C vitamīns, ķiploki, deguna skalošana? Kā stiprināt bērnu imunitāti pret koronavīrusu

Sakarā ar koronavīrusa uzliesamojumu redakcijā saņemam vecāku jautājumus, ko vēl šobrīd varētu darīt, lai pasargātu sevi un bērnus no saslimšanas? Kā vislabāk stiprināt imunitāti tieši pret "Covid - 19" vīrusu? 

Nav daudz zināms, vēl nav pierādījumu, ka tautas līdzekļi, piemēram, ķiploki palīdzētu izsargāties no inficēšanās ar COVID-19.

FOTO: Shutterstock.com

Nav daudz zināms, vēl nav pierādījumu, ka tautas līdzekļi, piemēram, ķiploki palīdzētu izsargāties no inficēšanās ar COVID-19.

Slimību Kontroles un profilakses centra pārstāvis Gints Georgs Muraševs skaidro, ka šobrīd, ņemot vērā, ka COVID-19 ir samērā jauns un par to nav daudz zināms, vēl nav pierādījumu, ka tautas līdzekļi, piemēram, ķiploki palīdzētu izsargāties no inficēšanās ar COVID-19. 

Pasaules Veselības organizācija ir izplatījusi vadlīnijas, kas var un kas nevar mazināt inficēšanās risku ar jauno vīrusu. 

Vai pneimokoka un gripas vakcīnas varētu pasargāt no inficēšanās no koronavīrusa un tai sekojošas saslimšanas ar pneimoniju? 
Nē. Vakcīnas pret pneimoniju, piemēram, pneimokoku vakcīna, un Haemophilus influenza B (Hib) tipa vakcīna jeb pote pret sezonālo gripu, nenodrošina aizsardzību pret jauno koronavīrusu. Vīruss ir jauns un atšķirīgs, tāpēc tam tiek meklēta jauna vakcīna.

Vai regulāra deguna skalošana sālsūdeni vai jūras ūdeni varētu stiprināt organisma pretošanās spējas pret vīrusu?
Pašlaik nav zinātniski pierādītu faktu, kas šī metode varētu būt efektīva. Ir daži pierādījumi, ka regulāra deguna skalošana ar fizioloģisko šķīdumu var palīdzēt cilvēkiem ātrāk atgūties no saaukstēšanās. Tomēr nav pierādīts, ka regulāra deguna skalošana novērš elpceļu infekcijas, tostarp arī COVID  – 19. 
 

Lasi arī: Speciālists skaidro, vai sejas maska var pasargāt no koronavīrusa


Vai ķiploku ēšana pasargā no inficēšanās? 
Nav zinātnisku pierādījumu tam, ka glābiņš pret koronavīrusu (vai citiem vīrusiem) meklējams ķiplokos. Tiesa, ķiploki un citi dabiskie produkti ir veselīga uztura neatņemama sastāvdaļa. Ķiplokiem piemīt pretmikrobu iedarbība un tos var iekļaut veselīga uztura plānā. Veselīgs uzturs stiprina kopējo organisma imunitāti. 

Vai C vitamīna papildus uzņemšana var pasargāt no koronavīrusa? 
20. februārī Ķīnā iznākošajā laikrakstā "China Daily" lasāma publikācija par to, ka slimniekiem, kuriem deva lielas papildus C vitamīna devas intravenozi, no pneimonijas izveseļojās ātrāk. Tomēr Ķīnas Pārtikas informācijas centra pētnieks Ruans Guangfengs (Ruan Guangfeng) sacīja, ka veseliem cilvēkiem nav nepieciešams lietot papildu pārtikas piedevas, ja viņi ikdienā ēd pilnvērtīgu pārtiku.  Superdevas C vitamīna nesamazinās saslimšanas iespējas.  Ja, tomēr ikdienas uzturā nav iespējas iekļaut pietiekami daudz svaigu augļu un dārzeņu, tad ir ieteicams uzņemt papildus C vitamīnu ar uztura bagātinātājiem. Maksimālā deva pieaugušajiem ir 100 miligramus dienā, bet grūtniecēm ne vairāk kā 200 miligrami C vitamīna dienā. 
 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Koronavīruss saudzē vienu cilvēku grupu - bērnus


Vai sezama eļļas smērēšana nāsīs var pasargāt no COVID  – 19?
Diemžēl arī šis līdzeklis nebūs efektīvs, lai izsargātos  no inficēšanās. Ir daži ķīmiski dezinfekcijas līdzekļi, kuru sastāvā ir hlors, hloroforms un etanols, kas iznīcina vīrusu uz priekšmetiem un citām virsmām, bet šos līdzekļus noteikti nedrīkst smērēt uz ādas.

Vai ir medikamenti, piemēram, pretgripas zāles, varētu samazināt iespēju saslimt ar koronavīrusu? 
Pašlaik nav zinātniski pierādītu faktu, ka kāds no iepriekš lietotajiem pretvīrusu līdzekļiem atvieglotu koronavīrusa saslimšanas simptomus vai pasargā no inficēšanās.

Vai ar antibiotikām var izārstēt koronavīrusu?
Vīrusi un baktērijas ir divi dažādi mikrobi.  Baktēriju ārstēšanai izmanto antibiotikas, bet vīrusu ārstēšanai, kas arī COVID  – 19, izmanto pretvīrusu zāles. Antibiotikas vīrusa slimšanu gadījumos izmanto tad, ja pievienojas sekundāra bakteriāla infekcija.