Mezgli nabassaitē. Kāpēc tie rodas un vai tie ir bīstami?

Veicot ultrasonogrāfiju 30. grūtniecības nedēļā, ārsts ieraudzīja to, ka nabassaitē, iespējams, ir mezgli. Nozīmēja atkārtotu kontroli. Vai varētu paskaidrot, ko tas nozīmē un kādi riski tāpēc ir bērniņam? 

Mammas emocionālā labsajūta ir nozīmīga

FOTO: Shutterstock.com

Mammas emocionālā labsajūta ir nozīmīga

Atbild ārsts ginekologs, ultrasonoskopijas speciālists Gunārs Seržants un mājdzemdību vecmāte, ginekoloģe Dina Ceple.

Nabassaite mēdz sasieties mezglos, un tas gan ir pamats bažām, jo, cieši savelkoties, tiek traucēta skābekļa piegāde bērnam. Ar mezglu nabassaitē pasaulē nāk 0,5 % jaundzimušo, tātad šie mezgli nav pārāk bieži sastopama situācija. Nabassaites mezgli pārsvarā veidojas grūtniecības pirmā trimestra laikā, taču ne vēlāk kā 16. nedēļā. Kamēr mezgli nav cieši savilkti, nekādu kaitējumu tie nenodara, jo uzturvielas un skābeklis caur tām brīvi var nonākt līdz bērnam. Mazulis var izaugt un pat veiksmīgi piedzimt, ja tikai lielākā grūtniecības laikā pats šos mezglus nepievelk stingrāk vai arī dzemdību laikā, nākot ārā pa dzemdību ceļiem, tos vēl vairāk nesavelk. 

Nabassaite ir „ietērpta” tādā kā elastīgā apvalkā, to klāj arī īpaša želejveida viela, ko tik viegli nevar saspiest. Bet, ja kaut kādu iemeslu dēļ nabassaites apvalkam nav elasticitātes, tas tomēr var traucēt cirkulācijai. Tādā situācijā ārsts pastiprināti pievērsīs uzmanību, vai augošais bērns pieņemas svarā. Ja izrādās, ka uzturvielas līdz mazajam nenonāk un viņš neaug, tas var būt iemesls dzemdību ierosināšanai pirms noteiktā laika. Ultrasonogrāfijā svarīgākais ir nevis meklēt nabassaites mezglus, bet gan vērtēt, kāda nabassaitē ir asins cirkulācija. 

Mezgls var savilkties arī dzemdību laikā. Tādos gadījumos vecmāte un ārsts vēro, lai mazais paspētu piedzimt stundas laikā. Nabassaites mezgla dēļ parasti ķeizargriezienu neplāno, bet dzemdību laikā rūpīgāk kontrolē bērna pašsajūtu, klausoties viņa sirdstoņus. Ļoti bieži nabassaites mezgli ir kā pārsteigums vai secinājums tam, kāpēc dzemdības bija lēnākas.

 

Reklāma
Reklāma

Kādēļ veidojas mezgli?

Parasti iemesls ir ļoti kustīgs bērns, kas mammas dzemdē ir metis kūleņus un šādi, uzmetot no nabassaites cilpu, izvēries tai cauri.  Stress, ko šajā laikā izjūt mamma, var pat nebūt pēkšņs un milzīgs. Ikdienas fona regulārais stress par attiecībām, darba jautājumiem vai mācībām var radīt nepārejošu paaugstināta adrenalīna fonu grūtniecei, savukārt tas ietekmē mazulīša aktivitātes vēderā. 

Piemēram, mamma nezina, kā grūtniecības faktu paziņot vecākiem vai darba devējam, un par to uztraucas. Mazulis, kas saņem satrauktās mammas adrenalīnu, ir ļoti kustīgs un var sasiet nabassaites mezglu.