojuma pazīme raksturīga tieši atmiņu putu (memory foam) matračiem. Kā jau to nosaukums saka priekšā, atmiņu matrača uzdevums ir pieņemt ķermeņa formu un to saglabāt – bet tikai līdz noteiktai pakāpei. Brīdī, kad izkāp no gultas, matracim vajadzētu ieņemt sākotnējo stāvokli. Diemžēl, ar laiku šo putu struktūra nolietojas un zaudē elastību, mazinot to spēju radīt pretestību un noturēt ķermeni ērtā pozīcijā. Ja putu matracī ķermeņa iespiedums saglabājas vēl ilgi pēc tam, kad esi no tā izkāpis vai tas ir dziļāks par pieciem centimetriem, ir pienācis laiks matraci mainīt!

 

3. Pildījuma savelšanās

Reklāma
Reklāma

Reizēm matrača reljefs ar laiku var kļūt nelīdzens un uz tā mēdz veidoties izciļņi un pildījuma savēlumi. Tie rodas, no matrača pildījuma pārvietošanās matracī ilgākā laika periodā, kuru izraisa pat tik nevainīgas darbības kā grozīšanās miegā. Šādi savēlumi, rada nevienmērīgu matrača blīvumu un atbalstu, kā arī rada diskomfortu atsevišķām ķermeņa zonām. Lai gan šis defekts visbiežāk ir sastopams tieši zemākas kvalitātes matračos, arī premium klases matrači no tā ar laiku var ciest.

 

 

4. Alergēnu klātbūtne

Laika gaitā, lielāka daļa matraču veidu spēj uzkrāt dažādus alergēnus kā, piemēram, pelējumus un putekļu ērcītes. Ja Tev ir alerģija pret šiem alergēniem, gulēšana šādā matracī var izsaukt nepatīkamu alerģisku reakciju. Ja Tu pastiprināti šķaudi atrodoties matrača tuvumā vai bieži pamosties aizpampis bez acīmredzama iemesla, ir laiks pārbaudīt matrača stāvokli un nepieciešamības gadījumā to mainīt! Šādā gadījumā, meklējot jaunu matraci, izvēlies tādu, kurš ir izgatavots no anti-alerģiskiem materiāliem kā, piemēram, vilna vai latekss! 

 

5. Vecums ir tikai skaitlis! Ja vien Tu neesi matracis.

Pat ja Tavam matracim nav manāma neviena no augstāk minētajām nolietojuma pazīmēm, ja tas ir vairāk kā septiņus gadus vecs, ir jāsāk domāt par jauna matrača iegādi. Lielāko daļu matraču iesaka mainīt pēc 7-10 gadiem. Pat ja Tev liekas, ka guli labi, iespējams esi jau pieradis pie viduvēja miega komforta. Vecā matrača nomaiņa pret jaunu, visticamāk, Tev pavērs sen neizjustas miega kvalitātes ēru.

 

Iegādājies labu matraci internetā!

Matračus nepārdod jebkurā universālveikalā, tāpēc, lai tos iegādātos jāmeklē specializēti tirgotāji vai veikali, kas var būt nogurdinoši. Ietaupi laiku un pasūti matraci internetā! Piemēram, interneta veikals www.1a.lv piedāvā gan dažādu pazīstamu zīmolu matračus, gan TV veikala preces un tur reklamēto produkciju. Ienāc 1a.lv mājaslapā un noskati savu jauno matraci!