Speciālists skaidro, vai sejas maska var pasargāt no koronavīrusa

Parastās ķirurģiskās sejas maskas nepasargā no iespējamās saslimšanas ar koronavīrusu "Covid-19", jo ieejas avots tam var būt arī acu gļotāda, intervijā Latvijas Radio skaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis, Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs ir Aleksejs Višņakovs.

 

Maska samazina vīrusa izplatīšanās risku, ja to velkā jau slims cilvēks.

FOTO: Shutterstock.com

Maska samazina vīrusa izplatīšanās risku, ja to velkā jau slims cilvēks.

Viņš skaidroja, ka šī ir klasiska pilienu infekcija - tas nozīmē, ka tā izplatās ar pilieniem, kas nāk no elpceļiem, runājot, klepojot un šķaudot.

Tomēr maska samazina vīrusa izplatīšanās risku, ja to velkā jau slims cilvēks. "Ja inficējies cilvēks velkā šo masku, tad varbūtība, ka viņš izdala vīrusu uz ārējo vidi ir salīdzinoši neliela, bet arī nav simtprocentīga," skaidroja Višņakovs.

 

Līdz ar to netiek uzskatīts, ka masku vilkšana būtu efektīvs veids, kā sevi pasargāt, uzsvēra speciālists.

Savukārt ārstniecības personas lieto speciālos respiratorus ar attiecīgiem filtriem, kuru drošības pakāpi nosaka Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas, skaidroja Višņakovs. "Tie respiratori gan pasargā, bet tie ir tomēr domāti tikai ārstniecības personām, kas ir tiešā kontaktā ar slimnieku vai arī aizdomīgiem gadījumiem, lai pasargātu sevi," viņš uzsvēra.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam vai apgrūtinātai elpošanai, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Reklāma
Reklāma

 

Šādos gadījumos pacients tiks nogādāts Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņam tiks veiktas nepieciešamās analīzes, lai noskaidrotu, vai cilvēks ir vai nav inficējies. Šajā gadījumā šīs analīzes apmaksā valsts.

Savukārt bērniem rekomendēts divas nedēļas neapmeklēt izglītības iestādi. Pēc atgriešanās no minētajām vīrusa skartajām valstīm vecākiem par bērnu piešķirs divu nedēļu darbnespējas lapu.

Jaunais koronavīruss pirmo reizi konstatēts 2019.gada 31.decembrī Ķīnā. Kopš tā laika tas reģistrēts vēl vairākos desmitos valstu. Latvijā neviens jaunā vīrusa gadījums nav konstatēts, tomēr Igaunijā tas konstatēts Irānas pilsonim, kurš šajā valstī ieceļoja ar autobusu no Rīgas, pirms tam atlidojot no Turcijas.


No portāla Jauns.lv